Μετά το Λύκειο τι;

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία.

%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b90

Το τέλος της Τρίτης Λυκείου αποτελεί ορόσημο για τη ζωή κάθε ανθρώπου καθώς συμπίπτει με την ενηλικίωσή του. Όσοι πετύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και περάσουν σε κάποια από τις πανεπιστημιακές σχολές των επιλογών τους δε βρίσκονται σε δίλημμα. Αυτοί μπαίνουν στον «αυτόματο» και ξεκινούν το κυνήγι των ονείρων τους και σε επίπεδο σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης.

H επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τελειώνουν όμως όλα εδώ; Σε μία επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις; Και βέβαια όχι! Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας που ακόμα κι αν δεν αποδώσει όπως θα περιμένατε είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη εμπειρία και να σας κινητοποιήσει για άλλες προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης: O Πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στο infowoman: «Τους στόχους μας και τα όνειρά μας δεν σταματούμε να τα επιδιώκουμε»

Να είστε θετικοί και να σκέφτεστε δημιουργικά το επαγγελματικό σας μέλλον!

Το πεδίο των επιλογών που ανοίγονται μετά το Λύκειο είναι εξαιρετικά ευρύ και για τον λόγο αυτό δε θα πρέπει να απογοητεύεστε, αλλά να οπλιστείτε με περίσσιο πείσμα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία προκειμένου να λάβετε τις σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και έτοιμες λύσεις

Ένας απόφοιτος Λυκείου έχει το γνώθι σαυτόν. Ξέρει τις δυνατότητές του και τα βαθύτερα θέλω του. Η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνει, θα πρέπει να αποτελεί έναν συνδυασμό που θα βασίζεται και στην σύγχρονη αγορά εργασίας, αλλά και στο τι του αρέσει. Πάντα πρέπει να έχετε υπόψιν πως μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχετε επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση.

Συνεπώς, η επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ρόλος γονιών

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των παιδιών τους. Η συζήτηση με το παιδί και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης είναι απαραίτητα στοιχεία για να το βοηθηθεί να κάνει την πλέον συνειδητή και κατάλληλη επιλογή για εκείνο. Το παιδί είναι σημαντικό να μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να ακούει τα θέλω του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνο θα ζήσει τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Τι επιλογές υπάρχουν λοιπόν για τους μαθητές που δεν έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Οι επιλογές είναι πραγματικά άπειρες, καθώς υπάρχουν πλήθος ιδιωτικών πανεπιστημίων, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), δημοσίων σχολών και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) μέσω των οποίων μπορείτε να δώσετε σάρκα κι οστά στα όνειρά σας.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον ΠΛΟΗΓΟ, την Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να βρείτε πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα και όλους τους τύπους εκπαίδευσης (γενική, τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αρχική ή συνεχιζόμενη κατάρτιση, εκπαίδευση ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.), ανάλογα με τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στο εξωτερικό, επισκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης PLOTEUS για να αναζητήσετε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και τη χώρα ή το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε.

%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b90 %ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b92

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b94

O Πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στο infowoman: «Τους στόχους μας και τα όνειρά μας δεν σταματούμε να τα επιδιώκουμε»

Οι δυσκολίες και οι αποτυχίες πρέπει να μας ενδυναμώνουν και να μας προσφέρουν χρήσιμες εμπειρίες στην πορεία για την τελική επίτευξη του στόχου μας.

o-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%830

Τελειώνουν τα όνειρα των παιδιών που δεν πετυχαίνουν να περάσουν σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο; Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική τους ευκαιρία. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας που ακόμα κι αν δεν πετύχει, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη εμπειρία και να μας κινητοποιήσει για άλλες προσπάθειες.

Εμείς μιλήσαμε με τον Πρύτανη ΕΚΠΑ, Kαθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Δημόπουλο, και του ζητήσαμε να συμβουλεύσει τα παιδιά που δεν πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που δεν πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Βασικό για κάθε άνθρωπο και κυρίως για ένα νέο είναι να έχει επιμονή και συνέχεια ως προς την επιδίωξη των στόχων του, παρά τις δυσκολίες. Τους στόχους μας και τα όνειρά μας δεν σταματούμε να τα επιδιώκουμε. Οι δυσκολίες και οι αποτυχίες πρέπει να μας ενδυναμώνουν και να μας προσφέρουν χρήσιμες εμπειρίες στην πορεία για την τελική επίτευξη του στόχου μας.

Πολλά από τα παιδιά προσανατολιζονται στις σπουδές τους με γνώμονα την επαγγελματική τους αποκατάσταση και όχι με γνώμονα τα «θέλω» τους. Συμφωνείτε με τη λογική αυτή;

Αναμφίβολα στην εποχή που ζούμε η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί σημαντικό, αν όχι μείζον, κριτήριο για πολλούς νέους. Ωστόσο είναι αναγκαίο αυτή η επιδίωξη να συμβαδίζει και με τα θέλω μας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ισορροπία και εντέλει αρμονία και ευτυχία κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Το ΕΚΠΑ ανεβαίνει διαρκώς στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια. Ποιος είναι ο στόχος σας; Μέχρι που μπορεί να φτάσει το ΕΚΠΑ;

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μια συστηματική εργασία σε πολλά επίπεδα στο Πανεπιστήμιό μας, που στόχο έχει να αναδείξει το έργο που εκπονείται -εκπαιδευτικό, ερευνητικό και ευρύτερα κοινωνικό- , και να ενισχύσει την εξωστρέφεια και τις εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό την ποιότητα του διδακτικού έργου και με το αξιόλογο δυναμικό του ιδρύματός μας, έχουν ως αποτέλεμσ μια διακρώς αυξανόμενη αναγνώριση του ΕΚΠΑ, η οποία λειτουργεί με τη σειρά της ευεργετικά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα, πάντα μέσα στην Κοινωνία. Το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να ανταποδίδει στην Κoινωνία τη στήριξη που απολαμβάνει με έργο απτό και υψηλού επιπέδου. Συνεχίζουμε με την πεποίθηση ότι μπορούμε καλύτερα, λειτουργώντας διεθνώς και ως άξιοι πρεσβευτές του Ελληνισμού.

o-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%830 o-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%832

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του o-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%834

Στα προγράμματα του Deree θα χαράξεις το μέλλον σου

Είναι ωραίο να ξέρουμε ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σου και, μέσα στο θολό τοπίο μιας διάχυτης ανασφάλειας, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τον δικό μας φάρο, το δικό μας όραμα που θα μας οδηγήσει ακόμα και στον πιο μακρινό μας στόχο.

%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad0

Την περίοδο αυτή οι ακαδημαϊκές σπουδές μονοπωλούν τις συζητήσεις όχι μόνο των αποφοίτων Λυκείων, αλλά και όλων αυτών που επιθυμούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες, να ανακαλύψουν εκ νέου τους εαυτούς τους και να εξελιχθούν στο εργασιακό τους περιβάλλον μέσω της Διά Βίου Μάθησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι του Deree είναι από τους πιο περιζήτητους στην αγορά εργασίας: 59.000 μέλη αποφοίτων σε όλο τον κόσμο, απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε περισσότερο από το 71% των 100 ισχυρότερων brands παγκοσμίως.

Όλοι βιώσαμε τι σημαίνει να ζει κάποιος υπό συνθήκες πανδημίας, όλοι γίναμε μάρτυρες του πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή μας από τη μία στιγμή στην άλλη και συνειδητοποιήσαμε τον νευραλγικό ρόλο της εκπαίδευσης, αλλά και του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. Και οι σημερινοί 18χρονοι που προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προσωπική τους κλίση, τα προσωπικά τους «θέλω» και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να εξελιχθούν ακαδημαϊκά επιλέγοντας είτε να λάβουν ένα δεύτερο Πτυχίο είτε κάποιον τίτλο Master.

Είναι ωραίο να ξέρουμε ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σου και, μέσα στο θολό τοπίο μιας διάχυτης ανασφάλειας, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τον δικό μας φάρο, το δικό μας όραμα που θα μας οδηγήσει ακόμα και στον πιο μακρινό μας στόχο. Τη δυνατότητα αυτή δίνει το Deree – The American College of Greece, με μια σειρά από εξαιρετικά προπτυχιακά προγράμματα, αλλά και 8 επίκαιρους τίτλους Master.

Οι τίτλοι σπουδών του Deree – The American College of Greece είναι αναγνωρισμένοι από τον New England Commission of Higher Education (NECHE), τον αρχαιότερο και σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις ΗΠΑ που, μεταξύ άλλων πιστοποιεί το Harvard, το Yale, το MIT και δεκάδες άλλα πανεπιστήμια. Αυτό δίνει το τρομερό πλεονέκτημα στους σπουδαστές του να βρεθούν, εφόσον το επιθυμούν, για περαιτέρω σπουδές σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Από εκεί και πέρα, ο ουρανός είναι το μοναδικό όριο!

Προγράμματα σπουδών με επαγγελματικό μέλλον

%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad0Τα ακαδημαϊκά προγράμματα του Deree χωρίζονται σε τρεις σχολές: το School of Business and Economics (Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης), Frances Rich School of Fine and Performing Arts (Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich) και το School of Liberal Arts and Sciences (Σχολή Ελευθέριων Τεχνών και Επιστημών).

Στο πλαίσιο αυτών δίνονται και ποικίλες υποτροφίες, φέτος με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στους πληγέντες της πανδημίας (δείτε περισσότερα εδώ).

Οι κατευθύνσεις που επιλέγουν οι φοιτητές του Deree είναι αυτές που θα τους δώσουν τα καλύτερα εφόδια για το επαγγελματικό τους μέλλον:

Psychology – Ψυχολογία

Management – Διοίκηση Επιχειρήσεων

Communication – Επικοινωνία

Marketing

Information Technology – Τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων

International Tourism & Hospitality Management – Διεθνής Τουρισμός και Διαχείριση Μονάδων Φιλοξενίας

International Business – Διεθνής επιχειρηματικότητα

Shipping Management – Ναυτιλιακά

Finance – Χρηματοοικονομικά

English – Αγγλική Φιλολογία

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι του Deree είναι από τους πιο περιζήτητους στην αγορά εργασίας: 59.000 μέλη αποφοίτων σε όλο τον κόσμο, απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε περισσότερο από το 71% των 100 ισχυρότερων brands παγκοσμίως.

Τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από αποφοίτους άλλων πανεπιστημίων; Το γεγονός ότι ακαδημαϊκά είναι πλήρως εφοδιασμένοι όχι μόνο με γνώσεις αλλά και τα απαραίτητα soft skills που είναι απαραίτητα στη σημερινή αγορά εργασίας.

Εξάλλου, η διασύνδεση του Deree με την αγορά εργασίας, και πιο συγκεκριμένα η συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τούς δίνει ένα σοβαρό προβάδισμα, αφού οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πρακτική τους σε αυτές, η οποία πολύ συχνά οδηγεί σε πρόσληψη. Περισσότεροι από τους μισούς σπουδαστές του Deree ήδη εργάζονται μέσα σε 6 μήνες από την αποφοίτησή τους.

Διεξαγωγή μαθημάτων… όπως πρέπει να γίνεται σε καιρούς πανδημίας

Δεν χρειάστηκε να έρθει η πανδημία του κορωνοϊού για να διαθέσει το Deree στους σπουδαστές του την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Από τον Μάρτιο μετέφερε όλα του τα μαθήματα οnline έχοντας εκπαιδεύσει, κατά τα προηγούμενα έτη, 84 καθηγητές στη διαδικτυακή διδασκαλία.

Επιπλέον, το Κολλέγιο τηρεί πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης για την κοινωνική απόσταση. Αυτό σημαίνει, ότι οι αίθουσες διδασκαλίας θα μπορούν να φιλοξενήσουν το ανώτερο μέχρι 12 φοιτητές ή μαθητές.

Για τη δε διδασκαλία θα χρησιμοποιηθούν τρεις μέθοδοι:

 • εκ του σύνεγγυς διδασκαλία για μικρά τμήματα και εργαστήρια,
 • online σύγχρονη διδασκαλία για μεγαλύτερες τάξεις
 • μεικτό μοντέλο για άλλες τάξεις

Για να συμβάλει στη μετάβαση, το Κολλέγιο:

 • έχει ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνολογικής εκπαίδευσης για καθηγητές
 • ετοίμασε οδηγούς για τους φοιτητές σχετικά με το πώς να αξιοποιήσουν τη διαδικτυακή σύγχρονη (synchronous) διδασκαλία ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στους φοιτητές μέσω Skype και peer-to-peer διδασκαλία μέσω zoom.

Η νέα ακαδημαϊκή περίοδος για το Deree – The American College of Greece ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μάθετε περισσότερα για το Deree στο www.acg.edu.

Πληροφορίες για τα δίδακτρα θα βρείτε εδώ.

%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad0 %cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-deree-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad4

Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για εσένα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση - ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να μην είναι εμφανείς στην αρχή.

%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%850

Ανεξάρτητα από το επίπεδο που έχεις φτάσει στην καριέρα σου, υπάρχουν τεράστια οφέλη από την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Αλλά προτού θέσεις τα πάντα σε αναμονή και επιστρέψεις στα θρανία, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς: πώς θα επιλέξω τι θα σπουδάσω;

Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι μία από τις πιο κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου. Διάλεξε ένα πανεπιστήμιο με καλή φήμη και ευρύ φάσμα επιλογών στο πρόγραμμα σπουδών του.

Αυτή μπορεί να ακούγεται απλή ερώτηση, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση – ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να μην είναι εμφανείς στην αρχή.

Αυτός ο εύχρηστος οδηγός παρέχει μια σειρά από συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι κατάλληλο για εσένα.

Διάλεξε πανεπιστήμιο

Η επιλογή του κατάλληλου πανεπιστημίου για σπουδές είναι απολύτως απαραίτητη. Η φήμη του ιδρύματος, οι διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας, οι συστάσεις, είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Κάθε πανεπιστήμιο προσφέρει το καλύτερο για να προσελκύσει μαθητές. Αυτό που είναι κρίσιμο από τη σκοπιά των μαθητών είναι να ελέγξουν τη φήμη τέτοιων ιδρυμάτων. Προσπάθησε να βρεις ένα πανεπιστήμιο, το οποίο ο κλάδος αναγνωρίζει ως μέρος που διατηρεί τόσο την ποιότητα όσο και τη συνέπεια στην ακαδημαϊκή γνώση.

Διάλεξε ειδικότητα

Εκτός από το πανεπιστήμιο στο σύνολό του, πρέπει επίσης να επιλέξεις μια ειδικότητα για το μεταπτυχιακό σου πρόγραμμα. Αν θέλεις να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό στο management, για παράδειγμα, ποιο τμήμα σε ενδιαφέρει πραγματικά; Χρηματοοικονομικά; Μάρκετινγκ; Επιχειρηματικότητα; Η επιλογή ειδικότητας πρέπει να βασίζεται στο ενδιαφέρον που έχεις για έναν τομέα σπουδών. Το πάθος σου θα σε βοηθήσει να το μελετήσεις καλύτερα, να διαχειριστείς τυχόν πιέσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος και τελικά να πετύχεις.

Λάβε υπόψη τη διάρκεια του προγράμματος

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια του προγράμματος. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, 15 μήνες ή ακόμη και σε μια περίοδο δύο ετών. Η διάρκεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πανεπιστήμιο που θα διαλέξεις. Κατά μέσο όρο, για διαφορετικά προγράμματα ο ελάχιστος χρόνος είναι περίπου ένα έτος ή 14 μήνες.

Διερεύνησε το πρόγραμμα σπουδών

Μόλις πάρεις την απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα που θέλεις να παρακολουθήσεις, επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο και μίλησε με τον υπεύθυνο του προγράμματος. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με τις θεματικές που καλύπτονται, τις στρατηγικές αξιολόγησης και τη λογική πίσω από το προσφερόμενο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό θα σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κάνεις με σιγουριά την επιλογή σου.

Σκέψου τις προοπτικές σταδιοδρομίας σου

Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου θα σε βοηθήσει να μπεις στην αγορά εργασίας με νέες βάσεις. Αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός και πρέπει να έχεις επιμονή, να επιλέξεις τη σωστή εταιρεία και να είσαι ταπεινός/ή στην αρχή της καριέρας σου. Πολλοί μαθητές θέλουν να μπουν αμέσως στη δουλειά των ονείρων τους. Αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβεί ανάλογα με τις ικανότητες και τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει. Ωστόσο, το να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου εξαρτάται επίσης από την ικανότητά σου να επικοινωνείς, καθώς και από τη φήμη του πανεπιστημίου ή του προγράμματος που έχεις παρακολουθήσει.

* Με συμβουλές από τον Δρ Δημήτριο Διαμαντή, Dean of Graduate Studies, Les Roches, Global Hospitality Education

%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%850 %cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%852

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%854

Ποτέ δεν είναι αργά να μπεις στον χώρο της Τέχνης και της Μόδας!

Ο τομέας του Πολιτισμού και της Μόδας ανέκαθεν αποτελούσε το «απωθημένο» κάθε γυναίκας, όποιον επαγγελματικό προσανατολισμό και αν έχει ακολουθήσει στη ζωή της.

%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%840

Ο όρος “διά βίου μάθηση” αναφέρεται σε μια φιλοσοφική αντίληψη σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση θεωρείται μια μακροχρόνια διαδικασία που ξεκινάει από τη γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο κορωνοϊός άλλαξε άρδην το τοπίο της εκπαίδευσης, καθώς έφερε στο προσκήνιο και απενοχοποίησε πλήρως την εξ αποστάσεως μάθηση, την οποία πολλοί λοιδωρούσαν ως πρόχειρη και αναποτελεσματική. Το γεγονός αυτό διευρύνει απίστευτα τους μαθησιακούς ορίζοντες του σύγχρονου ανθρώπου, που πλέον μπορεί να παρακολουθήσει online προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, αλλά και σεμιναριακά μαθήματα από πανεπιστήμια που βρίσκονται σ΄ όλα τα μέρη της γης.

Στη σύγχρονη κοινωνία η διά βίου μάθηση έχει ενταχθεί πλήρως στις ζωές μας, καθώς η αύξηση των γνώσεων γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας συνεχώς αλλάζουν. Όλες οι μαθησιακές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο ονομάζεται διά βίου μάθηση.

Ο κορωνοϊός άλλαξε άρδην το τοπίο της εκπαίδευσης, καθώς έφερε στο προσκήνιο και απενοχοποίησε πλήρως την εξ αποστάσεως μάθηση, την οποία πολλοί λοιδωρούσαν ως πρόχειρη και αναποτελεσματική. Το γεγονός αυτό διευρύνει απίστευτα τους μαθησιακούς ορίζοντες του σύγχρονου ανθρώπου, που πλέον μπορεί να παρακολουθήσει online προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, αλλά και σεμιναριακά μαθήματα από πανεπιστήμια που βρίσκονται σ΄ όλα τα μέρη της γης.

Ο τομέας του Πολιτισμού και της Μόδας ανέκαθεν αποτελούσε το «απωθημένο» κάθε γυναίκας, όποιον επαγγελματικό προσανατολισμό και αν έχει ακολουθήσει στη ζωή της. Τώρα λοιπόν η γη δε χωρίζεται με σύνορα, μπορούν όλοι να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα παρακολουθώντας μαθήματα ανθρώπων και οργανισμών που το όνομά τους αγγίζει τα όρια του θρύλου.

Εμείς ψάξαμε και σας προτείνουμε δύο θρυλικούς οργανισμούς που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προσφέρουν δωρεάν κύκλους σεμιναρίων πάνω σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα.

Πολιτισμός, αλλά και μόδα από το ΜΟΜΑ

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, όπως και πολλά άλλα μουσεία, έχει βάλει προσωρινά «λουκέτο», λόγω κορωνοϊού.Από την περίοδο της καραντίνας, έχει λάβει μια πολύ ωραία πρωτοβουλία και δίνει την ελεύθερη δυνατότητα για δωρεάν online μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Coursera, χωρίς κάποια χρονική δέσμευση, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να τα ολοκληρώνουν όποτε θέλουν οι ίδιοι.

Μερικά από τα μαθήματα προσφέρονται από το MoMA εδώ και χρόνια, με το πιο πρόσφατο μάθημα της σύγχρονης τέχνης που παρουσιάστηκε πριν από δύο μήνες.

Τα μαθήματα που προσφέρει το MoMA online:

Τι είναι η σύγχρονη τέχνη;

Το MoMA απαντά: «Σε αυτό το μάθημα, θα δώσετε την απάντηση στο ερώτημα τι είναι η σύγχρονη τέχνη μέσα από την παρατήρηση περισσοτέρων από 70 έργων τέχνης που έγιναν μεταξύ του 1980 και σήμερα, με έμφαση στην τέχνη από την προηγούμενη δεκαετία. Θα παρακολουθήσετε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, από όλο τον κόσμο, να μιλούν για τη δημιουργική διαδικασία του σχεδιασμού, τα υλικά που χρησιμοποιούν και για το από πού αντλούν την έμπνευσή τους.

Εισαγωγή στη Μοντέρνα τέχνη & τις ιδέες

Το μάθημα αυτό έχει σχεδιαστεί για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την μοντέρνα και την σύγχρονη τέχνη. Τις επόμενες πέντε εβδομάδες θα παρακολουθήσετε την τέχνη μέσα από μια ποικιλία θεμάτων – ενοτήτων: Χώροι και Διαστήματα, Τέχνη και Ταυτότητα, Μεταμόρφωση καθημερινών αντικειμένων, και Τέχνη και Κοινωνία.

Κάθε εβδομάδα ξεκινάει με ένα βίντεο που συνδέει τα έργα τέχνης από την συλλογή του ΜοΜΑ και το θέμα της ενότητας. Τέλος, θα ακούσετε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιμελητές και θα μάθετε περισσότερα για τα επιλεγμένα έργα μέσα από πρόσθετες αναγνώσεις και πηγές.

Η μόδα ως σχεδιασμός

Η μόδα ως σχεδιασμός επικεντρώνεται σε μια επιλογή με πάνω από 70 ενδύματα και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν από παραδοσιακά αφρικάνικα υφαντά και τζιν μέχρι τρισδιάστατα τυπωμένα φορέματα. Μέσα από αυτά τα ρούχα θα δούμε προσεκτικά τι φοράμε, γιατί το φοράμε, πώς κατασκευάζεται και τι σημαίνει. Θα ακούσετε σχεδιαστές, κατασκευαστές, ιστορικούς αλλά και ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά με είδη ένδυσης και σε μερικές περιπτώσεις, ανασχεδιάζουν το μέλλον. Οι επισκέψεις σε στούντιο, οι συνεντεύξεις και άλλες πηγές παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη κάθε ενδύματος καθώς και τις μεταβαλλόμενες χρήσεις, έννοιες και επιπτώσεις που έχει το κάθε ρούχο με την πάροδο του χρόνου.

Βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες

Σε αυτό το μάθημα θα δείτε προσεκτικά φωτογραφίες από τη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και θα ακούσετε μια ποικιλία από απόψεις για το τι είναι η φωτογραφία και τους τρόπους με τους οποίους η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των 180 χρόνων ιστορίας της, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ως εργαλείο για την επιστήμη και την εξερεύνηση, αλλά και ως μέσο τεκμηρίωσης. Επίσης, θα μελετήσετε την φωτογραφία ως μέσο διήγησης ιστοριών και ρεκόρ, και ως μέσο επικοινωνίας και κριτικής στην ολοένα και αναπτυσσόμενη οπτική μας κουλτούρα.

Δωρεάν μαθήματα μόδας από τη Γαλλική Σχολή Μόδας

Μέσα στην πανδημία, η Γαλλική Σχολή Μόδας (Institut Français de la Mode) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δωρεάν online μαθήματα με θέμα «Κατανοώντας τη Μόδα: Από την Άσκηση Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στον Πολιτισμό».

Τα μαθήματα διοργανώθηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 με περίπου 11.000 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο.

Στον νέο κύκλο στον ρόλο των διδασκόντων που θα μοιραστούν τη σοφία τους με τους συμμετέχοντες θα είναι ο Γάλλος σχεδιαστής Simon Porte Jacquemus και ο Βρετανός βετεράνος της μόδας σερ Paul Smith.

Οι Sidney Toledano, CEO του ομίλου LVMH, Francesca Bellettini, CEO του Saint Laurent και Bruno Pavlovsky, πρόεδρος δραστηριοτήτων μόδας του οίκου Chanel, επίσης θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Τα επιμέρους θέματα που θα καλυφθούν είναι η εκπροσώπηση των φύλων, κοινωνικά ζητήματα και υποκουλτούρες. Επίσης η online πρωτοβουλία θα ανιχνεύσει τη σχέση μεταξύ μόδας και Τύπου και θα εξερευνήσει τη μόδα ως πολιτιστικό φαινόμενο και δημιουργική βιομηχανία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγγραφή μέσω του FutureLearn.

%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%840 %cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%842

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%844

Χόμπι: Πώς μας βοηθούν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας -Η ειδικός εξηγεί

Η Creative Business Coach Πόπη Δημητροπούλου, μάς λέει ότι χόμπι προσφέρουν την ευκαιρία για ενδοσκόπηση άρα και καλύτερο επίπεδο αυτογνωσίας.

%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%840

Ένα θετικό που μας άφησε η περίοδος του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, είναι ότι είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στα χόμπι μας ή να ανακαλύψουμε νέα ταλέντα μας. Από τη στιγμή που τα θέατρα, τα μουσεία και όλοι οι χώροι πολιτισμού έβαλαν λουκέτο, όλοι μας αναζητήσαμε νέους τρόπους να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας στο σπίτι. Μαγειρική, κηπουρική, ζωγραφική και άλλα ταλέντα μας ήρθαν στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να κάνουν πολλούς από εμάς να σκεφτούμε να ασχοληθούμε με αυτά πιο σοβαρά.

Αφού ξεπεράσαμε το αρχικό σοκ της καραντίνας και προσαρμοστήκαμε στη νέα κατάσταση, η πιο συστηματική ενασχόληση με τα χόμπι μας ήταν αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανάγκης για πολλούς ανθρώπους

Πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με αυτό που θέλει πραγματικά, σε μια κοινωνία που τα «πρέπει» κυριαρχούν; Ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας για την καλλιέργεια ενός χόμπι και τελικά, πόσο δύσκολο είναι να εξελίξει κάποιος το χόμπι του σε επάγγελμα χωρίς να χάσει το πάθος του γι’ αυτό; Η Creative Business Coach Πόπη Δημητροπούλου έρχεται να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι Έλληνες ήρθαν πιο κοντά στα χόμπι τους. Ο ελεύθερος χρόνος συνέβαλε σε αυτό; Είναι σημαντικός παράγοντας για την καλλιέργεια ενός χόμπι;

Ο ελεύθερος χρόνος συνέβαλε πολύ στο να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που αγαπάμε και ίσως είχαμε αφήσει πίσω λόγω των καθημερινών μας υποχρεώσεων. Αφού ξεπεράσαμε το αρχικό σοκ της καραντίνας και προσαρμοστήκαμε στη νέα κατάσταση, η πιο συστηματική ενασχόληση με τα χόμπι μας ήταν αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανάγκης για πολλούς ανθρώπους. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να πειραματιστούμε με νέα ενδιαφέροντα και ασχολίες που πριν δεν τους είχαμε δώσει την ανάλογη προσοχή. Η καλλιέργεια ενός χόμπι σημαίνει περισσότερος χρόνος με τον εαυτό μας και ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος αρωγός σε αυτό. Οπότε θα απαντούσα πως ναι, για να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε μια καινούργια δεξιοτεχνία, χόμπι ή τέχνη, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και συγκέντρωση.

Πόσο ψυχοθεραπευτικό είναι να έρχεται κανείς κοντά στα θέλω του; Πόσο τον βοηθά στη ζωή του;

Χωρίς να είμαι ψυχοθεραπεύτρια, και μιλώντας μόνο από τη θέση της coach και της προσωπικής μου εμπειρίας, πιστεύω ότι το να ζεις και να εκφράζεσαι μέσα απο τα δικά σου θέλω είναι ένας όμορφος τρόπος να ζεις, χωρις όμως να σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός.

Γνωρίζω ότι η σύγχρονη τάση για το πώς πρέπει να ζούμε για να είμαστε ευτυχισμένοι εκφράζεται από αποφθέγματα τύπου «ακολούθησε το όνειρό σου», «ζεις μόνο μια φορά», κλπ. Ειδικά στον δικό μου επαγγελματικό κλάδο έχει πάρει πια τη μορφή μιας τοξικής μάστιγας θετικότητας.

Όμως αυτά τα μηνύματα θετικής ενέργειας με τα οποία «βομβαρδιζόμαστε» από παντού, σε πολλές περιπτώσεις εντείνουν το αίσθημα της ανεπάρκειας στους ανθρώπους και αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου θετικό.

Κρίνοντας από την εμπειρία σας, από την επαφή σας με τον κόσμο, πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι επειδή κάνουν αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλουν;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί, ομολογώ. Η ευτυχία είναι μια μεταβλητή κατάσταση που είναι σύνθεση νοητικών, σωματικών, ψυχολογικών και εξωγενών παραγόντων. Εξαρτάται από το τι ορίζει ο καθένας προσωπικά το τι «πρέπει» και τι «θέλω». Είναι πολύ λεπτή η γραμμή. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι επειδή ζουν τη ζωή τους όπως «πρέπει» και εν τέλει αυτό είναι το δικό τους «θέλω». Ενώ άλλοι αναζητούν την απόλυτη έκφραση των επιθυμιών τους, οπότε σε μια ζωή γεμάτη «πρέπει» ασφυκτιούν και εγκλωβίζονται, αναζητώντας συνεχώς εξόδους διαφυγής.

Στην αναζήτηση της εξόδου χρειάζεται μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε όταν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτό που επιθυμείς τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να εξετάσεις όλους τους παράγοντες για να είσαι όσο πιο σίγουρος γίνεται ότι το επόμενο βήμα είναι αυτό που πραγματικά θέλεις.

Πιστεύετε ότι το να εξελίξει κανείς το χόμπι του σε επίπεδο σπουδών, είναι χάσιμο χρόνου, από τη στιγμή που είναι ήδη επιτυχημένος στο επάγγελμα που κάνει;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι χάσιμο χρόνου, θα έλεγα το αντίθετο. Η βαθύτερη ενασχόληση και εξέλιξη των χόμπι μάς προσφέρει την ευκαιρία για ενδοσκόπηση άρα και καλύτερο επίπεδο αυτογνωσίας. Όταν μαθαίνουμε κάτι εις βάθος ανεβαίνει σταδιακά το επίπεδο της προσωπικής μας ικανοποίησης, διευρύνονται οι γνώσεις μας και αποκτούμε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Κάποιος που θέλει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, πώς δεν θα πέσει στην παγίδα να χάσει το πάθος του γι’ αυτό;

Χρειάζεται αρχικά μια καλή ομάδα υποστήριξης και πολύ καλή οργάνωση. Η συστηματική οργάνωση είναι βασικό στοιχείο. Το να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με αυτό που αγαπά, σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να αφιερώνει καθημερινά πολύ χρόνο σε αυτό και ότι μπορεί να διαχειριστεί μια επιχείρηση σε πρακτικό και λογιστικό επίπεδο.

Η ομάδα και το κοινό έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση του πάθους και για την ανθεκτικότητα ενός νέου εγχειρήματος. Πολλοί άνθρωποι που επιχειρούν για πρώτη φορά κατακλύζονται από το αίσθημα της μοναξιάς στην πορεία και συχνά εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Το να δημιουργεί ή να προσφέρει μια υπηρεσία που εξυπηρετεί τον άνθρωπο, θα του προσφέρει νόημα και σκοπό άρα και τη διατήρηση του πάθους του στη νέα επαγγελματική του σταδιοδρομία.

%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%840 %cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%842

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%844

Πώς μπορώ να κάνω το χόμπι μου επιστήμη;

Ο πραγματικός σκοπός της ζωής έγκειται στο να βρεις κάτι με το οποίο είσαι πραγματικά παθιασμένος και στη συνέχεια να το εξελίξεις.

%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b70

Τα χόμπι είναι απαραίτητα για την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Μας δίνουν μια ευκαιρία να αποφορτιστούμε ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Όπως τα ρούχα που φοράμε και τα πράγματα που μας αρέσουν, τα χόμπι μας είναι επίσης προέκταση της προσωπικότητάς μας.

Με σωστή διαχείριση χρόνου, επιμονή και θέληση, όλοι μπορούν να βρουν αυτόν τον επιπλέον χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους για να εξελίξουν το χόμπι τους

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το να είσαι εικονογράφος, συγγραφέας, φωτογράφος ή ό,τι άλλο μπορεί να διεγείρει τη φαντασία σου είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να είσαι διευθυντής ή υπάλληλος γραφείου. Αν μη τι άλλο, η δουλειά γεμίζει το πορτοφόλι μας, αλλά τα χόμπι μπορούν να γεμίσουν την ψυχή με χαρά, δημιουργικότητα και ευτυχία.

Ίσως αναρωτιέστε, «όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά πώς θα βρει κανείς τον χρόνο να ασχοληθεί με το χόμπι του;». Στη σύγχρονη εποχή, ο χρόνος είναι πολυτέλεια και το να βρούμε λίγες ώρες μέσα στην ημέρα για να μάθουμε κάτι νέο μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, με τη σωστή διαχείριση, με επιμονή και θέληση, όλοι μπορούν να βρουν αυτόν τον επιπλέον χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους για να εξελίξουν το χόμπι τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας – ζείτε μόνο για να ξυπνάτε το πρωί, να πηγαίνετε στη δουλειά και να πληρώνετε λογαριασμούς; Σίγουρα όχι! Αντιθέτως, ο πραγματικός σκοπός της ζωής έγκειται στο να βρεις κάτι με το οποίο είσαι πραγματικά παθιασμένος και στη συνέχεια να το εξελίξεις.

Τα οφέλη από την εκμάθηση ενός χόμπι

 • Πρώτον, τα χόμπι μπορούν να αποφέρουν τεράστια χαρά και ικανοποίηση.
 • Δεύτερον, δημιουργούν μια καλύτερη συνολική προσωπικότητα.
 • Τρίτον, η εκμάθηση ενός χόμπι μπορεί επίσης να βελτιώσει τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας.

Ζούμε μόνο μία φορά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο σε δραστηριότητες που μας δίνουν δημιουργική ικανοποίηση και ευτυχία. Το καλύτερο κομμάτι με τα χόμπι είναι ότι μπορείτε εύκολα να βρείτε πλήθος διαθέσιμων πηγών που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε το δικό σας αγαπημένο. Το διαδίκτυο είναι πραγματικά «χρυσωρυχείο» για όποιον θέλει να καλλιεργήσει ένα χόμπι.

Πώς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα

Ενώ υπάρχουν πολλοί τυχεροί που αγαπούν πραγματικά το επάγγελμά τους, είναι κι άλλοι που το επέλεξαν λόγω ευκολίας ή του υψηλού μισθού. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι επιτυχημένος μπορεί να είναι δύσκολο όταν δεν είσαι ερωτευμένος με τη δουλειά σου!

Τι σου αρέσει λοιπόν να κάνεις; Εάν η απάντηση είναι το χόμπι σου, τότε ίσως είναι καιρός να το μετατρέψεις σε επάγγελμα. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί σχεδιασμό και αφοσίωση. Δες τι πρέπει να λάβεις υπόψη προτού μετατρέψεις το χόμπι σου στην καριέρα των ονείρων σου!

Να έχεις επιμονή

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να έχεις επιμονή είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα. Φρόντισε να ασχολείσαι με το χόμπι σου τουλάχιστον 15 λεπτά καθημερινά. Φυσικά, αν θέλεις πραγματικά να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα, θα πρέπει να αρχίσεις να αυξάνεις αυτό το διάστημα. Ωστόσο 15 λεπτά την ημέρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις!

Μη σταματήσεις να καινοτομείς

Όταν το χόμπι γίνει η καριέρα σου, ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσεις την παθιασμένη σου στάση είναι να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να καινοτομείς.

Ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πιστεύει ότι τα πάθη μας, εάν αξιοποιηθούν, μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτομία στον χώρο εργασίας. «Η εφεύρεση έρχεται σε πολλές μορφές και σε πολλές κλίμακες. Οι πιο ριζοσπαστικές εφευρέσεις είναι συχνά εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στους άλλους να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους – να συνεχίσουν τα όνειρά τους».

Με άλλα λόγια, η συνεχής καινοτομία όχι μόνο θα σε κρατήσει παθιασμένο με το χόμπι που έχεις επιλέξει, αλλά θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό και προνοητικό εργαζόμενο.

Να δέχεσαι την κριτική

Οι φίλοι και η οικογένεια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να σε βοηθήσουν να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα με επιτυχία. Άκουσε τα σχόλιά τους και λάβε υπόψη τις παρατηρήσεις τους, επειδή είναι πιθανό ο ενθουσιασμός και το πάθος που έχεις να σε εμποδίσουν να δεις κάθε πιθανό επικίνδυνο εμπόδιο.

Επανεκτίμησε τους στόχους σου

Ακόμα και με προσεκτικό σχεδιασμό, στην αρχή δεν θα ξέρεις πώς να διευθύνεις τη δική σου επιχείρηση. Επομένως, είναι λογικό να επαναξιολογείς τους στόχους σου ανά διαστήματα για να βεβαιωθείς ότι είσαι σε καλό δρόμο.

Πιθανότατα, θα ανακαλύψεις ότι οι στόχοι σου θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Ίσως ανακαλύψεις ότι αγαπάς μια πτυχή της εργασίας σου περισσότερο από άλλες, για παράδειγμα, και να αποφασίσεις να εστιάσεις περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Το καλύτερο πράγμα όταν εργάζεσαι για τον εαυτό σου είναι ότι η δουλειά σου θα εξελιχθεί. Όταν το συνειδητοποιήσεις θα είσαι σε θέση να κάνεις αλλαγές όπου κρίνεις απαραίτητο και να πετύχεις.

%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b70 %cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b72

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%89-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b74

Μάθε την ξένη γλώσσα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις – Τέσσερις ιστορίες που εμπνέουν

Ο κόσμος των ξένων γλωσσών είναι μία πύλη για να γνωρίσει κανείς νέους τόπους, πολιτισμούς, τρόπους ζωής, χωρίς να χρειαστεί να τους επισκεφθεί.

%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b10

Ο κόσμος των ξένων γλωσσών είναι μία πύλη για να γνωρίσει κανείς νέους τόπους, πολιτισμούς, τρόπους ζωής, χωρίς να χρειαστεί να τους επισκεφθεί.

Τέσσερις άνθρωποι που μιλούν αραβικά, τουρκικά, ρωσικά και περσικά (φαρσί) μας αποκαλύπτουν γιατί διάλεξαν να μάθουν μία ξένη γλώσσα μακριά από τα συνηθισμένα

Οι ξένες γλώσσες αποτελούν, παράλληλα, και ένα πολύτιμο εργαλείο για εύρεση απασχόλησης, καθώς δεν είναι λίγες οι αγγελίες που ζητούν γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας. Όλοι σίγουρα γνωρίζουν αγγλικά, τα οποία έχουν καταστεί ως απολύτως απαραίτητα, ενώ μία δεύτερη -και δη αν ομιλείται από μικρή μερίδα πληθυσμού, σίγουρα αποτελεί έναν «άσο στο μανίκι».

Τέσσερις άνθρωποι που μιλούν αραβικά, τουρκικά, ρωσικά και περσικά (φαρσί) μας αποκαλύπτουν γιατί διάλεξαν να μάθουν μία ξένη γλώσσα μακριά από τα συνηθισμένα.

«Ο κόσμος των ξένων γλωσσών είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι»

«Αραβικά μαθαίνω, επειδή τα είχα ξεκινήσει παλαιότερα, αλλά δεν τα έμαθα σωστά και τα ξεκίνησα από την αρχή. Μαθαίνω ξένες γλώσσες , γιατί αφενός μου αρέσουν, και αφετέρου απασχολείς το μυαλό σου, μαθαίνεις πολλά για τον πολιτισμό και τις συνήθειες του κάθε λαού», λέει  η Μαργαρίτα, ιδιοκτήτρια εκτυπωτικού κέντρου.

«Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ο κόσμος των ξένων γλωσσών με το οποίο ασχολούμαι πολλά χρόνια. Εκτός από αραβικά, από τις μη “συμβατικές” ξένες γλώσσες μιλάω και τουρκικά», συμπληρώνει.

«Ήταν μία βοήθεια για τη δουλειά μου»

«Λατρεύω τις ξένες γλώσσες από μικρή και ήδη μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Ως τέταρτη (και με βλέψεις και για πέμπτη) επέλεξα τα Τουρκικά. Η πρώτη μου σκέψη για αυτή τη γλώσσα ήταν καθαρά εκπαιδευτική.  Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, η οποία με μάγεψε μου έδωσε το κίνητρο να γνωρίσω την γλώσσα. Η δεύτερη σκέψη ήταν η εργαασία μου. Επειδή δουλεύω στον Τύπο, τα τουρκικά, δεδομένων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων που πάντα έχουν “ψωμί”, θεώρησα ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να μαθαίνω νέα και να γράφω πρώτη, όσα γίνονται στη γείτονα χώρεα. Επίσης, μία τρίτη σκέψη  ήταν αυτή του υποτιτλισμού σε τουρκικές παραγωγές… Δύσκολο, λιγάκι, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στα όνειρα», λέει η Ναταλία, δημοσιογράφος.

«Μία ταινία μού κίνησε την περιέργεια για τα περσικά»

Η Σοφία, δικηγόρος στο επάγγελμα, μιλά περσικά, μια ομολογουμένως ασυνήθιστη επιλογή γλώσσας.

‘Οπως εξομολογείται, μία ταινία ήταν αυτό που της έδωσε την ιδέα!

«Είχα δει την ταινία Persepolis της Μαρζάν Σατραπί, μου άρεσε πολύ. Άρχισα να ψάχνω το Ιράν, να διαβάζω και μετά ήθελα να το δω από κοντά. Πήγα, έκανα 2.600 χιλιόμετρα μέσα στη χώρα, από τα βουνά του Ιρανικού Αζερμπαιτζάν μέχρι την έρημο στο Νότο, λάτρεψα τους ανθρώπους – ο καλύτερος λαός που έχω γνωρίσει ποτέ – μαγεύτηκα από τον πολιτισμό και θέλησα να μάθω τη γλώσσα που μου φαινόταν και ιδιαιτέρως εύηχη», λέει η Σοφία.

«Τα ρωσικά άλλαξαν τη ζωή μου»

Η περίπτωση του Στέλιου Παπακωνσταντίνου είναι από αυτές που θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η ξένη γλώσσα του άλλαξε άρδην τη ζωή.

«Σπούδαζα στη Ριζάρειο Σχολή πριν από μερικά χρόνια. Πήγαινα για ιερέας. Κάποια στιγμή μας προέβαλαν μία ρωσική ταινία. Αυτό έμελε να μου αλλάξει τη ζωή. Λάτρεψα τη γλώσσα και άρχισα να τη μελετάω. Είχα τους καθηγητές μου που μου έκαναν ιδιαίτερα, πήγαινα σε ινστιτούτα ρωσικής γλώσσας, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι μελετούσα μόνος μου. Διάβαζα οκτώ ώρες καθημερινά», αναφέρει ο Στέλιος.

«Τα ρωσικά είναι τα Αγγλικά της Ανατολής. Ό,τι για η Αμερική για τη Δύση, είναι η Ρωσία για την Ανατολή. Λόγω των εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία, θα δείτε ακόμη και Κινέζους να μιλούν ρωσικά. Μπορεί κανείς να μάθει ρωσικά που θα τον βοηθήσουν στη δουλειά του. Η γλώσσα είναι το μέσο για να χτιστούν τα πάντα. Η κάθε ξένη γλώσσα είναι μία πύλη προς τον πολιτισμό, ανοίγει ορίζοντες. Αν είναι εύκολα ή δύσκολα; Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το αγαπάς. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας είναι και μέσο αυτοβελτίωσης», συμπληρώνει ο Στέλιος.

Ο ίδιος σήμερα είναι καθηγητής ρωσικών και διδάσκει τηυ γλώσσα σε Έλληνες, αλλά και ελληνικά σε Ρώσους.

%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b10 %ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b14

Τα 15 επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι το 2026

Αν έχετε μόλις τελειώσει το Λύκειο ή θέλετε να αλλάξετε επαγγελματικό προσανατολισμό, εδώ θα δείτε τους τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

%cf%84%ce%b1-15-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d0

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο και έχετε μόλις τελειώσει το Λύκειο, θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί με τι θα μπορούσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά και τι αντίστοιχες σπουδές θα πρέπει να ακολουθήσετε. Αλλά και όσοι έχετε τελειώσει τις σπουδές σας και έχετε ήδη μπει στην αγορά εργασίας, μπορεί να θέλετε να μεταπηδήσετε σε κάποιο άλλο επάγγελμα.

Τα 15 πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα έως το 2026 σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας

Πώς θα ξέρετε, όμως, ποια επαγγέλματα πρόκειται να έχουν τη μεγαλύτερη απορρόφηση τα επόμενα χρόνια; Απάντηση σε αυτό δίνει η Στατιστική Υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία τα παρακάτω αναμένεται να είναι τα 15 πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα έως το 2026:

 • Τεχνικός Ηλιακής Ενέργειας (Ποσοστό ανάπτυξης: 105%)
 • Τεχνικός Αιολικής Ενέργειας (Ποσοστό ανάπτυξης: 96%)
 • Βοηθός Υγείας στο Σπίτι (Ποσοστό ανάπτυξης: 47%)
 • Βοηθός Προσωπικής Φροντίδας (Ποσοστό ανάπτυξης: 39%)
 • Βοηθός Ιατρού (Ποσοστό ανάπτυξης: 37%)
 • Νοσηλευτής (Ποσοστό ανάπτυξης: 36%)
 • Στατιστικός (Ποσοστό ανάπτυξης: 34%)
 • Βοηθός Φυσικοθεραπευτή (Ποσοστό ανάπτυξης: 31%)
 • Προγραμματιστής εφαρμοσμένου λογισμικού (Ποσοστό ανάπτυξης: 31%)
 • Μαθηματικός (Ποσοστό ανάπτυξης: 30%)
 • Βοηθός Ιατρικών Θεραπειών (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Επισκευαστής ποδηλάτων (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Σύμβουλος Γενετικής (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Ιατρικό προσωπικό (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)
 • Βοηθός επαγγελματικής θεραπείας (Ποσοστό ανάπτυξης: 29%)

%cf%84%ce%b1-15-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d0 %cf%84%ce%b1-15-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%84%ce%b1-15-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d4

Μάθε την ξένη γλώσσα που ήθελες πάντα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το έργο της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιτελείται επιτυχώς εδώ και δεκαετίες από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ.

%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%830

Διδασκαλία 24 ξένων γλωσσών σε φοιτητές όχι μόνο του ΕΚΠΑ, αλλά και άλλων ελληνικών ΑΕΙ, καθώς και σε εργαζόμενους ή άλλους ενδιαφερόμενους, προγράμματα μετάφρασης και ορολογίας καθώς και άλλα ειδικά προγράμματα προσφέρονται από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, μια ανεξάρτητη και αυτοτελή εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Διδασκαλείο διδάσκονται 24 γλώσσες, με ξεχωριστά τμήματα για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας

Τα προγράμματα χαρακτηρίζονται από το κύρος, την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει το ΕΚΠΑ και προσφέρονται με ιδιαίτερα χαμηλά δίδακτρα.

Η κατάκτηση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί σήμερα ένα αναγκαίο εφόδιο. Η απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων παίζει σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας, καθώς διευρύνει τους πνευματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς ορίζοντες των σπουδαστών, ενώ καθορίζει την επαγγελματική τους εξέλιξη. Το έργο της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιτελείται επιτυχώς εδώ και δεκαετίες από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ.

Προγράμματα

Σήμερα, στο Διδασκαλείο διδάσκονται 24 γλώσσες, με ξεχωριστά τμήματα για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας: Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική.

Επιπλέον, προσφέρονται ειδικά προγράμματα για όποιον επιθυμεί να εξειδικευτεί στη γλώσσα, π.χ. στη μετάφραση, τη νομική ή την ιατρική ορολογία κλπ. Τα προγράμματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου Α2-Β1

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου B1- B2

– Εργαστήριο Ακαδημαϊκού Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου C1- C2

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου C1- C2

– Ιατρική Ορολογία στην Αγγλική (για φοιτητές Ιατρικών Σχολών – ιατρούς – νοσηλευτές, προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Ιατρική Ορολογία στην Αγγλική OET (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Νομική Ορολογία στην Αγγλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Μετάφραση στην Αγγλική και Ελληνική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Ναυτιλιακά- Maritime English (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Business English (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– ENGLISH FOR THE WORLD OF BUSINESS AND FINANCE – ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στη Γαλλική Επιπέδου Β1-Β2

– Εργαστήριο Ακαδημαϊκού Γραπτού Λόγου στη Γαλλική Επιπέδου C1-C2

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στη Γαλλική Επιπέδου C1-C2

– Νομική Ορολογία στη Γαλλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Θεσμοί, Ορολογία και Μετάφραση εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

– Εισαγωγή στον Γαλλικό Πολιτισμό (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Α2)

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου Α2-Β1

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου Β2

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου C1-C2

– Εργαστήριο Προφορικού Γραπτού Λόγου και Πολιτισμού στην Ισπανική Επιπέδου Β2-Γ2

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Ιταλική Επιπέδου C1-C2

– Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στην Κινεζική Επιπέδου HSK Level III

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Ολλανδική Επιπέδου Β2

– Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στη Ρωσική Επιπέδου Β2-C1

– Μετάφραση στη Ρωσική και Ελληνική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)

Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκτός από τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, φοιτητές άλλων ΑΕΙ και εργαζόμενοι ή άλλοι ενδιαφερόμενοι. Τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών χορηγεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και Βεβαίωση Σπουδών σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο έχουν εγγραφεί. Επίσης, στόχος του Διδασκαλείου είναι η επιτυχία των σπουδαστών στις εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένων τίτλων γλωσσομάθειας. Στον τομέα αυτόν η επιτυχία των σπουδαστών μας προσεγγίζει το 100%!

Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3688262, 210 3688264, 2103688265, 210 3688266, 2103688232, 210 3688204.

E-mail: [email protected]

%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%830 %ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%832

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%834

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σού δίνει και φέτος τη δυνατότητα να σπουδάσεις από το σπίτι σου!

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει 17 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2020.

%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bf%cf%8d0

Βασικές αρχές ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη διδασκαλία, Γλωσσολογία, Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση εκπαιδευτικών μονάδων και 13 ακόμη νέες σύγχρονες ειδικότητες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις ανάγκες της αγοράς, προσφέρει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο παράλληλα με τα υπόλοιπα προγράμματα του.

Απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μόνιμους εκπαιδευτικούς και υποψήφιους για στελέχη Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει 17 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες με έναρξη σπουδών τον Οκτώβριο του 2020.

Απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μόνιμους εκπαιδευτικούς, υποψήφιους για στελέχη Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αναπληρωτές ή αδιόριστους, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μοριοδότηση για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οι προσφερόμενες Θεματικές Ενότητες είναι:

Ετήσιας διάρκειας

1. Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης

2. Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική

3. Σχεδιασμός, διοίκηση, αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων

4. Σύγχρονες προσεγγίσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων

5. Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων/Εκπαιδευτική Ηγεσία

6. Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων

7. Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

8. Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

9. Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

10. Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία

11. Φυσικές Επιστήμες: Ιστορία, Επιστημολογία και Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

12. Ιστορική Εξέλιξη & Διδακτική των Μαθηματικών

Εξαμηνιαίας διάρκειας

1. Ελληνικό Διοικητικό Σύστημα

2. Βασικές Αρχές Διοίκησης

3. Γενικές αρχές της σύγχρονης γλωσσολογίας για εκπαιδευτικούς

4. Η σχέση της Αρχαίας με τη Νέα Ελληνική και η διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο

5. Γλωσσική Διδασκαλία για Παιδιά με Προσφυγικό ή Μεταναστευτικό Υπόβαθρο/Language Teaching for Children with Refugee or Migrant Background (Διδάσκεται στα αγγλικά)

Με την περάτωση των σπουδών θα προσφερθεί Βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης Θεματικής Ενότητας Ε.Α.Π.

Αιτήσεις στο eap.gr μέχρι 16 Σεπτεμβρίου

Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ

%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bf%cf%8d0 %cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bf%cf%8d2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bf%cf%8d4

Γιαγιά με τέσσερα εγγόνια πέρασε πρώτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κατάφερε να εισαχθεί πρώτη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%840

Εάν υπάρχει θέληση, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κανέναν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και μια γυναίκα με πέντε με παιδιά και τέσσερα εγγόνια, η οποία εργάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και κατάφερε να εισαχθεί πρώτη στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υποδέχθηκε και συνεχάρη τη Χρυσαυγή Κασάπογλου, ανεβάζοντας μια φωτογραφία από την συνάντησή τους με όλα τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Δείτε την ανάρτηση:

Στο γραφείο μου σήμερα το πρωί με τη Χρυσαυγή Κασάπογλου που είναι εργαζόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών και γιαγιά με 5…

Gepostet von Τάκης Θεοδωρικάκος – Takis Theodorikakos am Montag, 7. September 2020

«Στο γραφείο μου σήμερα το πρωί με τη Χρυσαυγή Κασάπογλου που είναι εργαζόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών και γιαγιά με 5 παιδιά και 4 εγγόνια. Πέτυχε την εισαγωγή με πρωτιά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Παντείου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε το νυχτερινό Λύκειο.

Η προσπάθεια για την γνώση, αξίζει να είναι συνεχής όπως αξίζουν πολλά μπράβο στη Χρυσαυγή που αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο υπουργός.

«Έβαλα τον στόχο μου και τον πέτυχα»

«Ήταν στόχος από παλιά αλλά δεν μπορούσα να τον εκπληρώσω νωρίτερα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων», δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η κα. Κασάπογλου.

«Έβαλα τον στόχο μου και τον πέτυχα. Αφού μεγάλωσα τα παιδιά μου και μεγάλωσαν και τα εγγόνια μου ελευθερώθηκα από τις πάρα πολλές υποχρεώσεις και είχα τον χρόνο να ασχοληθώ καθαρά με μένα».

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%840 %ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%842

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%844

Μια μητέρα αποχαιρετά την κόρη της που φεύγει για σπουδές

Αυτός ο αποχωρισμός είναι διαφορετικός από τους άλλους, γιατί κάθε μητέρα βαθιά μέσα της ξέρει ότι το παιδί της είναι έτοιμο να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή.

%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%850

Η στιγμή που μια μητέρα αποχωρίζεται το παιδί της για σπουδές είναι μια στιγμή σημαδιακή, που μένει ανεξίτηλη στο μυαλό και των δύο πλευρών. Και μπορεί να υπήρξαν κι άλλες στιγμές αποχωρισμού μέχρι τότε, ωστόσο αυτή η φορά είναι διαφορετική γιατί κάθε μητέρα βαθιά μέσα της ξέρει ότι το παιδί της είναι έτοιμο να ξεκινήσει να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή.

Σύντομα θα αναχωρήσει το πρώτο μου μωρό… το πρώτο κομμάτι της καρδιάς μου είναι έτοιμο να ελευθερωθεί, να ζήσει, να αγαπήσει και να πετάξει

Γράφει η Amy Betters:

Μια ολόκληρη ζωή σε τσάντες και κούτες.

Όλα τα αγαπημένα της ρούχα και παπούτσια.

Ένα χνουδωτό αρκουδάκι από τις φίλες της που λέει «Σε αγαπάμε Έλλη» όταν του ζουλάς την πατούσα.

Η τσάντα που αγόρασε για το πάρτι αποφοίτησης από το Λύκειο, η οποία είναι τώρα έτοιμη για νέες, πιο ενήλικες περιπέτειες.

Τα βιβλία της, το πληκτρολόγιό της και τα αγαπημένα της υλικά για ζωγραφικές, τα οποία δεν είναι πια στριμωγμένα κάτω από το κρεβάτι της, αλλά μέσα σε μεγάλες πλαστικές τσάντες.

Οι δίσκοι της, η ρόμπα που φορούσα όταν ήμουν έγκυος σε αυτήν, την οποία με παρακάλεσε να της χαρίσω. Έχει στριμωχτεί και αυτή μέσα σε μια τσάντα με κάτι πολύ χαριτωμένα νέα πιάτα!

Τι θα τρώει σε αυτά τα πιάτα; Δεν θα ξέρω πια πότε θα μπαίνει και πότε θα βγαίνει από το σπίτι, οπότε σίγουρα δεν θα ξέρω ούτε αυτό.

Καινούργια μαξιλάρια και σεντόνια που διάλεξε η ίδια και ένας φανταστικός καθρέφτης-μακιγιάζ, γιατί δεν της είπα «όχι» όταν ψώνιζε… ούτε μία φορά.

Η ζωή της σε τσάντες και κούτες… έτοιμες να βγουν έξω από την μπροστινή μας πόρτα.

Τύλιξα την αγαπημένη μου τσάντα πλάτης, αυτή που ξέρω ότι θέλει αλλά δεν έχει χρήματα για να αγοράσει, και της την έβαλα στον πάτο μιας κούτας, ως δώρο… αυτός θα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα της δείχνω την αγάπη μου από εδώ και πέρα…

Ψωνίζαμε και ψωνίζαμε… και τώρα έχει νέα προϊόντα μακιγιάζ και της πήρε ό,τι χαριτωμένο έβλεπε και ζητούσε γιατί φεύγει και θα ασχοληθούμε με τα χρήματα άλλη ώρα –έλεος! Εξάλλου είναι πιο «σφιχτή» από εμένα, ξέρω ότι δεν έχω να ανησυχώ για κάτι.

Η στιγμή αυτή είναι δική της.

Σήμερα εκείνη και εγώ φάγαμε πατατάκια και guacamole σε μια καντίνα, καθώς κοιτάζαμε τη λίστα με όσα χρειάζεται και μιλήσαμε για τη ζωή και τι πρόκειται να έρθει στο μέλλον και είναι έτοιμη… τόσο έτοιμη.

Και απόψε την ακούω να γελάει με τους φίλους της, καθώς την βοηθούν να διαλέξει τι άλλο θα πάρει μαζί και θα μου λείψει τόσο πολύ αυτή η φασαρία και όλα τα κορίτσια που την κάνουν… όχι μόνο το δικό μου κορίτσι.

Θα μου λείψουν όλα. Το κάθε τι από τη ζωή αυτού του κοριτσιού, το οποίο ήμουν τρομερή τυχερή που είχα κάτι από τη στέγη μου για 18 χρόνια.

Μας απομένουν ακόμα λίγες ημέρες και αυτό με συγκινεί, αλλά το «πάλευα» μέχρι που είδα αυτές τις άτιμες τις τσάντες.

Μετά έκλαψα γοερά στον καναπέ, μέχρι που με έσωσαν μερικά μηνύματα και η αδερφή μου και λίγο κρασί και ο 14χρονος γιος μου που βγήκε από το δωμάτιό του για φαγητό και κατέληξε να παρηγορεί τη μαμά του.

Απλά τα αγαπάω τόσο πολύ αυτά τα παιδιά.

Είναι στιγμές που μου φαίνεται άδικο το ότι έχουμε δημιουργήσει αυτά τα 5 απίθανα πλάσματα και δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για πάντα κοντά μας.

Όμως ανήκουν στον κόσμο. Σήμερα το βλέπω καθαρά, μπροστά μου. Είναι μια αλήθεια από την οποία δεν μπορώ να κρυφτώ. Ο Θεός τα χρειάζεται, τα δημιούργησε για να φύγουν και να χρησιμοποιήσουν τα δώρα που τους προσφέρθηκαν και δεν μπορώ να κρυφτώ από αυτό.

Έτσι, λοιπόν, σύντομα θα αναχωρήσει το πρώτο μας μωρό… το πρώτο κομμάτι της καρδιάς μου είναι έτοιμο να ελευθερωθεί και να ζήσει και να αγαπήσει και να πετάξει.

Και ενώ δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να προετοιμαστεί γι’αυτό, εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει. Γιατί αυτή είναι δουλειά του γονιού, έτσι δεν είναι; Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για τα παιδιά μας. Ακόμα και με ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

Απλά τα αγαπάμε… τόσο πολύ… μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: Hiding in the Closet with Coffee by Amy Betters-Midtvedt

%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%850 %ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%852

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%854

1/13