Μια γυναίκα που πέρασε καρκίνο σοκάρει λέγοντας ότι οι γιατροί αγνόησαν τον βήχα της τρεις φορές, πριν καταλήξει να διαγνωσθεί με λέμφωμα Hodgkin. Η 27χρονη Μέγκαν από το Λας Βέγκας, εμφάνισε έντονο βήχα τον περασμένο Μάρτιο, τον οποίο οι γιατροί χαρακτήρισαν ως βαρύ κρυολόγημα, αλλεργία ή βρογχίτιδα.

Λίγους μήνες αργότερα, πριν φύγει για διακοπές, μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε έναν όγκο 13 εκατοστών στο διάφραγμα και η Μέγκαν άρχισε αμέσως τη χημειοθεραπεία, η οποία την οδήγησε να χάσει 10 κιλά και να ξεκινήσει η μάχη της με τις ναυτίες.

Μετά το δεύτερο γύρο της χημειοθεραπείας, η Μέγκαν έχασε τα μαλλιά της και αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο ξυρίζοντας το κεφάλι της. Ενώ συνεχίζει να μάχεται με την ασθένεια, έχει «αγκαλιάσει» τη νέα ζωή της και δεν ανησυχεί πλέον για την εξωτερική της εμφάνιση.

«Ήμουν 26 και μόλις είχα διαγνωσθεί με καρκίνο»


«Είχα ξηρό βήχα από τον Μάρτιο και είχα επίσης περάσει βρογχίτιδα το προηγούμενο έτος. Επισκέφθηκα την γιατρό τρεις διαφορετικές φορές. Την πρώτη φορά μου είπε ότι έχω ένα κρύωμα που δεν θα υποχωρήσει εύκολα, τη δεύτερη φορά μου είπε ότι ήταν αλλεργία και την τρίτη φορά μου είπε ότι η βρογχίτιδα επέστρεψε».

Η Μέγκαν έβλεπε κάθε φορά την ίδια γιατρό, η οποία την πληροφόρησε ότι θα χρειαζόταν μια ακτινογραφία αν τα αντιβιοτικά που της συνταγογραφούσε δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πριν φύγει για διακοπές στο Μεξικό με τον σύζυγό της τον περασμένο Ιούνιο, υποβλήθηκε σε αξονική που ακοκάλυψε ότι είχε καρκίνο, με την διάγνωση να επιβεβαιώνεται εντός μιας εβδομάδας. «Φοβήθηκα πολύ γιατί ήμουν 26 και μόλις είχα διαγνωσθεί με καρκίνο. Ευτυχώς οι γιατροί μου εξήγησαν ότι το λέμφωμα Hodgkin είναι από τους πιο ιάσιμους καρκίνους».

Το ζευγάρι ακύρωσε τις διακοπές του και η Μέγκαν ξεκίνησε τον πρώτο γύρο της χημειοθεραπείας. Αυτό της δημιούργησε πληγές στο στόμα, ενώ κοιμόταν συνεχώς για τρεις ολόκληρες μέρες. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω και ήμουν συνεχώς συνδεδεμένη με οξυγόνο για περίπου δύο μήνες μετά τη διάγνωσή μου».

«Το πιο σημαντικό ήταν να μην χάσω τον στόχο μου»

Ενώ συνεχίζει να μάχεται με την ασθένεια, η Μέγκαν είναι αποφασισμένη να παραμείνει αισιόδοξη. «Ο σύζυγος και η οικογένειά μου, μού λένε κάθε μέρα πόσο υπερήφανοι είναι για μένα και πόσο δυνατή είμαι. Με παρότρυναν όταν αισθανόμουν έτοιμη να τα παρατήσω. Το πιο σημαντικό πράγμα σε όλα αυτά ήταν να μην χάσω ποτέ τον στόχο μου, και όσο άσχημα κι αν πήγαινα, έπρεπε να θυμάμαι να εμψυχώνω τον εαυτό μου».

Η δοκιμασία που πέρασε την βοήθησε να εκτιμήσει τα μικρά πράγματα.

«Το να πιέζετε τον εαυτό σας για πράγματα για τα οποία δεν έχετε κανέναν έλεγχο είναι εντελώς άχρηστο».

«Ανησυχώντας για τα προβλήματα του αύριο, καταστρέφετε εντελώς την μέρα σας».

«Ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος αν αγαπούσαμε τον εαυτό μας και βάζαμε τη φροντίδα του πάνω απ’ όλα».

«Συνήθιζα να ζηλεύω τους ανθρώπους που είχαν περισσότερα πράγματα από εμένα, αλλά τώρα είμαι εντελώς χαρούμενη γι’ αυτούς».

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να πετύχετε πράγματα στη ζωή σας. Εσείς αποφασίζετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εσάς».

από Μαρία Ιωαννάτου