Αρχική > Featured > Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα φαγητά που καθυστερούν την εμμηνόπαυση

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα φαγητά που καθυστερούν την εμμηνόπαυση

Εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών και ανθυγιεινών σνακ έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σε αντίθεση με τα πολλά λιπαρά ψάρια και όσπρια που τείνουν να την καθυστερήσουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health, αναλύοντας στοιχεία από 914 γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 40-65 ετών. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίστηκε με τη διατροφή κάθε γυναίκας και διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μία επιπλέον μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού καθημερινά, έφταναν σε εμμηνόπαυση περίπου 18 μήνες νωρίτερα από το μέσο όρο.

Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λιπαρού ψαριού (με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σχετιζόταν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Επίσης, η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, καθώς και η λήψη αυξημένων ποσοτήτων βιταμίνης Β6 και ψευδάργυρου, καθυστερούν την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος. Η κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με καθυστέρηση ενός έτους της εμμηνόπαυσης σε σχέση με μία πιο φυτοφαγική διατροφή.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής.