Αρχική > Βιβλίο > Ο Βασίλης Ξηρός και η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας

Ο Βασίλης Ξηρός και η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας

Ο Βασίλης Ξηρός στο πρώτο του μυθιστόρημα «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας» (εκδόσεις Κέδρος) μιλά για το καρδιοχτύπι της πρώτης φοράς, της κάθε πρώτης φοράς.

Ο Στέφανος μεγαλώνει σε ένα χωριό κοντά στην Τρίπολη τη δεκαετία του 1970. H μαθητική του ζωή ανατρέπεται πλήρως, όταν μια νεαρή δασκάλα έρχεται από την Αθήνα για να διδάξει για πρώτη φορά και αναλαμβάνει την τάξη του. Η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους κορυφώνεται όταν μια χιονοθύελλα την αποκλείει στο χωριό και την αναγκάζει να περάσει το βράδυ στο σπίτι του. Η παρουσία της σε συνδυασμό με τη φαντασία του θα δημιουργήσουν ένα ονειρικό σκηνικό μέχρι το ξημέρωμα.

Πρόκειται για την απαρχή της μαθητείας του στη γυναικεία φύση, η οποία του αποκαλύπτεται μέσω των γυναικών του περιβάλλοντός του με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο. Η ερωτική του ωρίμαση και αυτογνωσία περνάνε αναπόφευκτα μέσα από την αβεβαιότητα, την απογοήτευση και την απώλεια. Περισσότερο, ωστόσο, θα τον σημαδέψουν οι λίγες εκείνες στιγμές που οι γνώριμες συνθήκες του κόσμου θα καταλυθούν και ο ίδιος θα υπερβεί τα όριά του για να βιώσει τον επίγειο παράδεισο.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του…

 «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πείτε μας δυο λόγια για εσάς.

Μεγάλωσα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σπούδασα Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Ως ενήλικας, έζησα και ταξίδεψα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, κυρίως στην Ασία. Ασχολούμαι επίσης με τον κινηματογράφο (έχουν ολοκληρωθεί ήδη τα γυρίσματα της πρώτης μου ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους) και με την μουσική. Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια, στο μεσοδιάστημα έχουν συσσωρευτεί και διάφορα άλλα στο συρτάρι.

Το βιβλίο σας διαθέτει ομολογουμένως έναν αρκετά περιγραφικό τίτλο. Πώς γεννήθηκε η ιδέα του όπως και αυτή του βιβλίου;

Ο τίτλος του βιβλίου, όπως και οι τίτλοι των κεφαλαίων, είναι όντως, περιγραφικοί και διάφανοι, ίσως όμως εν μέρει και παραπλανητικοί. Ομολογώ ότι είχα στόχο να δημιουργήσω συγκεκριμένες προσδοκίες στον αναγνώστη, τις οποίες άλλοτε να ικανοποιήσω και άλλοτε να ανατρέψω.

Ο τίτλος αποτελεί και μία παραπομπή σε τίτλους ευρωπαϊκών μυθιστορημάτων του 18ου και 19ου αιώνα που ανήκουν στο λογοτεχνικό υποείδος που αποκαλείται «μυθιστόρημα μαθητείας» (roman d’apprentissage στα γαλλικά ή Bildungsroman στα γερμανικά), στο οποίο ανήκει και το συγκεκριμένο βιβλίο. Μυθιστορήματα, δηλαδή, που παρακολουθούν την ψυχολογική εξέλιξη και ωρίμανση του ήρωα κατά την περίοδο της νιότης του.

Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε από την αφήγηση ενός φίλου ενός περιστατικού της παιδικής του ηλικίας.

Παρακολουθώντας την ερωτική εξέλιξη του Στέφανου, του ήρωα σας, από την παιδική κιόλας ηλικία, είναι σα να βλέπουμε απ’ την κλειδαρότρυπα την οδύσσεια των σεξουαλικών του περιπετειών. Πιστεύετε ότι η ερωτική μας ζωή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που είμαστε;

Ναι, και το αντίστροφο φυσικά.

 Ο ήρωας σας αναζητά την ερωτική ολοκλήρωση σε κάθε νέα περίσταση, η ηδονή είναι ένα σημαντικό στοιχείο του μυθιστορήματος. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του;

Ο ήρωας μου είναι ένα απλό αγόρι, με μια φυσιολογική περιέργεια για το άλλο φύλο, όπως περίπου όλα τα αγόρια της ηλικίας του. Παρακολουθώ την ωρίμανσή του σε μια περίοδο δέκα ετών, κατά την οποία οι ερωτικές του εμπειρίες είναι μόνο αυτές που αναφέρονται στο βιβλίο. Με τα δεδομένα της εποχής μας, οι εμπειρίες αυτές ίσως να θεωρούνταν λιγοστές (αν και, πράγματι, κάπως ασυνήθιστες). Με ενδιάφερε να τονίσω το μυστήριο και την διαδικασία της ανακάλυψης, γι’ αυτό και τοποθέτησα την πλοκή στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του ’70, την τελευταία ίσως εποχή που δεν υπήρχαν διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης για το σεξ πέραν από όσες μπορεί να αποκομίσει κανείς απευθείας από τον κοινωνικό του περίγυρο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ήρωας μου ίσως δεν διαφέρουν κατά πολύ από τις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι νέοι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας, με την εξαίρεση των 30-40 τελευταίων χρόνων. Ως προς την ερώτησή σας, νομίζω πως ο έρωτας είναι η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη στην ανθρώπινη φύση που οδηγεί στην υπέρβαση των ορίων μας.

 Θεωρείτε ότι το βιβλίο σας, εξαιτίας των τολμηρών του περιγραφών, θα αντιμετωπιστεί ως προκλητικό από μια μερίδα αναγνωστών;

Φυσικά δεν είχα καμία πρόθεση να προκαλέσω. Απλώς θίγω ένα θέμα, την ερωτική αφύπνιση ενός αγοριού, που συνήθως μένει στο σκοτάδι – υφίσταται όμως, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Εφόσον αυτό ήταν το αντικείμενό μου, προσπάθησα να είμαι απλώς ένας καλός συγγραφέας, και νομίζω πως δεν θα τα κατάφερνα αν ήμουν ταυτόχρονα σεμνότυφος.

Οι πρώτες ερωτικές εμπειρίες κάθε ανθρώπου μπορεί να είναι υπέροχες ή τραυματικές – συνήθως και τα δύο. Στο βιβλίο θέλω να αναδείξω και τις δύο αυτές όψεις. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι πέραν της αναγνωστικής τέρψης που μπορεί να προσφέρει, μπορεί επίσης να βοηθήσει νέους και γονείς στην κατανόηση της νεανικής ψυχολογίας και ως εκ τούτου στην υπέρβαση ορισμένων προβλημάτων. Γι’ αυτό και, παρά την περιστασιακή καταβύθιση του ήρωα σε διάφορα σκοτάδια, στο βιβλίο τελικά κυριαρχεί το φως.

Ως πρωτοεμφανιζόμενος, θα μας πείτε τις επιρροές σας και ενδεχομένως κάποιους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Έχω διαβάσει κατά καιρούς όλων των ειδών τα λογοτεχνικά ρεύματα, τα τελευταία χρόνια διαβάζω περισσότερο ιστοριογραφία. Από αγαπημένους ξένους συγγραφείς μπορώ ενδεικτικά να αναφέρω τους Λώρενς Ντάρελ, Τζον Φόουλς, Ουμπέρτο Έκο και Αλμπέρ Καμύ. Από Έλληνες εκτιμώ όλους όσους θεωρούνται κλασσικοί, λόγω ιδιοσυγκρασίας ας αναφέρω τον Γιώργο Σεφέρη και τον Κοσμά Πολίτη. Και μιας και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ερωτικό, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Πώς θα περιγράφατε το βιβλίο σας με τρία επίθετα;

Μπορώ να σκεφτώ πολλά επίθετα, τα τρία πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό είναι ειλικρινές, τρυφερό, επιμορφωτικό.