“Είμαι 35 ετών, αλλά ακόμα δεν μπορώ να εκφραστώ όπως θέλω ερωτικά”: Γιατί καταπιέζεται, ακόμα και σήμερα, η σεξουαλικότητά μας;

είμαι-35-ετών-αλλά-ακόμα-δεν-μπορώ-να-εκ

στερεότυπα_σεξουαλικά ταμπού

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές ελευθερίες σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Κι όμως, ακόμα και σήμερα, τα σεξουαλικά ταμπού και τα στερεότυπα δεν αφήνουν τη σεξουαλικότητά μας να εκφραστεί.

Η κα. Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει

Παρόλη την σεξουαλική απελευθέρωση που υπάρχει στις μέρες μας, παρατηρείται να υπάρχουν ακόμη ταμπού γύρω από την σεξουαλικότητα, με αποτέλεσμα να συνοδεύεται από πληθώρα προκαταλήψεων και στερεοτύπων, όσον αφορά στην έκφρασή της και στην ίδια την σεξουαλική πράξη.

Αναντίρρητα, τα στερεότυπα ενοχοποιούν σημαντικά την σεξουαλικότητα, ούτως ώστε να μην βιώνεται και να μην εκφράζεται σε όλη την έκφανσή της.

Τα ταμπού φυλακίζουν τους ερωτικούς πρωταγωνιστές σε παρωχημένα και επαναλαμβανόμενα ερωτικά παιχνίδια, μετατρέποντας το ερωτικό παιχνίδι σε μια μονόχνωτη και στατική διαδικασία.

Πολλοί λόγοι συνηγορούν για αυτή την κατάσταση, οι οποίοι καταπιέζουν την έκφραση της σεξουαλικότητας.

Η κοινωνία, η θρησκεία, ο πολιτσμός, η οικογένεια, η ανελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιδρούν στον τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητας.

Η σεξουαλική συμπεριφορά διαμορφώνεται και οριοθετείται από αυτούς τους παράγοντες και η έκφρασή της συνίσταται με την ηθική της εκάστοτε εποχής και του γενικότερου πλαισίου.

Τα σεξουαλικά ταμπού συρρικνώνουν δραματικά τον ανυπέρβλητο πλούτο της σεξουαλικότητας και ταμπελοποιούν ερωτικές συμπεριφορές ως «νοσηρές», «αμαρτωλές», «χυδαίες».

Το τι είναι φυσιολογικό όμως στην ερωτική συμπεριφορά εξαρτάται απολύτως από τα δύο άτομα που συμμετέχουν στο ερωτικό παιχνίδι.

Ο σεβασμός του συντρόφου στις επιθυμίες του, καθώς και η συναίνεσή του στο ερωτικό συναπάντημα, αποτελούν το εισιτήριο για τα πιο κρυφά και μυστικά ερωτικά ταξίδια.

Αναμφίβολα, η σεξουαλικότητα χαλιναγωγείται και εξημερώνεται από όρια, που θέτει η κοινωνία. Οι ηθικοί κανόνες, η θρησκεία  και ο πολιτισμός, ευθύνονται για το ενοχοποιητικό στοιχείο με το οποίο ταυτίζεται η ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Έτσι, συχνά το άτομο αποπροσανατολίζεται γύρω από το τι είναι σωστό και τι λάθος, συγχέοντας την αμαρτία με την ευχαρίστηση, φτάνοντας σε σημείο να «κλειδώνεται» σεξουαλικά και να παρουσιάζει ακόμα και σεξουαλικές δυλειτουργίες όπως για παράδειγμα, ο κολεόσπασμος στις γυναίκες.

Τα σεξουαλικά ταμπού περιορίζουν σε τεράστιο βαθμό την σεξουαλικότητα και επιδρούν στην σεξουαλική υγεία του ατόμου, αλλά και στην σχέση των δύο συντρόφων.

Όλες αυτές οι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις που επικρατούν όσο αφορά στο σεξ, καταδυναστεύουν το ερωτικό ρεπερτόριο και τον ερωτισμό του ατόμου.

Αναμφίβολα λοιπόν, η  αποβολή των στερεοτύπων μέσα από την κατανόησή τους και η εξοικείωση με την σεξουαλικότητά μας, τονώνει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική μας υγεία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επικοινωνία του ζευγαριού.

Επικοινωνόντας με το σύντροφο τα ταμπού και τους φόβους που κουβαλάμε, ενισχύεται η ερωτική εγγύτητα και το σεξουαλικό παιχνίδι αποκτά άλλο χαρακτήρα…

«Είμαι παντρεμένη πολλά χρόνια. Αγαπώ το σύζυγό μου, αλλά γιατί έχει χαθεί η σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ μας;»

Οι καλοκαιρινοί έρωτες μας παρασύρουν αλλά και «απειλούν» την υγεία μας – Να τι πρέπει να προσέξεις!

Μπορούν οι γυναίκες να είναι ριψοκίνδυνες σεξουαλικά;

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%89%cf%81%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%cf%830
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τι κάνεις όταν ο σύντροφός σου ολοκληρώνει πολύ γρήγορα στο σεξ;
%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%8d%cf%81%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%b5%ce%be-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd0
Μύθοι και αλήθειες γύρω από το σεξ: Απαντήσεις από την ειδικό σε ερωτήσεις που δεν τολμάμε να κάνουμε!
%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%cf%8e0
“Είμαι παντρεμένη πολλά χρόνια. Αγαπώ τον σύζυγό μου, αλλά γιατί έχει χαθεί η σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ μας;”
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%b5%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b5%ce%bd0
Γιατί αποφεύγεις τη δέσμευση; Γιατί ενώ παραπονιούνται και τα δύο φύλα, παραμένουν σε απόσταση;
%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%be%ce%b5%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%bf%cf%850
Ακόμα δεν ξεπέρασες τον πρώην σου;
stealthing-%ce%b7-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-sex-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b90
“Stealthing»: Η τελευταία τάση στο sex που γίνεται επικίνδυνη για τη γυναίκα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του