Όλοι αγαπάμε να κάνουμε διακοπές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να εργάζονται λιγότερο μέσα στην εβδομάδα, όσο κι αν το θέλουν. Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μετά την ηλικία των 40 ετών, μόνο 3 ημέρες εργασίας την εβδομάδα θα μπορούσαν να ωφελήσουν τόσο την ψυχική υγεία όσο και την απόδοση των υπαλλήλων.Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης το 2016, οι ερευνητές ανέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων 3.500 γυναικών και 3.000 ανδρών στην Αυστραλία. Ορισμένες συνήθειες εργασίας εξετάστηκαν με βάση τεστ ανάγνωσης λέξεων και αριθμών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αφού έλαβαν υπόψη και την ποιότητα ζωής τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των ανθρώπων κορυφώνονται μετά από 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα κατά μέσο όρο και αυτό είναι και το σημείο όπου τα γνωστικά αποτελέσματα ήταν υψηλότερα. Με τη σειρά τους, αυτές οι αυξημένες ικανότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της εργασίας τους.


Ένας από τους ερευνητές, ο Colin McKenzie, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Keio, εξήγησε ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν να τονώσουν την εγκεφαλική δύναμη, αλλά με τον κίνδυνο να επηρεαστούν οι γνωστικές λειτουργίες λόγω της κόπωσης και του άγχους.

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν περισσότερες ώρες είχαν χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες από όσους δεν εργάζονταν καθόλου. Συγκεκριμένα, η μείωση των γνωστικών ικανοτήτων συνέβη πραγματικά ταχύτερα ύστερα από 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Προφανώς, δεν έχουν όλοι τον πλήρη έλεγχο του πόσες ώρες μπορούν να εργαστούν και υπάρχουν θέσεις εργασίας όπου οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι όλο το εικοσιτετράωρο. Τούτου λεχθέντος, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η υπερβολική εργασία και να δοθεί χρόνος στους εργαζομένους για τον εαυτό τους.

από Μαρία Ιωαννάτου