Αρχική > Featured > Ο θυμός που συνοδεύεται από φόβο οδηγεί σε κακοποίηση του εαυτού μας

Ο θυμός που συνοδεύεται από φόβο οδηγεί σε κακοποίηση του εαυτού μας

Νιώθεις συχνά θυμό; Σίγουρα καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για ένα συναίσθημα που σε βοηθά να είσαι καλά, να περνάς καλά στην καθημερινότητά σου, καθώς σε κρατά σε μια διαρκή ένταση, σε μια κατάσταση ψυχικής εξέγερσης.
“Όταν ένα άτομο είναι «πάντα θυμωμένο», αυτό συχνά είναι ένα σημάδι πως κρυφά μέσα του νιώθει ότι «δεν είναι ποτέ αρκετά καλός/ή» και πρέπει να χρησιμοποιήσει τον θυμό, την οργή, τα γουρλωμένα μάτια για να προστατεύσει αυτήν την οδυνηρή εσωτερική του πληγή”, μας λέει η Κέλλυ Ιωάννου, MSc, PhD in clinical criminology.
Και ενώ ο θυμός δεν είναι από μόνος του κακός, μπορεί γρήγορα να περάσει σε ένα μοτίβο κακοποίησης του εαυτού μας και των άλλων, όταν συνοδεύεται εξίσου από έναν ισχυρό παράγοντα: τον φόβο.
Τον φόβο του ότι «αν ποτέ αποδειχθώ λάθος ή αδύναμος/η με οποιονδήποτε τρόπο, τότε δεν θα αξίζω την αγάπη».
Με άλλα λόγια, ο θυμωμένος άνθρωπος νιώθει ότι αξίζει να αγαπιέται μόνο υπό όρους: ότι αξίζει την αγάπη από τους άλλους ΜΟΝΟ εάν είναι εντελώς άτρωτος, τέλειος και «ποτέ λάθος» – κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί, εξαντλητικό να το κυνηγάει κανείς συνεχώς, και τελικά οδηγεί στον περαιτέρω τραυματισμό του εαυτού του και των ανθρώπων γύρω του – του ερωτικού συντρόφου, της οικογένειας και ακόμη και των παιδιών.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ