Αρχική > Infohealth > Οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες στον γυναικολόγο τους

Οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες στον γυναικολόγο τους

Κάθε γυναίκα συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα που μπορεί να την προβληματίσουν σχετικά με γυναικολογικά θέματα. Πόσο μάλλον και μέσα στην περίοδο της καραντίνας που το να κλείσεις ένα ραντεβού στο γιατρό ήταν ένα «πρόβλημα»…

Μία γυναικολόγος στο Λονδίνο, η δρ. Shree Datta, αποκάλυψε τις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που της έχουν υποβάλει και εξηγεί ακόμη και τα πολύ απλά και βασικά. Ιδού ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις σε έναν γυναικολόγο, σύμφωνα με τη δρα. Shree.

1. Πώς μπορώ να ξέρω ότι οι κολπικές εκκρίσεις μου είναι φυσιολογικές;

Οι εκκρίσεις είναι γενικότερα ένα καλό σημάδι για την υγεία του κόλπου. Διάφανες ή γαλακτερές είναι εντελώς φυσιολογικές. Είναι απαραίτητο να διασφαλίζετε ότι η υγεία του κόλπου σας είναι υγιής καθαρή και να ελέγχεται η ισορροπία των βακτηρίων. Για το λόγο αυτό οι κολπικές πλύσεις δεν συστήνονται, καθώς μπορεί να διαφοροποιήσουν την φυσική βακτηριακή ισορροπία του κόλπου.

Χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό στο εξωτερικό δέρμα είναι το καλύτερο. Ο τύπος και η ποσότητα των εκκρίσεων μπορεί να εξαρτώνται από τον έμμηνο κύκλο σας, για παράδιεγμα, και στο δεύτερο μισό του είναι συχνά πιο παχύρρευστες.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε, ότι αλλάζουν χρώμα ή οσμή, θα πρέπει ξνα επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

2. Έχω πολλές μέρες περίοδο. Πού οφείλεται και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Σύμφωνα με τη δρα. Shree, η συχνότητα και η διάρκεια της περιόδου ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, και συνεπώς έχει αξία να παρατηρήσετε τι θεωρείται φυσιολογικό για σας προσωπικά.

Καλό είναι να κρατάτε μία καταγραφή του αριθμού των προϊόντων υγιεινής που χρειάζεστε και αν παρατηρήσετε ότι σας τελειώνουν γρήγορα είναι μία ένδειξη ελέγχου. Έχοντας πολλές ημέρες περίοδο, με πολύ μεγάλη ροή και αλλαγές κάθε μία ώρα ή δύο, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Επίσης, ινώματα και πολύποδες, που μπορεί να αναπτύσσονται στη μήτρα σας, ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη ροή αίματος.  Παράλληλα, μπορεί να παίρνεται φαρμακευτική αγωγή, η οποία και αυτή με τη σειρά της ενδέχεται να μεταβάλλει τη ροή της περιόδου σας ή να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία στον θυρεοειδή. Και πάλι, σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται συμβουλή γιατρού.

3. Γιατί πονάω κατά τη σεξουαλική επαφή;

Δεν είναι ασυνήθιστο η σεξουαλική επαφή να είναι λίγο άβολη μερικές φορές. Σχετικά με αυτό υπάρχει μία μακρά λίστα πιθανών αιτιών, σημειώνει η δρ. Shree.

Πόνος στο σεξ μπορεί να προκληθεί από μία σειρά παραγόντων, όπως πρώτη φορά με νέο σύντροφο, το στρες ή η δοκιμή μίας καινούριας στάσης.

Μπορεί να νιώθετε πόνο σε κάποιες μέρες του κύκλου σας ή να χρειάζεστε περισσότερο λιπαντικό. Ιατρικά προβλήματα, όπως μολύνσεις, ινώματα ή ενδομητρίωση ενδέχεται να προκαλούν επίσης πόνο στο σεξ. Συνεπώς, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, εάν ο πόνος επιμένει.

Όταν το σεξ είναι πάντα προβληματικό, οφείλετε να ζητήσετε βοήθεια, καθώς μπορεί να υποβόσκει μία φυσική ή συναισθηματική σύνδεση.

4. Γιατί έχω συχνοουρία;

Οι πολλαπλές επισκέψεις στην τουαλέτα και η ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα μπορεί να κάνει ανυπόφορη την καθημερινότητά σας. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, η δρ. Shree επισημαίνει: Πρώτον, θα πρέπει να ελεγχθεί πόσο αλκοόλ και καφεΐνη καταναλώνετε, όπως και πόσο νερό πίνετε καθημερινά. Θυμηθείτε, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα ούρα σας είναι πιο συμπυκνωμένα και αυτό ίσως ενοχλήσει την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα. Επιπλέον, η συχνή ούρηση μπορεί να προκαλείται από κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα ή από μία υπερκινητική ουροδόχο κύστη. Μπορεί, ωστόσο, να επηρεάζεται και από φάρμακα ή ακόμη και από δυσκοιλιότητα.

Επιπροσθέτως, οτιδήποτε πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, όπως ένα ίνωμα στην κοιλιά ή εγκυμοσύνη για παράδειγμα, είναι κι αυτές αιτίες συχνοουρίας. Η γιατρός αποκαλύπτει ακόμη πως με τακτικές ασκήσεις Kegel μπορείτε δυναμώσετε τους πυελικούς μύες, οι οποίοι υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και επηρεάζουν και τη σεξουαλική λειτουργία, και μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

5. Έχω αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους και μετά το σεξ. Τι συμβαίνει;

Η δρ. Shree εξηγεί πως υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ. Συμβουλεύει να καταγράφετε πότε βλέπετε αίμα και πόσο διαρκεί σε σχέση με την περίοδό σας. «Θυμηθείτε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει αιμορραγία, εάν αλλάξετε το αντισυλληπτικό σας χάπι, για παράδειγμα», λέει η γιατρός και συμπληρώνει ότι αιμορραγίες που δεν συνδέονται με την περίοδο ενδέχεται να προκαλέσουν και κάποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

6. Γιατί χρειάζεται να κάνω τεστ Παπ, αφού έχω κάνει το εμβόλιο για τον HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με 100 διαφορετικούς τύπους, που μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα και καρκίνο του τραχήλου. Επειδή η μόλυνση με HPV είναι ασυμπτωματική, συχνά αυτοί που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν το γνωρίζουν και γενικά χρειάζεται 18 με 24 μήνες για να υπάρξει πλήρης ίαση. Η δρ. Shree τονίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών, αν και είναι αποτελεσματικό, δεν προστατεύει από όλα τα είδη του HPV, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου και είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά τσεκ απ στον τράχηλο από την ηλικία των 25.

7. Δεν έχω περίοδο εδώ και τρεις μήνες, αλλά δεν είμαι έγκυος. Τι συμβαίνει;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να διακοπεί η περίοδος πέραν της εγκυμοσύνης, εξηγεί η δρ. Shree. «Η περίοδος μπορεί να διακοπεί για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα τα αντισυλληπτικά ή το στρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξετάσεων ή διαζυγίου», σημειώνει.

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει και το βάρος σας, το οποίο -πιστέψτε το ή όχι- έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην περίοδο. Επίσης, η απότομη απώλεια βάρους, η υπερβολική άσκηση, αλλά και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, επιπλέον, τα παθολογικά αίτια, όπως ο διαβήτης ή ο θυρεοειδής», προσθέτει η γιατρός. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι σχετικά σπάνια, εμφανίζεται, δηλαδή, σε ένα ποσοστό της τάξης του 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών.

8. Γιατί έχω πονάκια χαμηλά στην κοιλιά τα οποία επιδεινώνονται στην περίοδο;

Καθώς οι πόνοι της περιόδου δεν είναι ασυνήθιστοι, οι πόνοι στο πυελικό κατά το δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου που γίνονται αφόρητοι στην περίοδο μπορεί να μία ένδειξη ενδομητρίωσης.

9. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Μήπως δεν μπορέσω να κάνω παιδιά;

Η δρ. Shree επισημαίνει ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα σύνδρομο που επηρεάζει την περίοδο και σε κάποιες περιπτώσεις τη γονιμότητα, αλλα΄όχι πάντα.

Μπορούν να επηρεάσουν ένα ποσοστό γυναικών από 2 έως 26%. «Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Ενδείξεις μπορεί να αποτελούν οι ακμή, η τριχοφυΐα, ο ασταθής κύκλος, ακόμη και η παχυσαρκία. Όμως, η διάγνωση μπορεί να γίνει με εξετάσεις αίματος ή υπέρηχο. Το σύνδρομο μπορεί να συνδέεται και με άλλες κλινικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας», λέει η γιατρός.

10. Πρέπει να έχω κάνει αποτρίχωση, όταν επισκέπτομαι τον γυναικολόγο;

«Δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς οι γυναικολόγοι μπορούμε να σας εξετάσουμε είτε υπάρχει τριχοφυΐα στην περιοχή, είτε όχι. Η μόνη περίπτωση που ίσως χρειάζεται η αποτρίχωση, είναι όταν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση πάνω στο δέρμα γύρω από τον κόλπο. Αλλά, ακόμη και τότε θα αφαιρέσουμε μόνο ένα μέρος της τριχοφυΐας στην περιοχή της επέμβασης, όσο χρειάζεται», σημειώνει η γιατρός.

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του