Αρχική > Featured > Οι 5 πιο δημοφιλείς τεχνικές αισθητικής οδοντιατρικής

Οι 5 πιο δημοφιλείς τεχνικές αισθητικής οδοντιατρικής

Δόντια που δεν σε ικανοποιούν με τη… λευκότητά τους; Αραιά; Σπασμένα ή ανισοϋψή; Μην ανησυχείς, καθώς πλέον για όλα υπάρχει η λύση κι εσύ, απαλλαγμένη από κόμπλεξ και ντροπές, θα μπορείς να χαρίζεις σε κάθε συνομιλητή σου το πιο όμορφο, λαμπερό, διάπλατο χαμόγελο.

“Η επιστήμη σήμερα δίνει πολλές επιλογές για να βελτιώσουμε όσα δεν φρόντισε εξαρχής το DNA μας. Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να μάς χαρίσει ένα λαμπερό, όμορφο χαμόγελο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους”, μας λέει ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης

Χειρουργός-Οδοντίατρος. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις 5 πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις που μάς εξασφαλίζουν χαμόγελο σταρ.

Τι είναι η αισθητική οδοντιατρική;

Πριν αναφερθούμε στις τεχνικές, ας κατανοήσουμε τι είναι η αισθητική οδοντιατρική. Με απλά λόγια, η αισθητική οδοντιατρική εστιάζει στη βελτίωση του χαμόγελου, του στόματος και των δοντιών μας ώστε να πετύχει ένα άριστο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα σημερινά σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις αισθητικές παρεμβάσεις προσεγγίζουν τη δομή του φυσικού δοντιού, προσδίδοντας μεγαλύτερη φυσικότητα στο τεχνητό δόντι.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αισθητική οδοντιατρική είναι:

• Αποχρωματισμός και λεκέδες δοντιών

• Κενά ανάμεσα στα δόντια

• Ορθοδοντικά προβλήματα

• Ανισοϋψή ή ανισομεγέθη δόντια

• Υπερτροφικά ή άνισοϋψή ούλα

• Σπασμένα / Ραγισμένα δόντια

• Ανεστραμμένη γραμμή χαμόγελου

Σχεδιασμός και μελέτη

Η διαδικασία ξεκινά από τον υπολογιστή. Με στόχο το ιδανικό χαμόγελο για τον ασθενή εξετάζονται τα επιμέρους ζητήματα: Τα δόντια, τα χείλη, τα ούλα, η αρμονία του προσώπου, όλες οι χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.

Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές είναι:

1. Λεύκανση δοντιών

Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια χάνουν το φωτεινό χρώμα τους και αποκτούν μία κίτρινη ή γκρι όψη. Αν και πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη, για τους περισσότερους δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Στη φυσική φθορά, έρχονται να συμβάλλουν με αρνητικό τρόπο και οι προσωπικές μας συνήθειες. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών, το κάπνισμα και η παράβλεψη τακτικής περιποίησης και καθαρισμού των δοντιών, δημιουργούν στα δόντια μας θαμπάδα και δυσχρωμίες. Η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία που βοηθά στον καθαρισμό τους από τις κηλίδες και τον αποχρωματισμό προσθέτοντας λάμψη στο χαμόγελό σας. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο σπίτι είτε στο οδοντιατρείο. Αν και η διαδικασία είναι σχετικά απλή δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι. Γι’ αυτό συστήνεται πριν δοκιμάσετε μια διαδικασία μόνοι σας στο σπίτι, να μιλήσετε αρχικά με τον οδοντίατρό σας. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή αισθητική οδοντιατρική διαδικασία καθώς υποβάλλονται κάθε χρόνο σε αυτή εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση των δοντιών είναι δύο:

• Υπεροξείδιο του υδρογόνου

• Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου

Οι δύο αυτοί λευκαντικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιεκτικότητες. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου είναι αυτό που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται συχνότερα συγκριτικά με το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η δράση των λευκαντικών παραγόντων μπορεί να ενισχυθεί με την εφαρμογή ειδικών λαμπών λεύκανσης, LED ή laser. Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί 2 – 3 συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας η καθεμία, ώστε το χρώμα των δοντιών να μεταβληθεί ικανοποιητικά.

2. Όψεις ρητίνης

Στις όψεις ρητίνες χρησιμοποιείται υλικό όμοιο με αυτό των «λευκών σφαγισμάτων», η σύνθετη ρητίνη. Πρόκειται για μια απλή, γρήγορη, μη επεμβατική και οικονομική τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής. Με τις όψεις ρητίνης διορθώνουμε συγκεκριμένες ατέλειες όπως το το κενό ανάμεσα στα δόντια, αλλάζουμε το σχήμα των δοντιών, καλύπτουμε δυσχρωμίες, ισιώνουμε τα στραβά δόντια, αποκαθιστούμε τις σπασμένες γωνίες και δίνουμε ομοιόμορφη όψη στα μπροστινά δόντια.

3. Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης ή veneers όπως αναφέρονται συχνά είναι λεπτές «φλίδες» πορσελάνης στο επιθυμητό σχήμα και χρώμα οι οποίες συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη είναι ανθεκτικό και δεν κιτρινίζει ούτε με το πέρασμα του χρόνου, ούτε εξαιτίας των διατροφικών συνηθειών. Οι όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται στην αραιοδοντία, σε αποχρωματισμένα δόντια, όταν χρειάζεται αλλαγή του σχήματος σε κάποια δόντια. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστούν περίπου πέντε ραντεβού.

4. Ορθοδοντική ενηλίκων

Συνήθως όταν μιλάμε για ορθοδοντική, αναφερόμαστε σε παιδιά. Ποτέ δεν είναι όμως αργά για να διορθώσετε το σχήμα των δοντιών σας. Υπάρχουν brackets κατασκευασμένα από διάφανο υλικό αλλά και διάφανα μασελάκια. Είναι σχεδόν αόρατα και δεν εμποδίζουν την ομιλία. Χρειάζονται μόλις 2-3 ημέρες για να τα συνηθίσετε. Η χρονική διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα και θα σας το ορίσει ο ορθοδοντικός.

5. Ουλοπλαστική ή πλαστική του περιοδοντίου

Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο σχήμα των δοντιών αλλά στη γραμμή των ούλων που δεν είναι αρμονική. Η ουλοπλαστική συνιστάται στην περίπτωση ουλικού χαμόγελου ή εμφανούς ασυμμετρίας των ούλων. Ανάλογα με την επιθυμητή διόρθωση, επιλέγεται η χρήση laser (διόρθωση 1-2 χιλιοστά) ή η χειρουργική επιμήκυνση της μήλης (διόρθωση μεγαλύτερη των 2 χιλιοστών).

Μιχάλης Καλαϊτζάκης

Χειρουργός-Οδοντίατρος

www.doctortooth.gr