Αρχική > Featured > “Ο σύζυγος με παρακαλάει να σταματήσω την αντισύλληψη για να κάνουμε παιδί αλλά εγώ δεν θέλω…”

“Ο σύζυγος με παρακαλάει να σταματήσω την αντισύλληψη για να κάνουμε παιδί αλλά εγώ δεν θέλω…”

Με τον άντρα μου είμαστε παντρεμένοι εδώ και έναν χρόνο και δεν έχουμε αποκτήσει παιδί. Εκείνος με παρακαλάει να σταματήσω την αντισύλληψη για να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας, αλλά εγώ δεν θέλω ακόμα. Ξέρω ότι θα γίνει πολύ καλός πατέρας και στεναχωριέμαι που διαφωνούμε. Φοβάμαι ότι όλο αυτό επηρεάζει τη σχέση μας. Τι να κάνω;

Απαντά ο Δημήτρης Κουτζαμάνης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση ενός παιδιού πρέπει να είναι η κοινή επιθυμία και των δύο γονιών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε το ευ ζην του παιδιού, του ζευγαριού αλλά και της οικογένειας. Όπως χαρακτηριστικά λέω σε πελάτες που συναντώ στο γραφείο μου, το παιδί δεν είναι αντικείμενο το οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε.

Προτείνω λοιπόν να μη μένει το ζευγάρι σε μια στείρα αντιπαράθεση του τύπου «εγώ θέλω παιδί – εγώ δεν θέλω» αλλά να εξερευνά και τους λόγους που υποστηρίζει τη θέση αυτή. Είναι σημαντικό να μιλούν με επιχειρήματα, να ακούνε προσεκτικά, χωρίς να κρίνουν ή να ακυρώνουν ο ένας τον άλλο και να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος για να συναντηθούν.

Είναι καλύτερα να έρθει το παιδί κάποια στιγμή αργότερα και να είναι κοινή απόφαση και των δύο, παρά να έρθει στη ζωή ως αποτέλεσμα πίεσης, απειλής ή δυσαρέσκειας. Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που θα επικοινωνήσει το ζευγάρι για να λύσει το θέμα που το απασχολεί.

Δημήτρης Κουτζαμάνης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μαθήματα Ζωής