Ο Θάνος Ασκητής απαντά

“Stealthing»: Η τελευταία τάση στο sex που γίνεται επικίνδυνη για τη γυναίκα

Τα τελευταία νέα στο σεξ, δεν αφορούν κάποια καινούργια τεχνική ή στάση, αλλά μια επικίνδυνη πρακτική. Αφορά την αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της διείσδυσης από τον άνδρα, χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται αντιληπτό από τη γυναίκα μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης.

Το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα τόσο για τις επιπτώσεις σε θέματα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, αλλά και για τις νομικές προεκτάσεις που προκύπτουν αφού πρόκειται για μια πρακτική που «γειτνιάζει με τον βιασμό».

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Columbia Journal of Gender and Law» (2017), το «Stealthing» αφήνει το θύμα εκτεθειμένο σε ασθένειες και εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα βιώνεται ως παραβίαση της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας του ατόμου εφόσον γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Η συγγραφέας Alexandra Brodsky, υποστηρίζει πως η αφαίρεση του προφυλακτικού με αυτό τον τρόπο μετατρέπει το συναινετικό σεξ σε μη συναινετικό και με βάση αυτό, η πράξη θεωρείται εγκληματική και θα έπρεπε να καταγγέλλεται από τα θύματα. Ήδη έχει προταθεί αλλαγή στο νομικό πλαίσιο προκειμένου να καλύπτει τα θύματα αλλά και να δρα ανασταλτικά για τους δράστες.

Νομικές προεκτάσεις

Η Brodsky σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Huffington Post, μιλά για διαδικτυακές κοινότητες που υπερασπίζονται το «Stealthing» ως «ανδρικό δικαίωμα». Σε συγκεκριμένα forums άνδρες «εκπαιδεύουν» άλλους άνδρες για τις καλύτερες πρακτικές αφαίρεσης προφυλακτικού πριν προλάβει η σύντροφος να αντιδράσει, προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να το εφαρμόσουν.

Η Sandra Paul, Βρεττανή δικηγόρος που ασχολείται με τα σεξουαλικά εγκλήματα υποστηρίζει πως το «Stealthing» είναι βιασμός. Η κάθε σεξουαλική εμπλοκή διέπετε από κάποιους κανόνες στους οποίους το ζευγάρι συμφωνεί. Η χρήση ή μη προφυλακτικού εμπερικλείεται σε αυτούς. Ο νόμος δηλώνει πως η οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των κανόνων εμπίπτει στα πλαίσια της μη συναίνεσης.

Το Ιανουάριο του 2017, δικαστήριο στην Ελβετία καταδίκασε 47χρονο άνδρα με τη κατηγορία του βιασμού, μετά από καταγγελία της συντρόφου για αφαίρεση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και χωρίς να της το πει. Το δικαστήριο απεφάνθη πως η γυναίκα δεν θα συναινούσε στη σεξουαλική εμπλοκή εάν ήταν ενήμερη για την πρόθεση του άνδρα.

Από τη Θέκλα Βασιλείου

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δρ Θάνος Ασκητής

Διαβάστε επίσης

“Είμαι παντρεμένη πολλά χρόνια. Αγαπώ τον σύζυγό μου, αλλά γιατί έχει χαθεί η σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ μας;”

Πού θα υποδεχτούμε φέτος τη μεγαλύτερη Πανσέληνο της χρονιάς – Δείτε πού γίνονται εκδηλώσεις

Το άρθρο του Διονύση Σιμόπουλου για το αυγουστιάτικο φεγγάρι

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»

Η ομάδα Νοσταλγία εκκινεί το 2024 με μια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός,…

14 λεπτά ago

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram (video)

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού φέρεται να έπεσε από αγνώστους ο τράπερ Sin Boy με τη στιγμή…

1 ώρα ago

“Always”: Συνεχίζει τις προσπάθειες υπέρ της ενδυνάμωσης των νεαρών κοριτσιών

Η Always, η κορυφαία μάρκα σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ενώνει τις δυνάμεις της με τον…

1 ώρα ago

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα – Τα νεότερα για την υγεία του

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα για τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος νοσηλεύεται από το…

2 ώρες ago

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σειεσμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ  σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ανοιχτά των Φιλιατρών. Οι σεισμός έγινε…

2 ώρες ago

Τι έρχεται τον Απρίλιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων

Ένα πλούσιο πρόγραμμα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους προτείνει για τον Απρίλιο το Μουσείο Μαρία Κάλλας του…

4 ώρες ago