Μια ομιλία-τοποθέτηση εκφώνησε ο πρίγκιπας Χάρι, στο Ίδρυμα Sentebale το φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει τους νέους που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον ιό HIV και το AIDS,  και επιχείρησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις μετά την ανακοίνωση του Παλατιού και τη μετακόμισή τους στον Καναδά.
Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη που έφυγε από τη βασιλική οικογένεια, αλλά τόνισε πως δεν είχαν άλλη επιλογή με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, από το να αποχωρήσουν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Σε μία εξαιρετικά συναισθηματική ομιλία εξήγησε τους λόγους που «ανάγκασαν» τον ίδιο και την σύζυγό του -για την οποία τα σχόλια και ο ρόλος που έπαιξε στην ιστορία αυτή αμφισβητείται και κρίνεται πολύ αυστηρά- να απαρνηθούν τα καθήκοντά τους και να βαδίσουν τη δική τους πορεία.
Αίσθηση προκάλεσε πως τόνισε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή τους, η πλήρης παραίτηση από τα βασιλικά καθήκοντα, απλώς δεν τους δόθηκε άλλη επιλογή. Προφανώς αυτό είναι μια ευθεία βολή στην υπόλοιπη οικογένεια καθώς βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι επιθυμούσε μια ενδιάμεση λύση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε: «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει ή διαβάσει όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Γι’ αυτό, θέλω να ακούσετε την αλήθεια από μένα, τουλάχιστον όσα μπορώ να μοιραστώ μαζί σας – όχι ως πρίγκιπας, ή δούκας, αλλά ως Χάρι, ο ίδιος άνθρωπος που πολλοί από εσάς παρακολουθούσατε να μεγαλώνει εδώ και 35 χρόνια – αλλά με μια πιο καθαρή προοπτική… Μόλις παντρευτήκαμε με την Μέγκαν, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Ήμασταν αισιόδοξοι και έτοιμοι να υπηρετήσουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματικά με θλίβει που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Η απόφαση που πήρα για την σύζυγό μου και μένα, αποχωρώντας, δεν ήταν κάτι που δεν το σκέφτηκα καλά. Υπήρχαν τόσοι πολλοί μήνες συζητήσεων μετά από τόσα χρόνια προκλήσεων και ξέρω ότι δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά σε ότι αφορά αυτό, πραγματικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή… Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι δεν φεύγουμε μακριά και σίγουρα δεν φεύγουμε μακριά από εσάς. Η ελπίδα μας ήταν να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την βασίλισσα Ελισάβετ, την Κοινοπολιτεία και τις στρατιωτικές μου οργανώσεις, αλλά χωρίς δημόσια χρηματοδότηση. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν δυνατό. Το αποδέχτηκα αυτό γνωρίζοντας πως δεν αλλάζει το ποιος είμαι ή το πόσο δεσμευμένος είμαι, αλλά ελπίζω ότι σας βοηθά να καταλάβετε πως τα πράγματα ήρθαν έτσι, που αναγκάστηκα να κάνω ένα βήμα πίσω από την οικογένειά μου ελπίζοντας σε μια ειρηνική ζωή».

Όλα αυτά έρχονται μετά τη δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ το βράδυ του Σαββάτου, που ανακοίνωσε πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τους βασιλικούς τους τίτλους, καθώς θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Βόρεια Αμερική. Εκτός από την επιστροφή των 2,4 εκατομμυρίων λιρών που ξόδεψαν για την πλούσια ανακαίνιση της έπαυλης Φρόγκμορ, θα πληρώνουν ένα ενδεικτικό ενοίκιο -εκτιμάται περίπου στις 360.000 λίρες- για να διατηρήσουν το σπίτι τους στην Βρετανία.

από infowoman team