Ο πρίγκιπας Χάρι πρόκειται να πάρει δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας όταν γεννηθεί το μωρό του με τη Μέγκαν Μαρκλ. Ο Δούκας του Σάσεξ θα κάνει ένα διάλειμμα από τις βασιλικές του υποχρεώσεις προκειμένου να βοηθήσει τη σύζυγό του να φροντίσει το μωρό τους.Η Μέγκαν μπορεί να γεννήσει ακόμα και την επόμενη βδομάδα, αν υποθέσουμε ότι το μωρό έρθει πρόωρα στον κόσμο και οι γιατροί παρακολουθούν πολύ στενά την 37χρονη, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ένας φίλος του Χάρι δήλωσε στην εφημερίδα Express: «Δεν χρειάζεται να πάρει άδεια πατρότητας επειδή δεν εργάζεται με τον τρόπο που το κάνουν οι περισσότεροι, αλλά πιστεύει ότι είναι κάτι που κάνουν όλοι οι μοντέρνοι μπαμπάδες». Η τελευταία αμειβόμενη δουλειά του Χάρι ήταν στο ναυτικό για δέκα χρόνια, με τη θητεία του να τελειώνει το 2015. Τώρα τα βασιλικά του καθήκοντα συγχρηματοδοτούνται από τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα της Ουαλίας.

Τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο


Η κοινή γονική άδεια εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, όταν οι γυναίκες μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος της άδειας μητρότητας στους συντρόφους τους για τις δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός παιδιού. Ωστόσο, μόλις το 2% των νέων γονέων πήραν την κοινή γονική άδεια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Η Olga FitzRoy, υπεύθυνη της καμπάνιας για τη γονεϊκή ισότητα, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πατέρες να εμπλέκονται στη φροντίδα των παιδιών τους από την πρώτη κιόλας μέρα, τόσο για να δεθούν με τα μωρά τους όσο και για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες γύρω από την παιδική φροντίδα, ώστε να στηρίξουν τις μητέρες στις πρώτες μέρες. Είμαστε χαρούμενοι που ο πρίγκιπας Χάρι παίρνει άδεια πατρότητας, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι 100.000 μπαμπάδες κάθε χρόνο δεν παίρνουν καμία άδεια πατρότητας ή γονική άδεια εφόσον αυτοί είναι αυτοαπασχολούμενοι».

από Μαρία Ιωαννάτου