Αρχική > Featured > Οι 4 κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση μάσκας – Τι τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Οι 4 κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση μάσκας – Τι τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Διευκρινίσεις για τη χρήση της χειρουργικής μάσκας από το κοινό έδωσε για άλλη μία φορά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Αναφερόμενος στις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, ξεκαθάρισε ότι η χρήση μασκών δεν υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και τους εξής κινδύνους:

  • Κίνδυνος μόλυνσης από το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων
  • Eκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης για όλους, τα οποία έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές, είναι η αποφυγή συνωστισμού, η τήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου, η καλή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικά ή σαπούνι και νερό, να καλύπτουμε με τον αγκώνα ή χαρτομάντιλο το στόμα μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, το οποίο μετά θα το πετάμε και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Παρόμοια θέση πήρε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, με περισσότερα κατά και λιγότερα υπέρ αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της προκειμένου να μη μεταδοθεί ο ιός από ασυμπτωματικούς ασθενείς και όταν υπάρχει υψηλή μετάδοση στην κοινότητα όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι στην αυριανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας θα υπάρχει τελική τοποθέτηση γύρω από τη χρήση της μάσκας.