Αρχική > Θέατρο-Χορός > Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Καλιγούλας στο Θέατρο Πειραιά
%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bb0

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Καλιγούλας στο Θέατρο Πειραιά

1

Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργου του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Ο «Καλιγούλας», που ανεβαίνει από 3 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 1944. Ο ίδιος Καμύ το εντάσσει στον «Κύκλο του Παραλόγου», στον οποίο ανήκουν «Ο Ξένος» (1942) και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» (1942).

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας.

Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του.

Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας.

Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

2

«Είναι ένα μεγάλο μου όνειρο να τον υποδυθώ. Το αγαπάω αυτό το έργο από τότε που ήμουν στη σχολή. Είναι ένα έργο φιλοσοφικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει και πολύ δράση. Βλέπω μία ευαίσθητη πλευρά στον Καλιγούλα. Είναι ένας ακραίος χαρακτήρας, ένας Χριστός από την ανάποδη, που φτάνει τους ανθρώπους στα άκρα για να τους αναγκάσει να αντιδράσουν». Την παράσταση σκηνοθετεί η σύζυγός του, Αλίκη Δανέζη- Κνούτσεν. «Συνεννοούμαστε μέσα κι έξω από την πρόβα με την Αλίκη, αλλά πάντα έχεις από τον άλλο απαιτήσεις να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Αυτό ζητάμε ο ένας από τον άλλο και όταν υπάρχουν δημιουργικές συγκρούσεις είναι για καλό και μόνο. Έχουμε φτιάξει το δρόμο πάντως,είναι η πέμπτη φορά που συνεργαζόμαστε άλλωστε» δηλώνει ο Γιάννης Στάνκογλου.

Η Αλίκη Δανέζη Knutsen, μετά τις θεατρικές επιτυχίες «Festen» και «Οι ζωές των άλλων», σκηνοθετεί έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

Σύμφωνα με τον Καμύ (1957): «Ο Καλιγούλας, είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με το θάνατο της Δρουσίλα, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι «Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι. Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και του τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη».

«Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα, το λάθος του ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτό το λόγο ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να οπλίσει εκείνους που τελικά θα τον σκοτώσουν».

Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί επί τους ουσίας στο να πεθάνει αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό, εξασφαλίζοντας την ελευθερία όπως αυτός την ορίζει» καταλήγει ο Καμύ.

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος.

Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger των Tuxedomoon

«Καλιγούλας» Αλμπερ Καμύ

Διάρκεια παράστασης 120’

Πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,

Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 2104143310 – 2104143320

Τετάρτη & Κυριακή: 19:00

Πέμπτη & Παρασκευή: 20:30

Σάββατο: 18:00 & 21:00

%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bb0 %ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bb2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bb4