Ο καθ. Νευρολογίας κ. Γρηγοριάδης μιλά στο infowoman.gr για την Πολλαπλή Σκλήρυνση – Τα νεότερα δεδομένα

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια ανίατη ασθένεια. Είναι νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος , που υπόκειται σε κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα συμπτώματά της επιφέρουν περιορισμό στη συμμετοχή σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες με συνέπεια την ψυχική δυσφορία και μείωση της ποιότητας ζωής.
Η ΠΣ εκδηλώνεται συχνότερα σε νέες γυναίκες (συνιστούν το 65%-70% των πασχόντων) και σε όλο τον κόσμο νοσούν πάνω από 2,3 εκατομμύρια άτομα, ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα αδιάγνωστα περιστατικά (ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες νευρολογικής υγείας δεν είναι εύκολη).
Η συχνότητα της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες είναι διαρκώς αυξανόμενη. Αυτό μπορεί είτε να οφείλεται σε πραγματική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τη νόσου είτε σε άλλους παράγοντες (αλλαγή των διαγνωστικών κριτηρίων, ευρεία χρήση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, αύξηση προσδόκιμου επιβίωσης κ.ά.).
Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης μιλά στο infowoman.gr για όλα τα νεότερα δεδομένα και τις εξελίξεις πάνω στη νόσο.
Νεότερα δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
“Τα καινούργια δεδομένα έχουν να κάνουν σχετικά με την παθογένεια της νόσου. Αναγνωρίζουμε πλέον αυτό που ονομάζουμε προοδευτικότητα στην αναπηρία. Είναι κάτι που ξεκινάει με το που εμφανίζεται η νόσος. Μάλιστα, συνήθως όταν διαγιγνώσκεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση ήδη έχει συντελεστεί ενός βαθμού προοδευτικότητα, η οποία όμως δεν είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού ή δεν έχουμε τα εργαλεία για να τη διαπιστώσουμε. Τα στοιχεία αυτής της προοδευτικότητας σήμερα πλέον γίνεται αντιληπτό ότι έχουν τη βάση τους ήδη στο ξεκίνημα της νόσου. Άρα, είναι ξεκάθαρο, πως πρέπει να δράσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Να προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε να “φρενάρουμε” την εξέλιξη της νόσου”, τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης.
 Πρωτοπαθής Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ) και νέες θεραπείες
“Από τα καινούργια φάρμακα, το μονοκλωνικό αντίσωμα ocrelizumab είναι το πρώτο φάρμακο που έδειξε σε κλινικές μελέτες ότι έχει δράση στην Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ). Η δραστηριότητα των CD20 –Β λεμφοκυττάρων φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προοδευτικότητα της νόσου (καταστρέφει τη μυελίνη που υποστηρίζει τα νευρικά κύτταρα και αυτή η καταστροφή οδηγεί το άτομο σε αναπηρία, βάδιση με μπαστούν αρχικά και αμαξίδιο σταδιακά) και σε αυτό ακριβώς στοχεύει το ocrelizumab με την έγκαιρη χορήγησή του.
Άρα αντιμετωπίζοντας αυτά τα κύτταρα όσο πιο νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά γίνεται, έχουμε σοβαρές πιθανότητες να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της προοδευτικότητας της νόσου. Βέβαια, έχει διάφορες προεκτάσεις η νόσος, υπάρχουν μηχανισμοί που θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσουμε, εξάλλου κανένα φάρμακο δεν αντιμετωπίζει τη νόσο στο 100%, δεν γνωρίζουμε το αίτιο της, είναι ένα σύνδρομο με πολλές παραμέτρους και εν τέλει υπάρχει το ερώτημα αν με ένα φάρμακο μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι παράμετροι.”
%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%830
Η δράση του νέου φαρμάκου, του ocrelizumab
“Το οκρελιζουμάμπ καταστρέφει τα Β-λεμφοκύτταρα. Σέβεται όμως παράλληλα τα πρώιμα λεμφοκύτταρα, ώστε να δημιουργούνται καινούργια Β- λεμφοκύτταρα. Επίσης σέβεται τα πλασματοκύτταρα, που είναι οι τελικές μορφές διαφοροποίησης των Β-κυττάρων, τα οποία παράγουν τα αντισώματα. Επομένως, θα λέγαμε ότι κατευθύνεται στα Β-λεμφοκύτταρα που είναι ενεργά, όσον αφορά την ανοσοπαθογένεια της νόσου, σεβόμενο όμως τις πολύ πρώιμες μορφές και τις πολύ διαφοροποιημένες μορφές, που είναι αυτά τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας για να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.”
Χορήγηση του φαρμάκου
“Πρόκειται για ενδοφλέβια θεραπεία που πρέπει να χορηγείται μία φορά κάθε 6 μήνες, εκτός από την πρώτη δόση η οποία μοιράζεται σε δύο δόσεις με διαφορά 15 ημερών η μία από την άλλη. Το φάρμακο θα λαμβάνεται εφ’ όρου ζωής”, όπως μας λέει ο κ. Γρηγοριάδης.

Συννοσηρότητες
Γενικά υπάρχει πρόβλημα με τις συννοσηρότητες στην ΠΣ. Έχουμε εμπειρία από άλλου είδους ανοσοθεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση που αν τις χορηγήσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να “προκαλέσεις” το άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Μελέτες ακόμα δεν υπάρχουν αν είναι ασφαλές να το χορηγήσεις. Μπορεί όμως να χορηγηθεί σε συννοσηρότητες, ακόμα και σε άλλα αυτοάνοσα, στα οποία υπάρχει η εμπειρία της χρήσης αντίστοιχης θεραπείας. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλα τα αυτοάνοσα, γι’ αυτό χρειάζονται επιπλέον μελέτες.
%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%832
Ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη
Στην εγκυμοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνεργασία ανάμεσα στη γυναίκα και τον νευρολόγο της, διότι βεβαίως και μπορεί να μείνει έγκυος, αλλά προγραμματισμένα. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο μεσοδιάστημα, όπου θα έχει σταματήσει αυτή η θεραπεία και στη συνέχεια θα μπορεί να μείνει έγκυος η γυναίκα με ασφάλεια.
Ολιστική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης
“Η ολιστική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι μονόδρομος”, μας λέει ο καθηγητής. “Διότι η θεραπεία για τη ΠΣ δεν είναι μόνο αυτά τα φάρμακα. Το γνωρίζουμε εδώ και πολλούς αιώνες από τον Ιπποκράτη είναι όμως μια χρονοβόρα, σύνθετη και πολύ απαιτητική διαδικασία την οποία δεν μπορεί να κάνει ένας γιατρός μόνος του. Η ολιστική προσέγγιση είναι απολύτως απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε οργανωμένα κέντρα τα οποία έχουν τους αντίστοιχους επαγγελματίες υγείας.”
Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια κέντρα;
“Θα μιλήσω για το δικό μου το κέντρο, το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης που εντάσσεται στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ έχει την απαραίτητη δομή και οργάνωση. Ως Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) είμαστε σε συνεργασία με το European Charcot Foundation, όπου έχουν ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός κέντρου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, διότι πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά όχι μόνο η ασφάλεια των φαρμάκων αλλά και η αποτελεσματικότητά τους.”
Εγκεκριμένη θεραπεία στην Ελλάδα

“Στην Ελλάδα έχει πάρει έγκριση και περιμένουμε να μπει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το φάρμακο κυκλοφορεί πάνω από ένα χρόνο σε Αμερική και Ευρώπη. Στην κλινική μας το δώσαμε, μέσω ενός προγράμματος έγκαιρης πρόσβασης, σε ορισμένους ασθενείς, αλλά αυτό που περιμένουμε είναι να περάσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για να είναι διαθέσιμο για όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται”, τονίζει ο καθηγητής για να συμπληρώσει πως αν και η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει, εντούτοις η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα. Δεν ξέρω εάν το χρωστάμε επειδή βρισκόμαστε στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη αυτό όμως δεν πρέπει να μας παρηγορεί, διότι από τη στιγμή που βγαίνει ένα καινούργιο φάρμακο δικαιούται κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη να έχει πρόσβαση. Αυτό λέει ο ανθρωπισμός και το συναίσθημα μου.”

Σχετικά Άρθρα
«Δώσε λίγο αίμα, σώσε μια ζωή»: Εθελοντική αιμοδοσία στο AVENUE (30/3)
Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του