Ζωή Ράπτη, υφ. Υγείας: “Ελπίζουμε ότι η περίοδος της πανδημίας δεν θα φέρει μόνο αρνητικές αλλαγές στην ζωή μας”

%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%85%cf%86-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%cf%800

Ο κόσμος όλος ζει κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η μεγάλη υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές, ενώ από την άλλη αναδεικνύει νέους τρόπους ζωής, όπου η φροντίδα του εαυτού μας και των άλλων, η αλληλεγγύη, η προσαρμοστικότητα, η επινοητικότητα και η ψυχική ανθεκτικότητα κρίνονται αναγκαία στοιχεία επιβίωσης. Σίγουρα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς μέσα σε όλον αυτό τον καταιγισμό νέων πραγμάτων είναι πολλές και, αν μη τι άλλο, η ψυχική υποστήριξη είναι σημαίνουσας αξίας. Το infowoman μίλησε με την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωή Ράπτη για το ψυχολογικό αντίκτυπο που θα αφήσει η πανδημία στις ζωές μας, πώς θα αντεπεξέλθει καθένας μας ατομικά με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και ποιες οι ενέργειες του υπουργείου πάνω σε αυτό.

– Η Ψυχική Υγεία βάλλεται αυτή την περίοδο. Οι μελέτες στα λύματα της Αττικής έδειξαν πριν από λίγες μέρες αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών, αλλά και 60% αύξηση στη χρήση κοκαΐνης. Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος στη δομή της κοινωνίας την επόμενη μέρα, όταν θα έχει περάσει το κακό που έφερε μαζί της η πανδημία;

Η κοινωνία μας δοκιμάζεται σήμερα από την πανδημία. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε με σαφήνεια για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη δομή της κοινωνίας. Είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει την κρίση. Για παράδειγμα η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων», στην οποία συμμετείχε για την Ελλάδα, η Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, ανέδειξε την σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η προσφορά χρημάτων, πραγμάτων, φαγητού σε άτομα που έχουν ανάγκη ή τα ψώνια για κάποιον άλλο ή η βοήθεια κάποιου που είναι άρρωστος (εννοείται όχι ως μέρος της εργασίας του) ή η φροντίδα των παιδιών κάποιου άλλου αυξήθηκαν κατακόρυφα. Έτσι η Μελέτη καταγράφει βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων για τις τελευταίες εβδομάδες συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν την πανδημία κατά 66%.

Άρα λοιπόν η κοινωνία δείχνει έτοιμη μέσω της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης και της αλληλοπροσφοράς να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, ξεπερνώντας σχετικά γρήγορα και αναίμακτα τις δραματικές συνέπειες που έφερε μαζί της η πανδημία.

– Πώς έχουν εξοπλιστεί αυτήν τη στιγμή τα νοσοκομεία για τη στήριξη των ασθενών covid-19; Υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής στήριξης και συμπαράστασης των ατόμων που νοσηλεύονται στις εντατικές; Υπάρχουν άτομα εκεί που μπορεί να είναι ακόμη και εβδομάδες μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι ασθενείς που νοσούν με Covid 19 έχουν την δυνατότητα για ψυχολογική υποστήριξη εάν το ζητήσουν από τον ψυχίατρο και τους ψυχολόγους του νοσοκομείου που νοσηλεύονται. Προβλέπεται επίσης να υπάρξει άμεσα δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στο νοσοκομείο (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό). Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι νοσηλευτές και οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και επικοινωνούν καθημερινά με τους ασθενείς προσφέρουν σημαντική βοήθεια και υποστήριξη, ξεπερνώντας πολλές φορές τον ίδιο τους τον εαυτό και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε δημόσια γι’ αυτό.

– Δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεύτερο lockdown, φόβος, άγχος, αγωνία για την ίδια τη ζωή. Ως αρμόδια υφυπουργός για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων τι προτείνετε στον κόσμο, που πλέον είναι εξαιρετικά κουρασμένος ψυχικά, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης περιόδου;

Είναι φυσικό πως η περίοδος αυτή γεννά άγχος, ανασφάλεια, φόβο, λύπη, θυμό, κούραση, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας χρειάζεται να φροντίσουμε πρώτα από όλους τον εαυτό μας για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους γύρω μας.

Η αντιμετώπιση του Covid 19 είναι αγώνας μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας και χρειάζεται να προσέχουμε τον εαυτό μας καθημερινά. Να θυμόμαστε πως η φροντίδα του εαυτού μας είναι υποχρέωση και όχι πολυτέλεια.

Την ίδια στιγμή είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι η επικοινωνία με τους ειδικούς μπορεί να ενισχύσει την ελπίδα και το αίσθημα ασφάλειας, να μειώσει το φόβο και το άγχος και να αποτελέσει μια διέξοδο στη μοναξιά και στο αίσθημα απομόνωσης που τυχόν αισθάνονται οι συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%85%cf%86-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%cf%800

– Έχετε πει: «Δεν νοείται καθολική κάλυψη Υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν νοείται υγεία χωρίς ψυχική υγεία» Αν και οι τρέχουσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός σχετικά με τα δύο αυτά σημαντικά θέματα.

Σε περιόδους κρίσης είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να διατηρούν την ψυχική τους υγεία και την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Διανύουμε την πιο δύσκολη υγειονομική κρίση και στο υπουργείο Υγείας προωθούμε άμεσα προς υλοποίηση μια σειρά από πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα προσφέρουν λύσεις και διεξόδους σε όσα σήμερα φαντάζουν ως ανυπέρβλητα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid – 19, επαναλειτουργεί ήδη η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ενώ προχωράει και το πρόγραμμα ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής, ασθενών με covid-19, μέσω του ΗΔΙΚΑ.

Σύντομα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου απλές οδηγίες και τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid – 19 και των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας ενώ δρομολογημένη επίσης είναι η δημιουργία συστήματος προστασίας και ενδυνάμωσης ουσιοεξαρτώμενων που τελούν σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του Γενικού Πληθυσμού, για τους μεν ενήλικες προχωράμε στην ανάπτυξη μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, στην ανάπτυξη μονάδων άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Υγείας και στην υλοποίηση προγραμμάτων Τηλεψυχιατρικής, για τα δε παιδιά και εφήβους, ενισχύονται τα υφιστάμενα Κέντρα Ψυχικής Υγείας με διεπιστημονικό προσωπικό και δρομολογούνται προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ενδοσχολικής βίας.

Παράλληλα σχεδιάζουμε την δημιουργία ψηφιακού μητρώου ασθενών με άνοια και αυτισμό και πολιτικές για τη στήριξή τους καθώς και προγράμματα για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

-Επειδή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αυτές που σε κάθε περίοδο κρίσης πλήττονται, ποιες δυνατότητες υπάρχουν; Πού μπορούν να απευθυνθούν;

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μπορούν να απευθύνονται στις δομές που λειτουργούν στην κοινότητα όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Ημέρας.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid – 19, επαναλειτουργεί ήδη η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.

– Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, έχει ήδη διαρκέσει πολύ καιρό και δεν φαίνεται να έχει κοντινή ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο που κινούμαστε και αλληλεπιδρούμε. Τι επίδραση θα έχουν οι αλλαγές αυτές στη μελλοντική μας ζωή, κυρίως των παιδιών, που τώρα διαπλάθουν συνήθειες που θα τα ακολουθούν για μια ζωή. Υπάρχει κίνδυνος να τα οδηγήσει σε μία μόνιμη κατάσταση στρες που θα στερήσει την ανεμελιά και την εμπιστοσύνη προς τους άλλους;

Είναι αλήθεια πως βιώνουμε μια πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Χαρακτηριστικό όμως της ανθρώπινης φύσης είναι η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία και η ψυχική ανθεκτικότητα. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως παρά τις αντιξοότητες μπορούμε και στεκόμαστε δυνατοί. Η ύπαρξη νοήματος στην καθημερινή μας ζωή ακόμη και σε περιόδους κρίσης μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, να αναπτύξει μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς το στρες είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε σε περιόδους κρίσης. Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε πως η περίοδος της πανδημίας δεν θα φέρει μόνο αρνητικές αλλαγές στη ζωή μας.

– Το bullying αποτελεί δυστυχώς μια μάστιγα για τα σχολεία μας καθώς τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά βίας και ακραίων επιθέσεων μαθητών προς μαθητές. Φέτος θα προσληφθούν Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί στα σχολεία σε μια προσπάθεια να λύνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται και οι μαθητές να επικοινωνούν με τους ειδικούς. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας σχεδιάζετε πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει δράσεις και προγράμματα για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα δρομολογούνται άμεσα προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης παιδιών σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ενδοσχολικής βίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε σχολεία με τη συνεργασία με Πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς φορείς ενώ θα είναι και διαδραστικό με την συμμετοχή καλλιτεχνών.

Παράλληλα προχωράμε και στην ενίσχυση των υφιστάμενων Κέντρων Ψυχικής Υγείας με διεπιστημονική παιδοψυχιατρική ομάδα όπως παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%85%cf%86-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%cf%800 %ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%85%cf%86-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%cf%802

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%85%cf%86-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%cf%804

Πότε θα κάνεις το εμβόλιο για τον HPV; Από τι θα σου προσφέρει προστασία;

%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-hpv-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%840

Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλοιώσεις στον πρωκτό, τον κόλπο και το αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έναντι του HPV έχει δείξει αποτελεσματικότητα.

“Ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου”, αναφέρει ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας κ. Θεόδωρος Αγοραστός.

%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-hpv-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%840

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η προστασία από τους συσχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV και δευτερογενώς, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με προληπτικό έλεγχο των γυναικών, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών. Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που κυκλοφορεί, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο

Το εμβόλιο για τον HPV πρέπει να γίνεται από όλες τις κοπέλες και όσο πιο νωρίς από την ηλικία των 11 ετών, δήλωσε ο καθηγητής. Άλλωστε το κόστος του εμβολίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου για τις έφηβες βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευθεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα έχει να ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Ο κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των εφήβων και καλεί τους γονείς να ενημερωθούν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στα παιδιά τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

Η αξία του εμβολιασμού γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση της HPV λοίμωξης είναι από την εφηβεία μέχρι περίπου τα 25 έτη. Σε αυτή την ηλικία η πλειοψηφία των γυναικών ξεκινά τις σεξουαλικές επαφές και η μορφολογία του τραχήλου διευκολύνει την λοίμωξη από τον ιό.

Η χρήση του προφυλακτικού – απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων – μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, πρόσθεσε ο κ. Γ. Κρεατσάς.

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων σημειώνει «οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ιοί που εμπλέκονται σε λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων της περιγεννητικής περιοχής, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επιπλέον η εμμένουσα λοίμωξη με κάποιους συγκεκριμένους υποτύπους προκαλεί νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγα.»

Εξήγησε δε ότι «επειδή η έκθεση στους ιούς HPV γίνεται σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, καταλληλότερη ηλικία εμβολιασμού είναι η εφηβική ηλικία. Τα εμβόλια για ιούς HPV έχουν δείξει έως τώρα ότι, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για την πρόληψη γεννητικών κονδυλωμάτων και προκαρκινωδών αλλοιώσεων της γεννητικής περιοχής. Το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων – κατέληξε ο κ. Μίχος – στηρίζει την καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό για την πρόληψη λοίμωξης με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων.»

Περισσότερες πληροφορίς μπορείτς να βρείτε στην ιστοσελίδα hpvirus.gr.

%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-hpv-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%840 %cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-hpv-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%842

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-hpv-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%844

Γιατί τα κορίτσια έχουν περίοδο όλο και νωρίτερα; Ποιες επιπτώσεις στην υγεία τους;

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b4%ce%bf-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b10

Όλο και περισσότερα κορίτσια στις μέρες μας εμφανίζουν σημάδια εφηβείας όλο και νωρίτερα, σε βαθμό που έχει αρχίσει πλέον να προβληματίζει τόσο τους γονείς όσο και τους ειδικούς. Σε αντίθεση με τη γενιά των σημερινών μαμάδων που κατά κανόνα είχαν για πρώτη φορά περίοδο στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, σήμερα η ηλικία αυτή έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ παρατηρούμε κοριτσάκια 8-9 ετών με πρώιμη ήβη.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, στην Αμερική σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας που στα κορίτσια έρχεται για πρώτη φορά περίοδος είναι τα 12 έτη, ενώ τον περασμένη αιώνα ήταν τα 14 έτη και πριν από 20-30 χρόνια τα 12 ½ έτη.

Ωστόσο, η εφηβεία δεν ξεκινά με την περίοδο. Τα πρώτα σημάδια της εμφανίζονται με την ανάπτυξη των μαστών. Οι παιδίατροι που ερευνούν το θέμα αυτό λένε, ότι το στήθος των κοριτσιών σήμερα αναπτύσσεται κατά μέσο όρο στα 8,8 χρόνια στις Αφροαμερικανές, στα 9,3 χρόνια στις Ισπανόφωνες, στα 9,7 χρόνια στις Ευρωπαίες και στα 9,7 στις Ασιάτισσες. Και αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Μετά ακολουθεί η περίοδος, η οποία ενεργοποιείται από τις αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων των κοριτσιών. Ωστόσο, οι πρώτες περίοδοι δεν συνδέονται με ωορρηξία –για την ακρίβεια, τα περισσότερα κορίτσια έχουν ωορρηξία περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο.

Η πιθανότερη εξήγηση στο γιατί τα κορίτσια σήμερα έχουν πρώιμα σημάδια εφηβείας είναι… το βάρος τους! Τα σημερινά κορίτσια είναι κατά μέσο όρο πιο βαριά από τα κορίτσια μιας γενιάς πριν και αυτό το υψηλότερο ποσοστό λίπους οδηγεί νωρίτερα σε ενεργοποίηση του βλεννογόνου αδένα που παράγει τις ορμόνες που οδηγούν στην ήβη.

«Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι γιατί ανέβηκε τόσο ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των κοριτσιών», λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι βέβαια γνωρίζουν ήδη την απάντηση: Μειωμένη σωματική δραστηριότητα και διατροφή πολύ πιο πλούσια σε θερμίδες. Συμπληρώνουν, βέβαια, ότι ένα ακόμα βασικό κομμάτι του παζλ είναι η περιβαλλοντική έκθεση των σημερινών παιδιών σε χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική έκκριση ενδοκρινών, όπως είναι οι φθαλάτες, η βισφαινόλη Α κ.α., τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα πλαστικά είδη που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Κάποια από αυτά τα χημικά, λένε οι ειδικοί, μπορεί να ενισχύουν την αύξηση βάρους ή να συμβάλλουν στην πρώιμη εφηβεία, επηρεάζοντας το πώς τα κύτταρα και το σώμα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ο οποίος έπειτα επηρεάζει την παραγωγή οιστρογόνων.

Τέλος, καταλήγουν οι ειδικοί, το στρες είναι ένας ακόμα παράγοντας που αλλάζει τα επίπεδα οιστρογόνων –και από αυτό, τα σημερινά παιδιά, έχουν μπόλικο!

Τι σημαίνει η πρώιμη ήβη για τη μελλοντική υγεία των κοριτσιών;

Αυτό είναι το ερώτημα που προβληματίζει τους γονείς που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση –και όχι άδικα.

Οι επιστήμονες απαντούν πως σύμφωνα με στοιχεία, τα κορίτσια που έχουν  πρώιμη ήβη, τείνουν να μένουν στο σημείο αυτό περισσότερο, δηλαδή το σώμα τους βρίσκεται για περισσότερο διάστημα σε αυτή τη «μετέωρη» κατάσταση, την τόσο κρίσιμη για την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει, ότι κατά αυτό το διάστημα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και άλλες εμπειρίες μπορεί να έχουν επίδραση στη μετέπειτα ζωή τους, π.χ. η προώρη εφηβεία παίζει ρόλο στον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. «Ξέρουμε, ότι για κάθε χρόνο που καθυστερεί η πρώτη περίοδος, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού από 4% έως 8%», λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, η πρώιμη ήβη επηρεάζει τα κορίτσια κοινωνικά και συναισθηματικά, ενώ υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει και σεξουαλικές ορμές νωρίτερα, κάτι που μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο, π.χ. με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Αν, λοιπόν, η κόρη σας βρίσκεται σε κατάσταση πρώιμης ήβης, είναι σημαντικό να μιλήσετε για όλα αυτά τα ζητήματα πριν να είναι αργά…

Πηγή: scientificamerican.com

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b4%ce%bf-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b10 %ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b4%ce%bf-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b4%ce%bf-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b14

Μήπως η καραντίνα επηρέασε την περίοδο σου; Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις

%ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b40

Η καραντίνα που περάσαμε λόγω του κορωνοϊού ήταν δύσκολη για αρκετούς ανθρώπους τόσο ψυχικά όσα και σωματικά. Μείναμε σχεδόν δύο μήνες κλεισμένοι στο σπίτι μας και μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλα αυτά είχαν προφανώς αντίκτυπο στον οργανισμό μας αλλά με ποιο τρόπο; Η γυναικολόγος Shree Datta μιλάει στη Daily Mirror για το πώς επηρέασε το lockdown τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

Εξηγεί ότι ενώ η καραντίνα κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα, πολλές γυναίκες είδαν μια αλλαγή – μερικές προς το καλύτερο και μερικές προς το χειρότερο – ενώ άλλες απλώς χρησιμοποίησαν αυτό το διάστημα για να παρακολουθήσουν καλύτερα τις περιόδους τους: «Σίγουρα το lockdown παρείχε στις γυναίκες περισσότερο χρόνο να επανεξετάσουν τις περιόδους τους».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες ανέφεραν αλλαγή στη συχνότητα των περιόδων ή στη διάρκεια, αλλά αυτό μπορεί να ήταν παροδικό. «Για ορισμένες γυναίκες, η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είχε θετική επίδραση στις περιόδους τους, αλλά ίσως υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν. Δεδομένου ότι το lockdown ήταν για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, είναι απίθανο να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση από μόνο του στους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών. Ωστόσο, οποιεσδήποτε αλλαγές κάνατε στον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σας, εάν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα».

Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για τον εμμηνορροϊκό κύκλο την περίοδο της καραντίνας, θα μπορούσε επίσης να είναι μια ευκαιρία να παρακολουθήσετε καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα σας.

Η Dr. Datta αναφέρει: «Τα προειδοποιητικά σημάδια τα οποία πάντα ψάχνω ως γυναικολόγος περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, αλλαγή στη ροή του αίματος και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ. Εάν συμβαίνουν τακτικά, μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να επισημάνει έναν πιθανό πολύποδα ή ινομύωμα, για παράδειγμα, το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό. Εάν οι περίοδοι γίνονται πιο οδυνηρές, θα ενθαρρύνω επίσης τις γυναίκες να ζητήσουν τη συμβουλή του ειδικού».

%ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b40 %ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b42

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bf%ce%b44

Οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες στον γυναικολόγο τους

%ce%bf%ce%b9-10-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%87%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b90

Doctor talking to unhappy teenage patient in exam room. Asian woman doctor encouragement and support to cancer patient after consult and examine health in medical clinic or hospital.

Κάθε γυναίκα συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα που μπορεί να την προβληματίσουν σχετικά με γυναικολογικά θέματα. Πόσο μάλλον και μέσα στην περίοδο της καραντίνας που το να κλείσεις ένα ραντεβού στο γιατρό ήταν ένα «πρόβλημα»…

Μία γυναικολόγος στο Λονδίνο, η δρ. Shree Datta, αποκάλυψε τις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που της έχουν υποβάλει και εξηγεί ακόμη και τα πολύ απλά και βασικά. Ιδού ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις σε έναν γυναικολόγο, σύμφωνα με τη δρα. Shree.

1. Πώς μπορώ να ξέρω ότι οι κολπικές εκκρίσεις μου είναι φυσιολογικές;

Οι εκκρίσεις είναι γενικότερα ένα καλό σημάδι για την υγεία του κόλπου. Διάφανες ή γαλακτερές είναι εντελώς φυσιολογικές. Είναι απαραίτητο να διασφαλίζετε ότι η υγεία του κόλπου σας είναι υγιής καθαρή και να ελέγχεται η ισορροπία των βακτηρίων. Για το λόγο αυτό οι κολπικές πλύσεις δεν συστήνονται, καθώς μπορεί να διαφοροποιήσουν την φυσική βακτηριακή ισορροπία του κόλπου.

Χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό στο εξωτερικό δέρμα είναι το καλύτερο. Ο τύπος και η ποσότητα των εκκρίσεων μπορεί να εξαρτώνται από τον έμμηνο κύκλο σας, για παράδιεγμα, και στο δεύτερο μισό του είναι συχνά πιο παχύρρευστες.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε, ότι αλλάζουν χρώμα ή οσμή, θα πρέπει ξνα επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

2. Έχω πολλές μέρες περίοδο. Πού οφείλεται και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Σύμφωνα με τη δρα. Shree, η συχνότητα και η διάρκεια της περιόδου ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, και συνεπώς έχει αξία να παρατηρήσετε τι θεωρείται φυσιολογικό για σας προσωπικά.

Καλό είναι να κρατάτε μία καταγραφή του αριθμού των προϊόντων υγιεινής που χρειάζεστε και αν παρατηρήσετε ότι σας τελειώνουν γρήγορα είναι μία ένδειξη ελέγχου. Έχοντας πολλές ημέρες περίοδο, με πολύ μεγάλη ροή και αλλαγές κάθε μία ώρα ή δύο, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Επίσης, ινώματα και πολύποδες, που μπορεί να αναπτύσσονται στη μήτρα σας, ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη ροή αίματος.  Παράλληλα, μπορεί να παίρνεται φαρμακευτική αγωγή, η οποία και αυτή με τη σειρά της ενδέχεται να μεταβάλλει τη ροή της περιόδου σας ή να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία στον θυρεοειδή. Και πάλι, σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται συμβουλή γιατρού.

3. Γιατί πονάω κατά τη σεξουαλική επαφή;

Δεν είναι ασυνήθιστο η σεξουαλική επαφή να είναι λίγο άβολη μερικές φορές. Σχετικά με αυτό υπάρχει μία μακρά λίστα πιθανών αιτιών, σημειώνει η δρ. Shree.

Πόνος στο σεξ μπορεί να προκληθεί από μία σειρά παραγόντων, όπως πρώτη φορά με νέο σύντροφο, το στρες ή η δοκιμή μίας καινούριας στάσης.

Μπορεί να νιώθετε πόνο σε κάποιες μέρες του κύκλου σας ή να χρειάζεστε περισσότερο λιπαντικό. Ιατρικά προβλήματα, όπως μολύνσεις, ινώματα ή ενδομητρίωση ενδέχεται να προκαλούν επίσης πόνο στο σεξ. Συνεπώς, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, εάν ο πόνος επιμένει.

Όταν το σεξ είναι πάντα προβληματικό, οφείλετε να ζητήσετε βοήθεια, καθώς μπορεί να υποβόσκει μία φυσική ή συναισθηματική σύνδεση.

4. Γιατί έχω συχνοουρία;

Οι πολλαπλές επισκέψεις στην τουαλέτα και η ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα μπορεί να κάνει ανυπόφορη την καθημερινότητά σας. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, η δρ. Shree επισημαίνει: Πρώτον, θα πρέπει να ελεγχθεί πόσο αλκοόλ και καφεΐνη καταναλώνετε, όπως και πόσο νερό πίνετε καθημερινά. Θυμηθείτε, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα ούρα σας είναι πιο συμπυκνωμένα και αυτό ίσως ενοχλήσει την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα. Επιπλέον, η συχνή ούρηση μπορεί να προκαλείται από κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα ή από μία υπερκινητική ουροδόχο κύστη. Μπορεί, ωστόσο, να επηρεάζεται και από φάρμακα ή ακόμη και από δυσκοιλιότητα.

Επιπροσθέτως, οτιδήποτε πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, όπως ένα ίνωμα στην κοιλιά ή εγκυμοσύνη για παράδειγμα, είναι κι αυτές αιτίες συχνοουρίας. Η γιατρός αποκαλύπτει ακόμη πως με τακτικές ασκήσεις Kegel μπορείτε δυναμώσετε τους πυελικούς μύες, οι οποίοι υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και επηρεάζουν και τη σεξουαλική λειτουργία, και μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

5. Έχω αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους και μετά το σεξ. Τι συμβαίνει;

Η δρ. Shree εξηγεί πως υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ. Συμβουλεύει να καταγράφετε πότε βλέπετε αίμα και πόσο διαρκεί σε σχέση με την περίοδό σας. «Θυμηθείτε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει αιμορραγία, εάν αλλάξετε το αντισυλληπτικό σας χάπι, για παράδειγμα», λέει η γιατρός και συμπληρώνει ότι αιμορραγίες που δεν συνδέονται με την περίοδο ενδέχεται να προκαλέσουν και κάποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

6. Γιατί χρειάζεται να κάνω τεστ Παπ, αφού έχω κάνει το εμβόλιο για τον HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με 100 διαφορετικούς τύπους, που μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα και καρκίνο του τραχήλου. Επειδή η μόλυνση με HPV είναι ασυμπτωματική, συχνά αυτοί που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν το γνωρίζουν και γενικά χρειάζεται 18 με 24 μήνες για να υπάρξει πλήρης ίαση. Η δρ. Shree τονίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών, αν και είναι αποτελεσματικό, δεν προστατεύει από όλα τα είδη του HPV, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου και είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά τσεκ απ στον τράχηλο από την ηλικία των 25.

7. Δεν έχω περίοδο εδώ και τρεις μήνες, αλλά δεν είμαι έγκυος. Τι συμβαίνει;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να διακοπεί η περίοδος πέραν της εγκυμοσύνης, εξηγεί η δρ. Shree. «Η περίοδος μπορεί να διακοπεί για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα τα αντισυλληπτικά ή το στρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξετάσεων ή διαζυγίου», σημειώνει.

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει και το βάρος σας, το οποίο -πιστέψτε το ή όχι- έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην περίοδο. Επίσης, η απότομη απώλεια βάρους, η υπερβολική άσκηση, αλλά και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, επιπλέον, τα παθολογικά αίτια, όπως ο διαβήτης ή ο θυρεοειδής», προσθέτει η γιατρός. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι σχετικά σπάνια, εμφανίζεται, δηλαδή, σε ένα ποσοστό της τάξης του 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών.

8. Γιατί έχω πονάκια χαμηλά στην κοιλιά τα οποία επιδεινώνονται στην περίοδο;

Καθώς οι πόνοι της περιόδου δεν είναι ασυνήθιστοι, οι πόνοι στο πυελικό κατά το δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου που γίνονται αφόρητοι στην περίοδο μπορεί να μία ένδειξη ενδομητρίωσης.

9. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Μήπως δεν μπορέσω να κάνω παιδιά;

Η δρ. Shree επισημαίνει ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα σύνδρομο που επηρεάζει την περίοδο και σε κάποιες περιπτώσεις τη γονιμότητα, αλλα΄όχι πάντα.

Μπορούν να επηρεάσουν ένα ποσοστό γυναικών από 2 έως 26%. «Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Ενδείξεις μπορεί να αποτελούν οι ακμή, η τριχοφυΐα, ο ασταθής κύκλος, ακόμη και η παχυσαρκία. Όμως, η διάγνωση μπορεί να γίνει με εξετάσεις αίματος ή υπέρηχο. Το σύνδρομο μπορεί να συνδέεται και με άλλες κλινικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας», λέει η γιατρός.

10. Πρέπει να έχω κάνει αποτρίχωση, όταν επισκέπτομαι τον γυναικολόγο;

«Δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς οι γυναικολόγοι μπορούμε να σας εξετάσουμε είτε υπάρχει τριχοφυΐα στην περιοχή, είτε όχι. Η μόνη περίπτωση που ίσως χρειάζεται η αποτρίχωση, είναι όταν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση πάνω στο δέρμα γύρω από τον κόλπο. Αλλά, ακόμη και τότε θα αφαιρέσουμε μόνο ένα μέρος της τριχοφυΐας στην περιοχή της επέμβασης, όσο χρειάζεται», σημειώνει η γιατρός.

%ce%bf%ce%b9-10-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%87%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b90 %ce%bf%ce%b9-10-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%87%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b92

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bf%ce%b9-10-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%87%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b94

Affidea: Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και εξέταση αντισωμάτων στα κατά τόπους κέντρα αλλά και στο σπίτι

affidea-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b10

Επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας, προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, τηρούμε τα μέτρα προστασίας και προασπίζουμε την υγεία μας. Παράλληλα, κάνουμε χρήση εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις ή συντρέχει λόγος ανησυχίας για να αισθανόμαστε ασφάλεια και, φυσικά, λιγότερο άγχος.

Όμιλος Affidea: Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία

Συμβάλλοντας στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μετάδοση της νόσου Covid-19, εδώ πραγματοποιείται το σύνολο των τεστ ανίχνευσης. Ο Όμιλος Affidea προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας σε καινοτόμο τεχνολογία και έχοντας πάντα στο επίκεντρο του τον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης: LOGIQ E10: Η πρωτοποριακή συσκευή υπερήχων που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Σε ποιες ασθένειες αναφέρεται;

Με παρουσία από το 2005 και με Διαγνωστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους Ομίλους στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Όμιλος Affidea προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας σε καινοτόμο τεχνολογία και έχοντας πάντα στο επίκεντρο του τον άνθρωπο.

affidea-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b10

 Τεστ ανίχνευσης

Ολοκληρωμένες και αξιόπιστες διαγνωστικές υπηρεσίες προσφέρει ο Όμιλος Affidea στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συμβάλλοντας στη προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μετάδοση της νόσου Covid-19.

Τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου πραγματοποιούν το σύνολο των τεστ ανίχνευσης, χρησιμοποιώντας τις διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους αναφοράς με πιστοποιημένα αντιδραστήρια (CE–IVD):

1. Μοριακή Μέθοδος: Ανίχνευση γονιδιώματος έναντι του ιού SARS-CoV-2 RealTime – PCR (με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος).

2. Ορολογική Μέθοδος: Προσδιορισμός Αντισωμάτων (IgG & ΙgM) έναντι του ιού SARS-CoV-2 (με λήψη αίματος).

Υπηρεσία και στο σπίτι

Οι υπηρεσίες προσφέρονται επίσης, μέσω του Tμήματος Eξωτερικών Yπηρεσιών του Oμίλου, με ένα τηλεφώνημα, στον οικείο χώρο των πολιτών.

Το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού συστήνεται στη συμπτωματική φάση της νόσου, καθώς προσδιορίζει αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η εξέταση αντισωμάτων IgG και ΙgM διεξάγεται στις περιπτώσεις που πρέπει να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει νοσήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τον κορωνοϊό και έχει πλέον αντισώματα.

affidea-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b12Όλες οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με άνεση και διακριτικότητα, χωρίς ταλαιπωρία για τον εξεταζόμενο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για την ασφάλεια και τον έλεγχο πιθανής διασποράς βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας:

• Η λήψη των δειγμάτων γίνεται από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, εφοδιασμένο με ειδικό εξοπλισμό προστασίας.

• Για την ασφάλεια όλων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, στο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού η διεκπεραίωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εξεταζόμενων γίνεται αποκλειστικά μέσω e-banking.

• Οι εξεταζόμενοι προτείνεται να λαμβάνουν τα αποτελέσματά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να αποφεύγονται μη αναγκαίες επισκέψεις στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου.

Περισσότερες πληροφορίες: affidea.gr

affidea-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b10 affidea-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του affidea-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b14

Τελικά παχαίνουμε ή φουσκώνουμε πριν την περίοδο;

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ae-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd0

Σίγουρα οι περισσότερες έχετε παρατηρήσει πως τις μέρες πριν την περίοδο μετά βίας μπαίνετε στα παντελόνια σας. Αν μάλιστα ζυγιστείτε, θα δείτε ιδίοις όμμασι τον δείκτη της ζυγαριάς απειλητικά ανεβασμένο.

Αυτή ακριβώς είναι η ώρα που αναρωτιέστε: «Πάχυνα ή είναι το πρήξιμο της περίοδου;»

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή η αύξηση του βάρους είναι πραγματική. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες μπορούν να πάρουν έως και 2,5- 3 κιλά στη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τη Lauren Streicher, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στη Σχολή Ιατρικής Feinberg και διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Ιατρικής και Εμμηνόπαυσης του Πανεπιστημίου Northwestern.

Ωστόσο, μην πανικοβάλλεστε! Μεγάλο μέρος του βάρους είναι νερό, καθώς πριν την περίοδο το σώμα κάνει κατακράτηση υγρών. Υπεύθυνη γι΄αυτό είναι μία ορμόνη, η προγεστερόνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται δραστικά όταν περιμένετε περίοδο. Η ορμόνη αυτή επιτρέπει το νερό που υπάρχει στο σώμα να περάσει πιο εύκολα στους ιστούς, προκαλώντας το γνωστό πρήξιμο. Γι΄ αυτό άλλωστε πολλές γυναίκες βλέπουν και το στήθος τους να μεγαλώνει!

Η προγεστερόνη ευθύνεται επιπλέον για τα νεύρα, την ακμή, τις λιγούρες και τα υπόλοιπα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την κατακράτηση υγρών;

 • Πίνετε άφθονα υγρά, καθώς η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ίσως το πιο σημαντικό, αφού εξαιτίας της αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
 • Τις μέρες πριν και κατά την περίοδο πολλές γυναίκες λόγω της κούρασης που αισθάνονται, πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης απ’ ότι συνήθως. Προσπαθήστε να αντισταθείτε σ΄αυτήν την… παρόρμηση, καθώς διαταράσσεται το πεπτικό σύστημα και θα παρατηρήσετε φουσκώμα και αισθήματα δυσφορίας την περιοχή της κοιλιάς.
 • Αντισταθείτε στα αλμυρά και γλυκά σνακ που λιγουρεύεστε. Τόσο το αλάτι, όσο και η ζάχαρη προκαλούν κατακράτηση υγρών και προσθέτουν…κιλά!

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ae-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd0 %cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ae-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ae-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ba%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd4

Σεξουαλική ευχαρίστηση στην εποχή του Covid-19: Τα πιο επικίνδυνα μεταδιδόμενα νοσήματα

%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf0

Το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία (World Association for Sexual Health – WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις της να καθιερώσουν την 4η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε όλη την υδρόγειο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σεξουαλική υγεία θεωρείται μια κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. “Όταν μιλάμε για τη σεξουαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας”, μας λέει η Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., IBCLC, AHN-BC, CHT.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2020 είναι «Σεξουαλική ευχαρίστηση στους καιρούς της Covid-19». Η σεξουαλική υγεία απαιτεί μια θετική και σεβαστή προσέγγιση στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και τη δυνατότητα να έχουμε ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, χωρίς εξαναγκασμό, διακρίσεις και βία. Είναι θεμελιώδης για τη συνολική υγεία και ευεξία ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών, καθώς και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων και των χωρών.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και τους τρόπους που μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτά.

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μολύνει άνδρες και γυναίκες ενώ ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού. Η λοίμωξη μπορεί να υπάρχει και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή ορατά σημάδια στο σώμα.

Γονόρροια

Η γονόρροια μεταδίδεται πολύ εύκολα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό άλγος στις γυναίκες.

Σύφιλη

Η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων, τύφλωση, παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετό, κόπωση ή απώλεια μαλλιών.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι από τα πολύ κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή επώδυνη ούρηση.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο απλός έρπης στα χείλη είναι ένα σημάδι της λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, όμως μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από έρπητα, αλλά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι διαφορετικές από εκείνες των ψειρών του σώματος και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό και αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Ιός AIDS/HIV

Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή της κοινής χρήσης συρίγγων, ή από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε μολυνθεί.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την πάροδο 5-28 ημερών από τη στιγμή της μόλυνσης.

%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf0 %cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf4

Ενδομητρίωση: 14 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af0

Η ενδομητρίωση περιβάλλεται από πολλές λανθασμένες αντιλήψεις, όπως ότι την αναπτύσσουν οι γυναίκες οι οποίες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί ή ότι την θεραπεύει η εγκυμοσύνη.

Ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSc CCST FRCOG, διευθυντής της Women’s Health Clinic, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Λαπαροσκοπική Χειρουργική, μας ενημερώνει για το τι πρέπει κάθε γυναίκα να γνωρίζει γι’ αυτήν την τόσο συχνή γυναικολογική νόσο.

14 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

1. Είναι μία πάθηση στην οποία αναπτύσσεται ενδομητριωσικός ιστός έξω από τη μήτρα. Το ενδομήτριο είναι ο ιστός που φυσιολογικά επιστρώνει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Ωστόσο στην ενδομητρίωση αναπτύσσεται έξω από αυτήν, συνήθως σε διάφορες θέσεις και όργανα της πυέλου.

2. Η διάγνωσή της μπορεί να είναι δύσκολη. Η οριστική διάγνωση συνήθως γίνεται με λαπαροσκόπηση. Οι δυσκολίες στη διάγνωση και η άγνοια των γυναικών για τα ύποπτα συμπτώματα είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες συχνά βασανίζονται επί χρόνια έως ότου μάθουν τι έχουν (η συνήθης καθυστέρηση στη διάγνωση είναι 4 έως 10 έτη).

3. Δεν οφείλεται στην καθυστερημένη τεκνοποίηση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν η γυναίκα δεν κάνει παιδί πριν τα 30 της χρόνια, θα εκδηλώσει ενδομητρίωση. Εντούτοις, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η καθυστερημένη τεκνοποίηση αποτελεί αιτία της ενδομητρίωσης. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η ενδομητρίωση είναι πιθανότερη στις γυναίκες που δεν γεννούν ποτέ παιδιά.

4. Η υστερεκτομή δεν την θεραπεύει. Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, αλλά το παθολογικό ενδομήτριο μπορεί να αναπτυχθεί διάχυτα μέσα στην πύελο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) στις κατευθυντήριες οδηγίες της για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, αναφέρει ότι «η υστερεκτομή μαζί με αφαίρεση των ωοθηκών και όλων των ορατών ενδομητριωσικών εστιών πρέπει να εξετάζεται σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους και δεν ανταποκρίνονται σε πιο συντηρητικές θεραπείες. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να ενημερώνονται ότι η υστερεκτομή δεν θα θεραπεύσει απαραιτήτως τα συμπτώματα της νόσου». Επομένως, μόνη της η υστερεκτομή δεν αρκεί για να θεραπευτεί η ενδομητρίωση.

5. Ούτε η εγκυμοσύνη είναι θεραπεία για την ενδομητρίωση. Αν και οι ασθενείς παρουσιάζουν καταπράυνση των συμπτωμάτων τους εν όσω διαρκεί η εγκυμοσύνη, αυτό δεν σημαίνει πως θεραπεύτηκαν από την ενδομητρίωση. Ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα θα επιστρέψουν μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα της νόσου θα πάψουν εντελώς μόνο μετά την εμμηνόπαυση και υπό την προϋπόθεση ότι η γυναίκα δεν θα παίρνει οιστρογόνα ως ορμονική θεραπεία υποκατάστασης.

%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af0

6. Η ενδομητρίωση προκαλεί πολλά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πόνος κατά την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία, πόνος στη διάρκεια ή μετά το σεξ, έντονη αιμορραγία, χρόνιος πόνος στην πύελο και κόπωση.

7. Οι πόνοι της περιόδου είναι το πιο ύποπτο σύμπτωμα. Οι περισσότερες γυναίκες νομίζουν πως είναι φυσιολογικό να πονάνε κατά την έμμηνο ρύση. Ωστόσο υπόνοιες για ενδομητρίωση πρέπει να εγείρονται όταν ο πόνος είναι ανυπόφορος, εμποδίζει τις καθημερινές υποχρεώσεις, δεν υποχωρεί με απλά μέτρα (π.χ. παυσίπονα), αρχίζει πριν την περίοδο και διαρκεί αρκετές μέρες, και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (π.χ. ημικρανίες, σοβαρή αιμορραγία, προβλήματα με την κένωση των εντέρων και την ούρηση ανάλογα με την μέρα του κύκλου κ.λπ.).

8. Μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα. Υπολογίζεται ότι το 30-40% των γυναικών με ενδομητρίωση δεν κατορθώνουν να αποκτήσουν παιδιά. Οι υπόλοιπες όμως, μένουν έγκυοι με φυσική σύλληψη ή με τη βοήθεια τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

9. Δεν είναι σπάνια νόσος. Η ενδομητρίωση προσβάλλει το 10% των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

10. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν όμως αρκετές πιθανές εξηγήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η γενετική προδιάθεση (αν έπασχε από αυτήν η μητέρα ή η αδελφή σας, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσετε και εσείς) και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

11. Επηρεάζει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα ούτε ίδιας σοβαρότητας νόσο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλες. Επιπλέον, η σοβαρότητα της ενδομητρίωσης δεν συσχετίζεται κατ’ ανάγκην με την ένταση του πόνου και τα άλλα συμπτώματα που θα έχουν. Επομένως φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για κάθε σύμπτωμα που εκδηλώνετε (ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχει σχέση με την ενδομητρίωση) ώστε να καταρτίσετε μαζί ένα πλάνο θεραπείας κατάλληλο για τα δικά σας συμπτώματα.

12. Υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν. Οι κύριες θεραπείες για την ενδομητρίωση είναι η χειρουργική επέμβαση, η ορμονοθεραπεία και οι μέθοδοι καταπράυνσης του πόνου. Από τις χειρουργικές θεραπείες, η κύρια επιλογή είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης. Πρέπει όμως να γίνεται από εξειδικευμένους σε αυτήν γιατρούς. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον, πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν χειρουργηθείτε. Παρότι μερικές φορές η εγχείρηση βοηθάει τις ασθενείς να μείνουν έγκυοι με φυσική σύλληψη, αν γίνει εγχείρηση στις ωοθήκες μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά η λειτουργία τους και κατ’ επέκτασιν η γονιμότητα της γυναίκας.

13. Η ενδομητρίωση χρειάζεται τα οιστρογόνα για να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται ευρέως ορμονικές θεραπείες που επιβραδύνουν ή διακόπτουν την παραγωγή των οιστρογόνων (π.χ. αντισυλληπτικά χάπια).

14. Ο καναπές δεν είναι φίλος των γυναικών με ενδομητρίωση. Αν και η άσκηση είναι δύσκολη για τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους, η ενδομητρίωση επιδεινώνεται στις γυναίκες που διάγουν καθιστική ζωή. Φροντίστε λοιπόν να περπατάτε καθημερινά ή να πηγαίνετε για κολύμπι όσο πιο συχνά μπορείτε. Αντιθέτως, πρέπει να είστε προσεκτικές με τις ασκήσεις που γυμνάζουν το πυελικό έδαφος. Συμβουλευθείτε έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή για τις ασκήσεις που είναι κατάλληλες για εσάς.

%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af0 %ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-14-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af4

Ιατρική Διάγνωση: Εδώ θα κάνουμε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και τεστ αντισωμάτων με ασφάλεια και αξιοπιστία

%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b10

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προξενεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία σε υγειονομικό προσωπικό, πολίτες, αλλά και στο κράτος. Τα τεστ ανίχνευσης για τον SARS – CoV – 2 αυτήν τη στιγμή κρίνονται το πιο δυνατό εργαλείο στα χέρια των ειδικών για σωστή ανίχνευση του πληθυσμού και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, πρακτική αναγκαία και απαραίτητη, αν θέλουμε να ανακόψουμε την… επέλαση του ιού.

Ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση, συμβάλλοντας στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μετάδοση της νόσου Covid-19, πραγματοποιεί το σύνολο των τεστ ανίχνευσης, χρησιμοποιώντας τις διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους αναφοράς με πιστοποιημένα αντιδραστήρια (CE–IVD) και ειδικότερα:

1. Μοριακή Μέθοδος Ανίχνευση γονιδιώματος έναντι του ιού SARSCoV-2 RealTime – PCR (Με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος).

2. Ορολογική Μέθοδος Προσδιορισμού του Ολικού Αντισώματος έναντι του ιού SARSCoV – 2 (με λήψη αίματος)

Οι εξετάσεις διενεργούνται στο τμήμα Μοριακής Γενετικής και Ανοσολογίας του κεντρικού εργαστηρίου του Ομίλου τηρώντας τα Διεθνή Πρότυπα Ποιότητας και Διαπίστευσης ISO 9001 και ISO 18189.

Βασικές πληροφορίες για το Τεστ Κορωνοϊού στην Ιατρική Διάγνωση:

 1. Ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχουν λάβει Πιστοποίηση από τον ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) για το Τεστ Κορωνοϊού.
 2. Διαθέτει Ιδιόκτητο Πιστοποιημένο εργαστήριο ρομποτικής Τεχνολογίας.
 3. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας και διακριτικότητας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
 4. Τα τέστ Κορωνοϊού διενεργούνται σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου (6 Σημεία εντός Αττικής) αλλά και κατ’οίκον με Κινητή Μονάδα Δειγματοληψίας.

%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b10

Ας γνωρίσουμε τον Όμιλο Ιατρική Διάγνωση

Ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση με παρουσία από το 1991 και με επτά Διαγνωστικά Κέντρα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους Ομίλους στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξυπηρετώντας ετησίως περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Με άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ο Όμιλος Ιατρική Διάγνωση προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας σε καινοτόμο τεχνολογία και έχοντας πάντα στο επίκεντρο του τον άνθρωπο.

Αποστολή του ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συνανθρώπων μας. Για την εξυπηρέτηση της αποστολής μας, τα διαγνωστικά μας κέντρα είναι στελεχωμένα με άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο Ιατρικό και Παραϊατρικό προσωπικό.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ αναπτύσσει ένα ευρύτατο πλέγμα ιατρικών εργαστηρίων σε ευχάριστα διαμορφωμένους χώρους, συνολικού εμβαδού άνω των 4.500 τ.μ.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

 • Ιατρική Διάγνωση Νίκαιας

  Πέτρου Ράλλη 146, Νίκαια, 2165002020, 2167002344, E-mail: [email protected]

 • Ιατρική Διάγνωση Κερατσινίου – Πολυιατρείο

  Λεωφόρος Δημοκρατίας 48, Κερατσίνι, 2104014333, E-mail: [email protected]

 • Ιατρική Διάγνωση Κερατσινίου

  Λεωφόρος Δημοκρατίας 57-59, Κερατσίνι, 2104001010,Email: [email protected]

 • Ιατρική Διάγνωση Περάματος

  Λεωφ. Ειρήνης 67, Πέραμα, 2104020056, E-mail: [email protected]

 • Ιατρική Διάγνωση Χαϊδαρίου

  Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 118-120, Χαϊδάρι, 2105323400, Email: [email protected]

 • Ιατρική Διάγνωση Αχαρναί

  Λεωφ. Αθηνών 26 &Τσεβά, Αχαρναί, 2102400007, E-mail: [email protected]

 • Ιατρική Διάγνωση Κορωπίου

  Αριστείδου & Γκινοσάτη, Κορωπί, 2106628600, E-mail: [email protected]

%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b10 %ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b14

Φοράς μάσκα και βγάζεις εξανθήματα; Μία δερματολόγος σου λέει τι να προσέξεις

%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%af0

Οι μάσκες έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η χρήση τους σε διάφορα μέρη είτε είναι υποχρεωτική είτε υπάρχει ισχυρή σύσταση να τις φοράμε. Ωστόσο, η χρήση τους έχει και πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες.

Τo Infowoman μίλησε με τη δερματολόγο Θεώνη Θ. Ματούλαερματολόγο – Αφροδισιολόγο ενηλίκων και παίδων) και έλαβε κάποιες πολύ διαφωτιστικές απαντήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό των ημερών…

Ποιες «παρενέργειες» μπορεί να προκαλέσει η εκτεταμένη χρήση μάσκας;

Έχει παρατηρηθεί ότι η τακτική χρήση μάσκας και συγκεκριμένα για οχτώ ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο οδηγεί κατά σειρά συχνότητας σε εμφάνιση ακμής κυρίως στην περιοχή αυτή – γύρω από το στόμα – σε κνησμό (δηλ. φαγούρα) στο πρόσωπο καθώς και σε διάφορα εξανθήματα. Τέλος, έχει παρουσιαστεί αύξηση και στον αριθμό των δερματικών λοιμώξεων στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου.

Τι φταίει για τις «παρενέργειες» αυτές;

Ουσιαστικά, κύριος αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση ακμοειδούς εξανθήματος είναι η θερμότητα και η υγρασία που αναπτύσσεται κάτω από τη μάσκα καθώς και η πιθανή απόφραξη των πόρων του δέρματος λόγω των κλειστών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία εφαρμογής της μάσκας. Η επαφή του δέρματος με ορισμένα σημεία της μάσκας ή και με συστατικά της μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα – κνησμό και σε διάφορα εξανθήματα.

Εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι οι ήδη υπάρχουσες περιστοματικές δερματίτιδες ή δερματίτιδες εξ επαφής που ταλαιπωρούν ορισμένους ανθρώπους αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση. Πολλοί ασθενείς με ακμή προσώπου ή απλώς με λιπαρό δέρμα έχουν να αντιμετωπίσουν μία αναζωπύρωση της ακμής τους εξαιτίας των προαναφερόμενων λόγων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες της χρήσης της μάσκας;

Είναι καλό όσοι υποχρεωτικά κάνουν παρατεταμένη χρήση μάσκας, να τις αφαιρούν κάθε μία ώρα για 5 έως 10 λεπτά, ούτως ώστε να μειώσουν τον ερεθισμό. Σε περίπτωση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής στα σημεία επαφής συχνά η εφαρμογή μίας ειδικής δερμοκαλλυντικής κρέμας φραγμού ιδανικής για το πρόσωπο θα μπορούσε να προστατεύει τα σημεία και να μειώνει τον ερεθισμό.

Σε ακμοειδή εξανθήματα ή αναζωπύρωση ακμής καλό θα ήταν να επισκεφθεί κανείς το δερματολόγο του με σκοπό να προσθέσει ίσως στην καθημερινή του ρουτίνα μία κρέμα ή έναν ορό με στοχευμένη αντιακνεϊκή δράση, αναλόγως και την κλινική του εικόνα (άσπρα και μαύρα στίγματα, κόκκινα σπυράκια). Λόγω του υγρού και ζεστού περιβάλλοντος κάτω από τη μάσκα, αυξάνεται και η παραγωγή σμήγματος και ιδρώτα, μία συνθήκη που μπορεί να πυροδοτήσει ερεθισμούς και σπυράκια. Επομένως, θα ήταν καλό να προστεθεί ένα καθαριστικό πιο ισχυρό (ίσως με σαλικυλικό οξύ) για να καταπολεμά τη σμηγματόρροια πιο αποτελεσματικά.

Τέλος, η αποφυγή ειδών μακιγιάζ ή πλούσιων σε υφή κρεμών στις περιοχές αυτές είναι εξίσου σημαντικά μέτρα, ιδίως από άτομα με κανονικό, μεικτό και λιπαρό δέρμα.

Ποιες μάσκες να προτιμάμε να φοράμε;

Οι απλές χειρουργικές μάσκες είναι κατάλληλες αρκεί να τοποθετούνται και να αφαιρούνται με τον σωστό τρόπο. Οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις όχι μεγάλου κινδύνου μετάδοσης (π.χ. στο δρόμο) αρκεί να είναι 100% βαμβακερές και να πλένονται μετά από κάθε χρήση.

%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%af0 %cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%af2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%af4

Οι κεφαλαλγίες στην πανδημία Covid-19: Τι κρύβουν; Πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-covid-19-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d0

Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, την οποία κανείς δεν είχε φανταστεί ή προετοιμαστεί για αυτή, που έχει κονταροχτυπήσει την Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ευημερίας και συνεπακόλουθης αλαζονείας, όπως και σε όλο το δυτικό κόσμο άλλωστε, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες για τους ασθενείς που υποφέρουν από κεφαλαλγίες πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Οι ιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σύμφωνα με την επαγγελματική γνώση και εμπειρία που έχουν, και με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουν θεσπίσει οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Νέα δεδομένα έχουν προκύψει πρόσφατα όμως, στα οποία θα πρέπει να προσαρμοσθούν οι υπηρεσίας υγείας, οι ιατροί και οι ασθενείς.

Πάνω απ’ όλα η εξατομικευμένη συμβουλή

Ορισμένες γενικές συμβουλές επομένως θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κλινική πράξη, αλλά δεν θα πρέπει, επουδενί λόγω, να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη ιατρική, η οποία είναι κεντρικής σημασίας στην ιατρική θεραπευτική. Η συμβουλή που δίδεται στον ασθενή από τον ίδιο το θεράποντα ιατρό παραμένει αναντικατάστατη.

Στο πλαίσιο αυτό παρατίθενται επτά γενικές συμβουλές από τους Δήμο-Δημήτριο Μητσικώστας, MD, PhD, FEAN, Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, Πρόεδρο Τμήματος Κεφαλαλγίας, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας και Pablo Irimia Sieria, MD, PhD, Καθηγητή Νευρολογίας Πανεπιστημίου Ναβάρας Πρόεδρο Τμήματος Κεφαλαλγίας, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας:  

1. Η κεφαλαλγία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών συστηματικών ιογενών λοιμώξεων και το COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 8% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 ανέφεραν κεφαλαλγία. Η παρουσία της κεφαλαλγίας δεν είναι χρήσιμη για τη διάγνωση ή την εξέλιξη της λοίμωξης COVID-19, ωστόσο. Η κεφαλαλγία στη λοίμωξη COVID-19 πιθανώς συνυπάρχει με πυρετό και μπορεί να εξαρτάται από αυτόν, και είναι επομένως ένα ΓΕΝΙΚΟ και ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ, που δεν παραπέμπει από μόνο του σε αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης COVID-19.

2. Οι ασθενείς με πρωτοπαθείς πονοκεφάλους (π.χ. ημικρανία, κεφαλαλγία τύπου τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία), συχνά υποφέρουν επιπλέον από άγχος και διαταραχές του συναισθήματος, που αυξάνουν τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών. Αυτοί οι ασθενείς επομένως, χρειάζονται αυξημένη ιατρική περίθαλψη κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες που μεγιστοποιούν το άγχος λόγω της απομόνωσης, ή του φόβου μόλυνσης, νόσησης και θανάτου επομένως, παρότι η προσβασιμότητα στον ιατρό έχει περιορισθεί σημαντικά, για τους γνωστούς προληπτικούς λόγους περιορισμού της μετάδοσης της λοίμωξης. Θα πρέπει επομένως οι ιατροί να χρησιμοποιήσουν την τηλεϊατρική και μάλιστα εκείνες τις εφαρμογές, με τις οποίες ένας κοινός πολίτης είναι περισσότερο εξοικειωμένος, π.χ. Skype, WhatsApp, Facetime. Η οπτική επαφή στη συνομιλία είναι πολύ σημαντική για τα μηνύματα που ο ιατρός θέλει να επικοινωνήσει, αλλά και για τον ίδιο τον ασθενή.

3. Οι ασθενείς με πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τη θεραπεία που ο ιατρός τους έχει συστήσει και να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους, ιδιαίτερα με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που μπορεί να αυξηθεί σε συνθήκες απομόνωσης, ανίας και άγχους. Η διατήρηση του κανονικού προγράμματος ύπνου και των διατροφικών συνηθειών και η διαχείριση του άγχους είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι κοινοί εκλυτικοί παράγοντες πρωτοπαθών κεφαλαλγιών, δεν δημιουργούν δηλαδή τις παθήσεις αυτές, αλλά τις επιδεινώνουν.

4. Στις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, η διαταραχή άγχους και κατάθλιψης μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει αρνητικά τους χρόνιους πονοκεφάλους και την υπερβολική χρήση φαρμάκων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ημικρανιών και της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, γιατί η αυξημένη χρήση τους επιδεινώνει τη συχνότητα και την ένταση των κεφαλαλγιών (κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων).

5. Ένα άλλο φλέγον θέμα, αφορά τη χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για τον πονοκέφαλο. Δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων επιδεινώνει τη λοίμωξη COVID-19, παρά τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης που συνδέουν ορισμένα NSAIDs, κυρίως την ιβουπροφένη, με επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με COVID-19. Η αρχική παρατήρηση έγινε από ιατρούς στη Γαλλία. Σε επιστολή τους προς έγκυρο ιατρικό περιοδικό (Lancet Resp Med), κάποιοι ερευνητές πρότειναν ότι η ιβουπροφαίνη που μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία του ενζύμου ACE2, θα μπορούσε να επιδεινώσει θεωρητικά τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19. Δεν υπήρξε κλινική ή πειραματική επιβεβαίωση ωστόσο. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία επί του παρόντος που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ιβουπροφένης και επιδείνωσης της λοίμωξης COVID-19. Το ίδιο συμπεραίνει και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας. Στην ιατρική πρακτική, οι οδηγίες θεραπείας βασίζονται σε κλινικές μελέτες. Τα ΜΣΑΦ, ιδιαίτερα η ιβουπροφένη, η ναπροξένη, η δικλοφαινάκη και το τολφεναμικό οξύ, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ασφαλείς σε κλινικές δοκιμές για τη συμπτωματική θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως και συνεπώς συνιστώνται για την οξεία θεραπεία των κρίσεων. Επιπλέον, η ινδομεθακίνη είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για κάποιες σπάνιες μονόπλευρες κεφαλαλγίες με συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Γενικά, τα ΜΣΑΦ έχουν μεγάλη θεραπευτική αξία στους πονοκεφάλους.

6. Η χρήση παρακεταμόλης και τριπτανών για τη θεραπεία των κρίσεων ημικρανίας είναι ασφαλής, αλλά και πάλι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δύο ημέρες ανά εβδομάδα.

7. Η χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) μπορεί να προκαλέσει ανοσοκαταστολή και να προδιαθέσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν ευκολότερα λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης COVID-19. Σε ορισμένες ασθένειες (όπως η αθροιστική κεφαλαλγία), μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ο ασθενής κορτιζόνη για να σταματήσει μια αθροιστική περίοδος των καθημερινών και εξαιρετικά επώδυνων κεφαλαλγιών. Η χρήση της κορτιζόνης πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από το θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει, σε κάθε περίπτωση, τις δόσεις και τη δοσολογία, σύμφωνα με τις οδηγίες θεραπείας. Προς το παρόν, συνιστάται να μειωθεί ο αριθμός ημερών στη θεραπεία στεροειδών στην αθροιστική κεφαλαλγία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο πιθανός κίνδυνος μόλυνσης COVID-19, αλλά αυτό θα συνεκτιμηθεί από το θεράποντα ιατρό πρωτευόντως.

%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-covid-19-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d0 %ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-covid-19-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-covid-19-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d4

Ινομυώματα: Τι κινδύνους εγκυμονεί η εμφάνισή τους, πώς θα αντιμετωπιστούν σωστά

%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%85%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%ce%b50

Εντοπίζονται σε περίπου μία στις δύο γυναίκες άνω των 35 ετών και συνήθως η εμφάνισή τους αντιμετωπίζεται με δυσφορία από τις γυναίκες. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το λείο μυϊκό ιστό.

Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματά τους είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας, ο πυελικός πόνος και το αίσθημα πίεσης ενώ δίνουν και συμπτώματα από το ουροποιητικό και το έντερο και παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως εξηγεί η Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση σε συνδυασμό με υπερηχογραφικό έλεγχο ή άλλες διαγνωστικές απεικονίσεις όπως η μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία των συμπτωματικών ασθενών εξαρτάται από την επιθυμία της ασθενούς για γονιμότητα και την επιθυμία διατήρησης της μήτρας.

Δίνει πάντα συμπτώματα σε μία γυναίκα η ύπαρξη ινομυώματος;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι η συχνότερη παθολογία της πυέλου και εμφανίζονται σε περίπου το 70% των γυναικών άνω των 45 ετών.

Ωστόσο, πολλά ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά και μικρά. Επειδή ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα, τα ινομυώματα τείνουν να αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής και να συρρικνώνονται σε μέγεθος μετά την εμμηνόπαυση.

Τα ινομυώματα μπορεί να έχουν υπερβολική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την παροχή αίματος και να εκφυλίζονται. Ο εκφυλισμός περιγράφεται ως υαλώδης, μυξωματώδης, ασβεστώδης, κυστικός, λιπαρός, ερυθρός (συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή νεκρωτικός. Αν και οι ασθενείς συχνά ανησυχούν για την κακοήθη εξαλλαγή των ινομυωμάτων, η σαρκωματώδης εξαλλαγή εμφανίζεται σε μικρότερο του 1% των ασθενών.

Πότε ένα ινομύωμα αιμορραγεί;

Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας (π.χ. μηνορραγία, μηνομητρορραγία). Αν το ινομύωμα αναπτυχθεί πολύ ή αν πρόκειται για μισχωτό ινομύωμα που έχει συστραφεί, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση βάρους ή χρόνιο πόνο. Τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης (π.χ. πολυουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση) μπορεί να προκύψουν από τη συμπίεση της ουροδόχου κύστης, ενώ τα εντερικά συμπτώματα (π.χ. δυσκοιλιότητα) μπορεί να προκύψουν από εντερική συμπίεση που προκαλεί το ινομύωμα.

Προκαλούν υπογονιμότητα;

Τα ινομυώματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, πρόωρες συσπάσεις ή μη φυσιολογική παρουσία του εμβρύου ή να κάνουν μια καισαρική τομή απαραίτητη.

Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Επειδή τα ινομυώματα συνήθως είναι ασυμπτωματικά, συχνά γίνονται αντιληπτά κατά την κλασική γυναικολογική εξέταση (όπου η μήτρα αναγνωρίζεται διογκωμένη) και με το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, το οποίο εντοπίζει τον αριθμό των ινομυωμάτων, το μέγεθος, αλλά και τη θέση τους στη μήτρα.

Αν υπάρχουν πολλαπλά ινομυώματα και απαιτείται χειρουργική θεραπεία, συνιστάται πριν από την εγχείρηση και μαγνητική τομογραφία πυέλου (MRI) με σκοπό την πιο λεπτομερή χαρτογράφησή τους.

Πώς θεραπεύονται τα ινομυώματα;

Η θεραπεία που θα προταθεί στη γυναίκα εξαρτάται από την ηλικία της, τη γενική κατάσταση της υγείας της, την παρουσία και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της (π.χ. πίεση σε άλλα όργανα, μεγάλη αιμορραγία, αναιμία), τη θέση, το είδος και το μέγεθος των ινομυωμάτων, και το αν θέλει να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον.

Τα ασυμπτωματικά ινομυώματα δεν απαιτούν θεραπεία. Οι ασθενείς θα πρέπει να επαναξιολογούνται περιοδικά (π.χ. κάθε 6-12 μήνες).

Οι χειρουργικές θεραπείες συμπεριλαμβάνουν είτε την ινομυωματεκτομή (αφαίρεση του ινομυώματος) είτε την υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.

Ποιες είναι οι τεχνικές της ινομυωματεκτομίας;

Αυτή η επέμβαση αφορά σε 3 τεχνικές:

1. Η υστεροσκοπική. Όταν το ινομύωμα είναι υποβλεννογόνιο, δηλαδή αναπτύσσεται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας.

2. Η λαπαροσκοπική.

3. Η λαπαροτομική. Καλείται επίσης ανοικτή ή κοιλιακή.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε επιλεγμένα περιστατικά μία μέθοδος που λέγεται εμβολισμός των ινομυωμάτων και συνίσταται στην διακοπή της αιμάτωσής τους, με συνέπεια να συρρικνώνονται και να απορροφώνται από τον οργανισμό.

Από τη Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 7710386 & 6944880624 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.sofiakalogirou.gr.

%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%85%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%ce%b50 %ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%85%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%ce%b52

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%85%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%ce%b54

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο; Το 50% των γυναικών υποφέρουν

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af0

Όσες υποφέρετε μπορείτε να καταλάβετε πόσο επώδυνο είναι και πόσο “εύκολα” σε βγάζει εκτός λειτουργίας για τις μέρες που διαρκεί. Γιατί όμως τόσο συχνά στις γυναίκες;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο: Παρουσιάζουν πονοκεφάλους πιο έντονα, συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι άνδρες. ‘Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, το 50%, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από πονοκέφαλο και δυόμισι φορές πιο πιθανό να «χτυπηθούν» από ημικρανία. Οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας, όπως η έναρξη της έμμηνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση συχνά σχετίζονται με μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων που αυτή βιώνει.

Οι ορμόνες, κατά κύριο λόγο, πυροδοτούν τις μεταβολές στις γυναικείες κεφαλαλγίες. Τα επίπεδα στο αίμα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζουν την έναρξη και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων. Οι πονοκέφαλοι συχνά αρχίζουν στη ζωή ενός κοριτσιού όταν έχει την πρώτη της περίοδο και συνεχίζονται μαζί με την έμμηνο ρύση για όλα τα χρόνια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Επίσης οι πονοκέφαλοι μπορεί να δημιουργούνται και λόγω χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και άλλων ορμονικών θεραπειών.

Οι ορμονικά πυροδοτούμενες κρίσεις κεφαλαλγίας ή ημικρανίας όπως οι κρίσεις που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή την ωορρηξία συχνά είναι πιο έντονες από κρίσεις που εμφανίζονται σε άλλες ημέρες του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας Δρ. Μιχάλης Βικελής επισημαίνει ότι το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας καθώς και να είναι καλά ανεκτό. Στην κεφαλαλγία τάσεως, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. Στην ημικρανία, ορισμένοι άνθρωποι απαντούν καλά σε τέτοια φάρμακα, ωστόσο η πλειονότητα θα χρειαστεί θεραπεία με μία τριπτάνη, όπως, για παράδειγμα, η ζολμιτριπτάνη ή η ελετριπτάνη».

Ο πονοκέφαλος ,σχεδόν καθημερινά, επηρεάζει την ποιότητα και το κόστος ζωής του πάσχοντα, σε βαθμό που να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια ,την κοινωνική ζωή και στην παραγωγικότητα του. Οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν, να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη θεραπεία τους και να μειώσουν το στίγμα και την αμηχανία αυτού του προβλήματος.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af0 %ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af2

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%af4

Κονδυλώματα: Μεταδίδεται ο ιός από τα χέρια στη γεννητική περιοχή;

%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%cf%870

Απίθανη αλλά όχι αδύνατη είναι η μετάδοση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων στο κατώτερο γεννητικό σύστημα μέσω του χεριού του συντρόφου, σύμφωνα με μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου McGill.

Οι ερευνητές, έχοντας ως δεδομένο ότι το διεισδυτικό και το στοματικό σεξ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό HPV, θέλησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που από καιρό αποτελεί πηγή συζητήσεων των ερευνητών: αν η επαφή του χεριού με τα γεννητικά όργανα μπορούν να τα μολύνουν. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στο The Lancet Infectious Diseases αποτελέσματα, η ύπαρξη HPV στα χέρια δεν αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV στον σεξουαλικό σύντροφο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται.

«Ο HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, καθώς μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV, ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνους. Ο ιός μεταδίδεται από το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ από τον φορέα, ακόμα κι αν αυτός δεν φέρει συμπτώματα», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν πολεμήσει επαρκώς τον ιό, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνος. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως μεμονωμένα ή ομάδα μικρών εξογκωμάτων στην περιοχή, άλλοτε μικρά άλλοτε όχι, εξογκωμένα ή επίπεδα. Μερικά έχουν σχήμα κουνουπιδιού.

Δεν είναι απόλυτο ότι ο σύντροφος που μολύνεται θα εμφανίσει κονδυλώματα αμέσως. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά, σε κάποια περίοδο πτώσης του ανοσοποιητικού, οπότε ο εντοπισμός της πηγής της μόλυνσης είναι σχεδόν αδύνατος. Ορισμένοι τύποι HPV, μετά από χρόνια, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου, του πέους ή του πρωκτού, αλλά και του στοματοφάρυγγα.

Επειδή ο επιπολασμός του HPV συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον αριθμό τόσο των πρόσφατων όσο και των προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων, ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων υποδηλώνει ότι οι τύποι άλφα-HPV μεταδίδονται κυρίως μέσω επαφής μεταξύ γεννητικών οργάνων των συντρόφων.

Ανίχνευση ιικού φορτίου στα χέρια

Με την πάροδο των ετών, ορισμένοι ερευνητές αναρωτήθηκαν ως προς την πιθανότητα μετάδοσης από τα χέρια στα γεννητικά όργανα των τύπων άλφα-HPV. Αυτή η υπόθεση υποστηρίζεται από τη συχνή ανίχνευση DNA τους στα χέρια και κάτω από τα νύχια, καθώς και την υψηλή αντιστοιχία μεταξύ των τύπων HPV των χεριών και των γεννητικών οργάνων τόσο στο ίδιο άτομο όσο και μεταξύ των συντρόφων.

Ο εντοπισμός του DNA του HPV στο χέρι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ιικά σωματίδια είναι βιώσιμα ή ότι το φορτίο είναι αρκετό για να προκαλέσει μόλυνση, αφού θα μπορούσε απλώς να έχει εναποτεθεί στο χέρι επειδή ένα άτομο έκανε πρόσφατα σεξ ή άγγιξε τα γεννητικά του όργανα.

Οπότε, δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να μεταδοθεί ο HPV από την επαφή του χεριού με τα γεννητικά όργανα, γεγονός που εγείρει φόβους και ανησυχία στους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους.

Για την αποσαφήνιση του μακρόχρονου αυτού ερωτήματος έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες. Η μελέτη του McGill, όμως, είναι η μεγαλύτερη και η πρώτη που δίνει ρητή απάντηση εάν η μετάδοση HPV από το χέρι στα γεννητικά όργανα μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από τη μετάδοση μέσω επαφής των γεννητικών οργάνων. Τα αποτελέσματα παρέχουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η μετάδοση HPV από το χέρι στα γεννητικά όργανα είναι απίθανη. Οι περισσότεροι HPV που εντοπίστηκαν στο χέρι προέρχονταν πιθανώς από μόλυνση από τον ίδιο άνθρωπο.

Όπως προειδοποιεί ο Δρ. Στάμου, οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες θα μολυνθούν από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι πολύ πιο πιθανή η μετάδοση του ιού μέσω διεισδυτικής σεξουαλικής επαφής παρά από το άγγιγμα του χεριού κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Ένα μέσο για την αποφυγή της είναι η χρήση προφυλακτικού, το οποίο όμως δεν προστατεύει 100%.  Ο εμβολιασμός παρέχει την αποτελεσματικότερη πρόληψη κατά της μόλυνσης και των καρκίνων που προκαλούνται από τον ιό HPV. Για όσες γυναίκες δεν έχουν εμβολιαστεί, συστήνεται ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος για τον έγκαιρο εντοπισμό, αναγνώριση του τύπου του ιού και θεραπεία, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη καρκίνου.

«Η παρουσία του ιού οπουδήποτε στο δέρμα θα πρέπει να κινητοποιεί τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας. Παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η μόλυνση των γεννητικών οργάνων μέσω του χεριού, η οποιαδήποτε δερματική εκδήλωση οπουδήποτε στο σώμα εγκυμονεί τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού και γίνεται αιτία άλλων προβλημάτων. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως. Εξάλλου, οι θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετές. Η δε εξέλιξη της τεχνολογίας μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις βλάβες που προκαλεί ο ιός, ακόμα και σε σημεία που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, σε μία μόνο επίσκεψη στο ιατρείο, με τη βοήθεια laser.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, ο ασθενής δεν πονά και επιστρέφει στις υποχρεώσεις του αμέσως. Το δε αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Ωστόσο, ο ασθενής προληπτικά πρέπει να παρακολουθείται για τους επόμενους μήνες. Συστήνεται δε η ταυτόχρονη θεραπεία του συντρόφου, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης», καταλήγει ο Δρ. Στάμου.

%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%cf%870 %ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%cf%872

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%cf%874

Εμμηνόπαυση: Δες την ως ευκαιρία να επανεκτιμήσεις την υγεία σου και όχι ως «εχθρό»!

%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%89%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b10

Μέσα στα στάδια ζωής μίας γυναίκας έρχεται πολύ φυσιολογικά και η Εμμηνόπαυση, μία απαιτητική περίοδος με αρκετές αλλαγές, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει κι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου!

“Βλέπεις, όλες αυτές οι αλλαγές είναι σίγουρα πρωτόγνωρες, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ανακαλύψεις ένα «νέο φυσιολογικό» στην καθημερινότητά σου, να αποκτήσεις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Στοιχεία που άλλωστε θα βοηθήσουν να κάνεις τη μετάβαση πιο εύκολα”, μας λέει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Πρόκειται για μια φυσιολογική και συνάμα μεγάλη αλλαγή στη ζωή μίας γυναίκας που σηματοδοτείται από τη διακοπή της έμμηνου ρύσεως (της περιόδου). Πρακτικά, επιβεβαιώνεται 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, ενώ το διάστημα που προετοιμάζει τη γυναίκα γι’ αυτήν (προ-εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος) μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια πριν όπου ξεκινούν οι αλλαγές στη συχνότητα της περιόδου.

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας, καθώς περνούν τα χρόνια, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Ένας μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης είναι τα 51 έτη, ενώ ένα εύρος ηλικιών που εμφανίζεται συχνότερα είναι μεταξύ των 45 και 55 ετών και σημαίνει το τέλος της γόνιμης ηλικίας.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο Σώμα μιας Γυναίκας;

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις στον οργανισμό σου κατά την εμμηνόπαυση διαφέρουν αρκετά από γυναίκα σε γυναίκα. Ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 20% δεν εκδηλώνει καθόλου συμπτώματα, το 60% έχει ήπια συμπτώματα κι ένα 20% εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης: Από μπύρα μέχρι κεχριμπάρι: Τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας

Ανάμεσα στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται:

εξάψεις,

δυσκολία στον ύπνο,

προβλήματα μνήμης,

διαταραχές διάθεσης – εκνευρισμός,

εφιδρώσεις,

αύξηση βάρους,

συχνούς πονοκεφάλους,

μείωση της σεξουαλικότητας,

ξηρότητα του κόλπου και

κούραση.

Τι θα βοηθήσει

Ανά περιπτώσεις η φαρμακευτική αναπλήρωση οιστρογόνων έχει φανεί ως αποτελεσματικός τρόπος για να ελεγχθούν ορισμένα από τα συμπτώματα, ωστόσο δεν οφείλονται όλες οι αλλαγές σε ορμονικές διαταραχές. Οι εξάψεις και τα προβλήματα στη μνήμη ενδέχεται να βελτιωθούν με τον καιρό, ενώ η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και καθημερινότητας γενικότερα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή τους.

Ένα διπλό όφελος που έχεις να λάβεις μέσω υγιεινότερων διατροφικών επιλογών αποτελεί και η πρόληψη στην υγεία της καρδιάς και των οστών, μιας που μακροπρόθεσμα η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παρατηρείται και μειωμένη πυκνότητα των οστών.

Γιατί αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση;

Μία ερώτηση που ακούω συχνά από γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μειώσω το βάρος μου;», λέει ο κ. Παπαχρήστος.

Δυστυχώς η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί και αρκετούς «σαμποτέρ» στη διατήρηση ή ακόμη και μείωση του βάρους σου. Πιο συγκεκριμένα:

Η διαταραχή των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση αποθήκευσης λίπους. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αργή, αλλά σημαντική, μείωση της μυϊκής μάζας που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των καύσεων ημερησίως.

Ελλιπής ύπνος: ένα από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η δυσκολία στον ύπνο, ενώ κακή ποιότητα και λιγότερος ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Ινσουλινοαντίσταση, η οποία παρατηρείται συχνά στις γυναίκες με την αύξηση της ηλικίας, κάτι που δυσκολεύει τη μείωση του βάρους. Μετριάζοντας την ενεργειακή πρόσληψη και αυξάνοντας τις καύσεις με την καθημερινή σωματική άσκηση, μπορεί να σημειωθεί σημαντική διαφορά όμως.

Χρήσιμο tip

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί μία στερητική δίαιτα, πολύ χαμηλών θερμίδων, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του μεταβολισμού μας.

Διατροφικές Συμβουλές για την Εμμηνόπαυση

Όπως σου έχω ήδη αναφέρει, με το πέρασμα των χρόνων οι ενεργειακές απαιτήσεις μίας γυναίκας μειώνονται κι αν δεν υπάρχει ισοζύγιο στην πρόληψη και δαπάνη θερμίδων προκύπτει σταδιακή αύξηση βάρους. Ένα φαινόμενο που φαίνεται να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Γι’ αυτό βάλε ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σου!

Διάλεξε έξυπνα τα λιπαρά σου

Μείωσε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών, από όλα τα λιπαρά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αντικατάστησέ τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Κατανάλωσε το άπαχο σημείο του κόκκινου κρέατος και ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χρήσιμο tip

Για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης μπορείς να επιλέξεις ψάρι, λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο και όσπρια. Για να λάβεις πρωτεΐνες ισάξιες με του κρέατος συνδύασε τα όσπρια μαζί με αμυλούχα τρόφιμα, ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι το γνωστό σε όλους μας φακόρυζο.

“Ως πηγή λίπους για το φαγητό σου, προτίμησε το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Άλλο ένα είδος λίπους που θέλω να διατηρήσεις στη διατροφή σου είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνεις κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, αλλά και από το λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάνε στην πρόληψη νοσημάτων φθοράς, όπως η αθηρωματική νόσος”, προσθέτει ο διατροφολόγος μας.

Κατανάλωσε πληθώρα φρούτων και λαχανικών

Διάλεξε άφθονα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως εσπεριδοειδή, καρότα, πιπεριές, κ.ά., που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά και πολλές ακόμη βιταμίνες και μέταλλα. Θα σου προσφέρουν επιπλέον κορεσμό, ενώ έχουν μικρή αξία στη συνολική θερμιδική πρόσληψη της ημέρα σου.

Επίλεξε «καλούς» υδατάνθρακες

Σε έχω βάλει σε σκέψεις; Ίσως να αναρωτιέσαι αν υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες. Θα σου το πω και αλλιώς, διάλεξε σύνθετους υδατάνθρακες, που θα απορροφηθούν πιο αργά από τον οργανισμό σου και απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό θα το κάνεις εύκολα αν ξεκινήσεις αντικαθιστώντας σταδιακά τα λευκά προϊόντα με τις αντίστοιχες «μαύρες» – ολικής άλεσης – επιλογές τους, στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι και η λίστα συνεχίζεται! Ταυτόχρονα, χώρισε τις πηγές υδατανθράκων (από φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα) σε όλα τα γεύματα μέσα της ημέρας σου. Με αυτές τις 2 κινήσεις θα καταφέρεις να έχεις ευγλυκαιμία μέσα σε μια μέρα, ελέγχοντας καλύτερα και τα επίπεδα παραγωγής ινσουλίνης.

Βάλε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D σε καθημερινή βάση

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον γυναικείο πληθυσμό, που είναι σημαντικό να φτάνει τα 1000 με 1500mg ασβεστίου ημερησίως. Βασικές πηγές του; Το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά. Διάλεξε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese, καθώς και άλλα τυριά χαμηλά σε λιπαρά.

Στην περίπτωση που δεν σου αρέσει το γάλα όμως ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείς να διαλέξεις κάποιο φυτικό μη γαλακτοκομικό ρόφημα με ασβέστιο, για παράδειγμα σόγιας, και να προσθέσεις εναλλακτικές πηγές στη διατροφή σου, όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D από την άλλη πλευρά, έρχεται να συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, έτσι φρόντισε να έχεις επαρκείς διατροφικές πηγές μέσα στη μέρα σου, αλλά και… λίγα λεπτά στον ήλιο!

Θα την συναντήσεις στα λιπαρά ψάρια, τον κρόκο αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ωστόσο το συνθέτει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια του ήλιου, 15 με 30 λεπτά αρκούν, πρόσεξε όμως να αποφύγεις τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενημερώσου για τις πηγές «ζάχαρης» στη διατροφή σου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με μια σειρά από περιοδοντικές ασθένειες, δηλαδή τα πολλά γλυκά θα «χαλάσουν» τα δόντια σου και θα θαμπώσουν το όμορφο χαμόγελό σου. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη στον καφέ και στα γλυκά μπορεί να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Και όπου ελεύθερες ρίζες βάλε ρυτίδες, κουρασμένο δέρμα, ταλαιπωρημένα μαλλιά και γενικότερα πρόωρη γήρανση. Ακόμη, η πολλή ζάχαρη ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο με αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και ενδεχομένως μελλοντικά η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Αναγνώρισε τις πηγές της ζάχαρης και περιόρισέ τες!

Εκτός από τα γλυκά, η ζάχαρη κρύβεται σε αρκετά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας:

Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων και αναζήτησε τον όρο «σάκχαρα» συνήθως βρίσκεται κάτω από τους υδατάνθρακες. Έτσι θα μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά προϊόντα και να παίρνεις αυτό με τα λιγότερα σάκχαρα.

Μείωσε την πρόσληψη των αναψυκτικών. Εκτός από τη γεύση που απολαμβάνεις, σου δίνουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Πάντα να προτιμάς το νερό για την ενυδάτωσή σου.

Εάν επιλέγεις συχνά light προϊόντα χαμηλών λιπαρών να είσαι προσεκτική… συχνά τα λιπαρά αντικαθίστανται από ζάχαρη οπότε μη σε ξεγελάει η ταμπέλα «διαίτης» και ψάξε το περισσότερο.

Ούτε οι χυμοί του εμπορίου είναι ιδιαίτερα αθώοι. Προτίμησε είτε φυσικούς χυμούς (χωρίς να τους στραγγίξεις), είτε ακόμη καλύτερα ολόκληρα τα φρούτα που θα σε χορτάσουν σαφώς περισσότερο.

Φυτικές ίνες, Βιταμίνη Ε και Αντιοξειδωτικά

Ποια τρόφιμα συνδυάζουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά; Οι ξηροί καρποί, που θα αποτελέσουν τέλειο μικρο-σνακ συνδυαστικά με τα φρούτα σου. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών αυτών θα σε βοηθήσει με την αντιμετώπιση των εξάψεων και της κολπικής ξηρότητας. Βάλε ποικιλία στην καθημερινότητά σου μέσα από φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους και ό,τι ακόμη σου αρέσει.

Χρήσιμο tip

Αντί να καταναλώσεις τους ξηρούς καρπούς από την αρχική σακούλα, προτίμησε να φτιάξεις τις δικές σου μικρότερες μερίδες, μιας που είναι δύσκολο να μείνεις στην ενδεδειγμένη ποσότητα εάν ξεκινήσεις!

Περιόρισε το Αλκοόλ

Εάν πίνεις ήδη αλκοόλ, τότε φρόντισε να μην ξεπερνάει το ένα ποτό την ημέρα, μιας που ενδέχεται να σε δυσκολέψει με ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η αϋπνία. Επιπλέον, το αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης ασβεστίου ή την αύξηση απέκκρισής του από τα νεφρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Κάνε την ενσυνείδητη διατροφή καθημερινότητα

Δεν πρόκειται για άλλον έναν τρόπο μείωσης βάρους, αλλά για τρόπο ζωής και καθημερινότητας! Κατανάλωσε το φαγητό σου με ηρεμία, χωρίς κάποια άλλη δραστηριότητα και σερβιρισμένο, ώστε να μπορέσεις να αφιερώσεις όλες σου τις αισθήσεις σε αυτό. Έτσι μόνο θα το απολαύσεις πραγματικά και θα του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο που απαιτείται για να σε «χορτάσεις». Νιώσε την κάθε μπουκιά, δες το πιάτο σου, άκουσε τους ήχους καθώς μασάς. Έτσι, όχι μόνο απολαμβάνεις την ώρα του φαγητού σου, αλλά θα μπορέσεις να σταματήσεις το φαγητό και όταν χορτάσεις πραγματικά, κάτι που θα σε βοηθήσει σταδιακά και στη διαχείριση βάρους σου χωρίς να χρειάζεσαι άλλο ένα χαρτί δίαιτας…

«Να πάρω συμπληρώματα διατροφής;»

Είναι πιθανό να σε αγχώνει αν τελικά λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και να αναρωτιέσαι εάν θα χρειαστείς συμπληρώματα διατροφής. Εάν πράγματι πιστεύεις ότι δεν έχεις την ποικιλία τροφίμων που αναφέρω παραπάνω, για πιο ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να το συζητήσεις με τον ιατρό σου ή τον διαιτολόγο σου ώστε να σου συστήσει ο ίδιος το κατάλληλο συμπλήρωμα για εσένα εάν το κρίνει απαραίτητο.

Τι γνωρίζουμε για τα φυτικά οιστρογόνα;

Τα φυτικά οιστρογόνα είναι μια ομάδα συστατικών που προέρχονται από φυτικά τρόφιμα. Η δομή και δράση τους είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπινων οιστρογόνων, αλλά είναι πιο αδύναμα (η ισχύς τους κυμαίνεται από 1/100 μέχρι 1/1000 της ισχύς της οιστραδιόλης). Όταν καταναλώνονται τα φυτικά οιστρογόνα ή οι ισοφλαβίνες, μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και η διατήρηση της πυκνότητας των οστών, ακόμη και να μειώσουν κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις ή τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Έρευνα που συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 15 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση φυτο-οιστρογόνων μείωσε τις εξάψεις, χωρίς να προκαλέσουν κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Κατά την εμμηνόπαυση, όταν ο οργανισμός παράγει μικρή ή καθόλου ποσότητα οιστρογόνων, τότε τους άδειους υποδοχείς τους καταλαμβάνουν τα φυτοοιστρογόνα, παράγοντας την ίδια ήπια οιστρογονική δράση προς ανακούφιση της γυναίκας.

Αν και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα όλα τα αναγκαία οφέλη των φυτικών οιστρογόνων και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι καλό να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου περισσότερα φαγητά πλούσια σε φυτικά οιστρογόνα. Αυτά τα περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο από προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το γιαούρτι, ψωμί από λιναρόσπορο, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Χρήσιμο tip

Εάν ξεκινάς τώρα την πιο συχνή κατανάλωση των τροφίμων αυτών δώσε λίγο χρόνο, καθώς θα χρειαστούν κάποιοι μήνες συστηματικής επιλογής τους για να δεις αξιοσημείωτη διαφορά.

%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%89%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b10 %ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%89%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%89%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b14

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες

%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%b10

Επιρρεπείς στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι όσοι ακολουθούν μια υψηλή σε κρέας, αλάτι και αναψυκτικά διατροφή.

Αντιθέτως, όσοι επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ένα πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, δημητριακά και ψάρια, μέτριο σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί και φτωχό σε κόκκινο κρέας διαιτολόγιο, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις καπνίστριες και πρώην καπνίστριες στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στο ευνοϊκό αυτό συμπέρασμα για όσες κάνουν χρήση προϊόντων καπνού κατέληξε μια πρόσφατη γαλλική ανάλυση, μετά από αξιολόγηση της διατροφής περισσότερων από 62.000 γυναικών.

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που επηρεάζει δύο με τρεις φορές συχνότερα τις γυναίκες. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 70% των περιπτώσεων. Η  αιτιολογία της εμφάνισής της δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί, ωστόσο η πλειονότητα  των μελετών υποδεικνύει  ότι στην παθογένεσή της αλληλεπιδρούν τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί, ορμονικοί και  ανοσολογικοί παράγοντες. Συχνά σχετίζεται με αντισώματα [ρευματοειδείς παράγοντες (RF) και/ή αντι-κιτρουλλινικά αντισώματα (ACPA)]. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για θετική σε ACPA ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος Oρθοπαιδικός Χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Τι ακριβώς είναι η νόσος

Πρόκειται για μια μη μεταδοτική νόσο που προσβάλλει τις αρθρώσεις, όπως είναι και οι άλλες μορφές αρθρίτιδας. Η βλάβη προκαλείται από ανάπτυξη φλεγμονής και υπερπλασία του αρθρικού υμένα, που οδηγούν σε φθορά του χόνδρου και κατόπιν των οστών της προσβεβλημένης άρθρωσης. Οι ασθενείς βιώνουν τοπικό πόνο, οίδημα και δυσκαμψία, ενώ σπανιότερα μπορεί να εκδηλώσουν εξωαρθρικά συμπτώματα, όπως αναιμία, οφθαλμική φλεγμονή, απώλεια βάρους ή φλεγμονή σε άλλα όργανα του σώματος. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανόν να επηρεάσουν και την ψυχική υγεία τους, αφού προκαλούν άγχος και κατάθλιψη, χειροτερεύοντας τελικά την ποιότητα ζωής τους. Η νόσος σχετίζεται και με σημαντική θνησιμότητα, με το προσδόκιμο ζωής των ασθενών να είναι πιθανό να μειωθεί κατά τρία έως δέκα χρόνια!

Τι συμβαίνει στη Μεσόγειο

Πλήττει το 0,5 – 1% του πληθυσμού και η συχνότητα εμφάνισής της στον παγκόσμιο χάρτη ποικίλλει. Στη Νότια Ευρώπη κυμαίνεται από 0,3-0,7%, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη και Βόρεια Αμερική μεταξύ 0,5-1%. Έχει διαπιστωθεί ότι στις μεσογειακές χώρες ο αριθμός των πασχόντων είναι μικρότερος και η πάθηση έχει ηπιότερη μορφή. Στη χώρα μας ο επιπολασμός της είναι 0,68% και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών.

Ο λόγος για τη διαφορά αυτή στη βαρύτητα της νόσου στη Μεσόγειο φαίνεται να είναι η διατροφή, λόγω της προστατευτικής, όμως, δράσης της έναντι κάποιων συννοσηροτήτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως η οστεοπόρωση. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για να βρεθούν τα αίτια που εμφανίζεται σπανιότερα η νόσος σε αυτές τις χώρες δεν είναι αρκετές. Οι περισσότερες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ μεσογειακής διατροφής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ μία σουηδική μελέτη του 2018 έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει ευεργετική επίδραση στους άνδρες.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής

Στόχος της γαλλικής ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο Arthritis & Rheumatology ήταν να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στόχος ήταν ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου, δεδομένης αφενός της προστασίας που γενικά παρέχει η συγκεκριμένη διατροφή ενάντια στις μη μεταδοτικές ασθένειες και αφετέρου της περιεκτικότητάς της σε βιοδραστικά συστατικά, ιδίως αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στις αυτοάνοσες ασθένειες.

Η μελέτη

Η ανάλυση περιέλαβε 62.629 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μελέτη βάσει ερωτηματολογίου, που αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειές τους από το 1990. Συνολικά, 480 γυναίκες εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν ή ήταν πρώην καπνίστριες συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο: υπήρχαν 383 περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανά 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως σε εκείνες που είχαν υψηλή προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, και 515 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως μεταξύ εκείνων με μικρή προσήλωση στη διατροφή (και 358 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως μεταξύ των γυναικών που δεν κάπνιζαν ποτέ και ήταν απολύτως προσηλωμένες στη μεσογειακή διατροφή).

Η επέμβαση

«Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μάλιστα η σχέση είναι δοσοεξαρτώμενη. Όταν υπάρχουν γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40%. Τόσο αυτή όσο και κάθε άλλη επιρρεπής πληθυσμιακή ομάδα θα πρέπει να ενημερώνεται και να αναζητά εγκαίρως θεραπεία, προκειμένου να αποφεύγονται οι μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η ένταξη της άσκησης στη ζωή τους για ενδυνάμωση των μυών και η φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της παραμόρφωσης των αρθρώσεων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χειρουργική αντιμετώπιση του σοβαρού χρόνιου πόνου και των κινητικών προβλημάτων που προκαλούνται. Η συνηθέστερη εγχείρηση για την οριστική απαλλαγή από τα συμπτώματα είναι η ολική αρθροπλαστική, κατά την οποία η φυσική αλλά κατεστραμμένη πλέον άρθρωση αντικαθίσταται με μία τεχνητή».

Ευτυχώς, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται στις μέρες μας με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, που προσφέρουν πολύ γρήγορη αποκατάσταση. Στην περίπτωση βλάβης της αρθρώσεως του ισχίου η τεχνική AMIS και στην περίπτωση βλάβης του γόνατος η ΜΙΚ αποτελούν δύο πρωτοποριακές τεχνικές. Οι ασθενείς δεν έχουν μετεγχειρητικό πόνο, δεν υπάρχει ανάγκη μετάγγισης αίματος κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο, κινητοποιούνται αμέσως, η ανάγκη νοσηλείας τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το κυριότερο οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες», καταλήγει ο δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%b10 %cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%b14

Ο καθ. Νευρολογίας κ. Γρηγοριάδης μιλά στο infowoman.gr για την Πολλαπλή Σκλήρυνση – Τα νεότερα δεδομένα

%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%830

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια ανίατη ασθένεια. Είναι νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος , που υπόκειται σε κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα συμπτώματά της επιφέρουν περιορισμό στη συμμετοχή σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες με συνέπεια την ψυχική δυσφορία και μείωση της ποιότητας ζωής.
Η ΠΣ εκδηλώνεται συχνότερα σε νέες γυναίκες (συνιστούν το 65%-70% των πασχόντων) και σε όλο τον κόσμο νοσούν πάνω από 2,3 εκατομμύρια άτομα, ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα αδιάγνωστα περιστατικά (ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες νευρολογικής υγείας δεν είναι εύκολη).
Η συχνότητα της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες είναι διαρκώς αυξανόμενη. Αυτό μπορεί είτε να οφείλεται σε πραγματική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τη νόσου είτε σε άλλους παράγοντες (αλλαγή των διαγνωστικών κριτηρίων, ευρεία χρήση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, αύξηση προσδόκιμου επιβίωσης κ.ά.).
Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Γρηγοριάδης μιλά στο infowoman.gr για όλα τα νεότερα δεδομένα και τις εξελίξεις πάνω στη νόσο.

Νεότερα δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

“Τα καινούργια δεδομένα έχουν να κάνουν σχετικά με την παθογένεια της νόσου. Αναγνωρίζουμε πλέον αυτό που ονομάζουμε προοδευτικότητα στην αναπηρία. Είναι κάτι που ξεκινάει με το που εμφανίζεται η νόσος. Μάλιστα, συνήθως όταν διαγιγνώσκεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση ήδη έχει συντελεστεί ενός βαθμού προοδευτικότητα, η οποία όμως δεν είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού ή δεν έχουμε τα εργαλεία για να τη διαπιστώσουμε. Τα στοιχεία αυτής της προοδευτικότητας σήμερα πλέον γίνεται αντιληπτό ότι έχουν τη βάση τους ήδη στο ξεκίνημα της νόσου. Άρα, είναι ξεκάθαρο, πως πρέπει να δράσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Να προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε να “φρενάρουμε” την εξέλιξη της νόσου”, τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

 Πρωτοπαθής Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ) και νέες θεραπείες

“Από τα καινούργια φάρμακα, το μονοκλωνικό αντίσωμα ocrelizumab είναι το πρώτο φάρμακο που έδειξε σε κλινικές μελέτες ότι έχει δράση στην Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ). Η δραστηριότητα των CD20 –Β λεμφοκυττάρων φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προοδευτικότητα της νόσου (καταστρέφει τη μυελίνη που υποστηρίζει τα νευρικά κύτταρα και αυτή η καταστροφή οδηγεί το άτομο σε αναπηρία, βάδιση με μπαστούν αρχικά και αμαξίδιο σταδιακά) και σε αυτό ακριβώς στοχεύει το ocrelizumab με την έγκαιρη χορήγησή του.
Άρα αντιμετωπίζοντας αυτά τα κύτταρα όσο πιο νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά γίνεται, έχουμε σοβαρές πιθανότητες να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της προοδευτικότητας της νόσου. Βέβαια, έχει διάφορες προεκτάσεις η νόσος, υπάρχουν μηχανισμοί που θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσουμε, εξάλλου κανένα φάρμακο δεν αντιμετωπίζει τη νόσο στο 100%, δεν γνωρίζουμε το αίτιο της, είναι ένα σύνδρομο με πολλές παραμέτρους και εν τέλει υπάρχει το ερώτημα αν με ένα φάρμακο μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι παράμετροι.”
%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%830

Η δράση του νέου φαρμάκου, του ocrelizumab

“Το οκρελιζουμάμπ καταστρέφει τα Β-λεμφοκύτταρα. Σέβεται όμως παράλληλα τα πρώιμα λεμφοκύτταρα, ώστε να δημιουργούνται καινούργια Β- λεμφοκύτταρα. Επίσης σέβεται τα πλασματοκύτταρα, που είναι οι τελικές μορφές διαφοροποίησης των Β-κυττάρων, τα οποία παράγουν τα αντισώματα. Επομένως, θα λέγαμε ότι κατευθύνεται στα Β-λεμφοκύτταρα που είναι ενεργά, όσον αφορά την ανοσοπαθογένεια της νόσου, σεβόμενο όμως τις πολύ πρώιμες μορφές και τις πολύ διαφοροποιημένες μορφές, που είναι αυτά τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας για να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.”

Χορήγηση του φαρμάκου

“Πρόκειται για ενδοφλέβια θεραπεία που πρέπει να χορηγείται μία φορά κάθε 6 μήνες, εκτός από την πρώτη δόση η οποία μοιράζεται σε δύο δόσεις με διαφορά 15 ημερών η μία από την άλλη. Το φάρμακο θα λαμβάνεται εφ’ όρου ζωής”, όπως μας λέει ο κ. Γρηγοριάδης.

Συννοσηρότητες

Γενικά υπάρχει πρόβλημα με τις συννοσηρότητες στην ΠΣ. Έχουμε εμπειρία από άλλου είδους ανοσοθεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση που αν τις χορηγήσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να “προκαλέσεις” το άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Μελέτες ακόμα δεν υπάρχουν αν είναι ασφαλές να το χορηγήσεις. Μπορεί όμως να χορηγηθεί σε συννοσηρότητες, ακόμα και σε άλλα αυτοάνοσα, στα οποία υπάρχει η εμπειρία της χρήσης αντίστοιχης θεραπείας. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλα τα αυτοάνοσα, γι’ αυτό χρειάζονται επιπλέον μελέτες.
%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%832

Ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνεργασία ανάμεσα στη γυναίκα και τον νευρολόγο της, διότι βεβαίως και μπορεί να μείνει έγκυος, αλλά προγραμματισμένα. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο μεσοδιάστημα, όπου θα έχει σταματήσει αυτή η θεραπεία και στη συνέχεια θα μπορεί να μείνει έγκυος η γυναίκα με ασφάλεια.

Ολιστική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

“Η ολιστική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι μονόδρομος”, μας λέει ο καθηγητής. “Διότι η θεραπεία για τη ΠΣ δεν είναι μόνο αυτά τα φάρμακα. Το γνωρίζουμε εδώ και πολλούς αιώνες από τον Ιπποκράτη είναι όμως μια χρονοβόρα, σύνθετη και πολύ απαιτητική διαδικασία την οποία δεν μπορεί να κάνει ένας γιατρός μόνος του. Η ολιστική προσέγγιση είναι απολύτως απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε οργανωμένα κέντρα τα οποία έχουν τους αντίστοιχους επαγγελματίες υγείας.”

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια κέντρα;

“Θα μιλήσω για το δικό μου το κέντρο, το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης που εντάσσεται στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ έχει την απαραίτητη δομή και οργάνωση. Ως Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) είμαστε σε συνεργασία με το European Charcot Foundation, όπου έχουν ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός κέντρου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, διότι πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά όχι μόνο η ασφάλεια των φαρμάκων αλλά και η αποτελεσματικότητά τους.”

Εγκεκριμένη θεραπεία στην Ελλάδα

“Στην Ελλάδα έχει πάρει έγκριση και περιμένουμε να μπει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το φάρμακο κυκλοφορεί πάνω από ένα χρόνο σε Αμερική και Ευρώπη. Στην κλινική μας το δώσαμε, μέσω ενός προγράμματος έγκαιρης πρόσβασης, σε ορισμένους ασθενείς, αλλά αυτό που περιμένουμε είναι να περάσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για να είναι διαθέσιμο για όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται”, τονίζει ο καθηγητής για να συμπληρώσει πως αν και η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει, εντούτοις η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα. Δεν ξέρω εάν το χρωστάμε επειδή βρισκόμαστε στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη αυτό όμως δεν πρέπει να μας παρηγορεί, διότι από τη στιγμή που βγαίνει ένα καινούργιο φάρμακο δικαιούται κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη να έχει πρόσβαση. Αυτό λέει ο ανθρωπισμός και το συναίσθημα μου.”

%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%830 %ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%832

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8-%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%834

Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας δεν τελειώνει με την εμμηνόπαυση

%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b50

«Η εμμηνόπαυση με τα συμπτώματά της όπως είναι η κολπική ξηρότητα, η πιθανή απώλεια ελαστικότητας του κόλπου, οι εξάψεις, η αύξηση του σωματικού βάρους, είναι ενδεχόμενο να περιορίσει το σεξ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναστείλει τη διάθεση για σεξ, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να είναι αυξημένη».

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, με αφορμή πρόσφατη ομιλία του για την Ημέρα της Γυναίκας, όπου και ανέφερε χαριτολογώντας περιστατικό με υπέργηρο κυρία η οποία και «διαμαρτυρήθηκε», γιατί ενώ η ίδια επιθυμούσε να συνευρεθεί με τον σύζυγό της, εκείνος εντέχνως το… απέφευγε.

Αντιμετωπίσιμα τα συμπτώματα που «δυσκολεύουν» το σεξ

«Κάθε γυναίκα σε εμμηνόπαυση», επισημαίνει ο κ. Σκαρτάδος, «το μόνο που έχει να αντιμετωπίσει είναι η μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική περίοδο της ζωής της, με τις λύσεις να είναι πλέον δεδομένες και να επιτρέπουν στη γυναίκα να μην εμποδίζεται στην έκφραση της ερωτικής της επιθυμίας από τα παραπάνω “τεχνικά προβλήματα” που δημιουργούνται και ανάμεσα στα οποία σημαντικός μπορεί να είναι και ο πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής».

Οι ορμονικές διαταραχές που δημιουργούνται στην εμμηνόπαυση δημιουργούν κυρίως ψυχολογικές αλλαγές στην ερωτική ζωή των γυναικών, είναι όμως αναγκαίο στη φάση αυτή, η γυναίκα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, εκφράζοντας με άνεση τις ανάγκες και τις επιθυμίες της και αντιμετωπίζοντας με δημιουργικό τρόπο την ενδεχόμενη ανισορροπία στην ερωτική επιθυμία ανάμεσα στην ίδια και τον σύντροφό της.

«Πιο εξειδικευμένες “ενοχλήσεις” από την εμμηνοπαυσιακή φάση της γυναίκας, όπως η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου, αντιμετωπίζονται πλέον από τους ειδικούς, αποκαθιστώντας πλήρως μία ακόμα από τις αιτίες που ενδεχόμενα στερεί τη γυναίκα από τη χαρά του έρωτα», προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος.

%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b50 %ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b52

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b54

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση;

%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%b80

Η οστεοπόρωση υπάρχει από νωρίς στο μυαλό της κάθε γυναίκας, αφού γνωρίζει ότι το πιθανότερο είναι να συναντηθεί μαζί της πάνω κάτω όταν έρθει και η εμμηνόπαυση. Γνωρίζουμε όμως με τι τρόπους θα την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα όταν εμφανιστεί;

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση;

• Οι γυναίκες που μπαίνουν ή βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση.

• Οι γυναίκες που ακολουθούν κακή διατροφή. Προσπαθούμε μέσω της διατροφής μας να προσλαμβάνουμε όσο περισσότερο ασβέστιο γίνεται. Εάν αυτό δεν αρκεί, μπορείτε να λαμβάνετε και συμπλήρωμα ασβεστίου.

• Γυναίκες που έχουν χάσει απότομα βάρος ή ήταν πάντα πολύ αδύνατες .

• Όσες ακολουθούν χρόνια λήψη κορτιζόνης.

• Οι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή για διάφορες κακοήθεις παθήσεις.

Παράγοντες κινδύνου

Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης θεωρούνται η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η μη ισορροπημένη διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η έλλειψη βιταμίνης D, η σύγχρονη καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, το κάπνισμα, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και η παρατεταμένη θεραπεία με κορτιζόνη, αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, αντινεοπλασματικά και γαστροπροστατευτικά φάρμακα.

Πώς μπορώ να προλάβω την οστεοπόρωση;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.

Συμπτώματα

Τις άσχημο είναι ότι περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει κανένα σύμπτωμα, επομένως είναι και δύσκολο να την προλάβουμε. Αρχίζει και δίνει συμπτώματα όταν έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πόνοι στην πλάτη και τα οστά. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούνται και κατάγματα στα οστά, κυρίως στο ισχίο, στον καρπό και στους σπονδύλους. Γι ’αυτό θα πρέπει προληπτικά να κάνουμε εξετάσεις για την οστεοπόρωση.

Η βασική εξέταση για την οστεοπόρωση

Η κυριότερη εξέταση είναι η μέτρηση της οστικής μάζας που μας δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά μας. Μια εξέταση που πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την οστεοπόρωση πέρα από την ενημέρωση και την πρόληψη. Η πρόληψη στοχεύει στην τροποποίηση όλων των παραγόντων κινδύνου που μειώνουν την ποιότητα των οστών και στην ενίσχυση και ενεργοποίηση εκείνων που την αυξάνουν. Η οστεοπενία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν εξελιχθεί οριστικά σε οστεοπόρωση.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή εξέλιξη της νόσου χωρίς επιπλοκές και αυτό είναι αυστηρά έργο του ειδικού γιατρού.

%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%b80 %cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%b82

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%b84

Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: Γιατί μας ταλαιπωρεί ακόμα και μετά τη θεραπεία;

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%840

Οι πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις στις γυναίκες κάθε ηλικίας είναι αυτές που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα. Στο 30% έως το 44% των γυναικών αυτών η λοίμωξη δεν ιάται με την αρχική θεραπεία, οπότε παρουσιάζεται υποτροπή εντός έξι μηνών από την αρχική λοίμωξη. Μάλιστα, παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι η αιτία είναι ανατομική, ειδικοί επισημαίνουν ότι οι υγιείς γυναίκες με φυσιολογική ουρολογική ανατομία αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

«Ως υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ορίζεται συνήθως η επανεμφάνιση 3 ή περισσότερων επεισοδίων μέσα σε διάστημα ενός έτους, ή 2 ή περισσότερων εντός εξαμήνου. Το Escherichia coli προκαλεί περίπου το 75% των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά λοιμώξεων από Enterococcus faecalis, Proteus mirabilis, Klebsiella ή Staphylococcus saprophyticus. Το είδος του μικροβίου που προκάλεσε την αρχική λοίμωξη είναι συνήθως υπεύθυνο και για τις υποτροπές», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα των επαναλαμβανόμενων υποτροπών είναι η δυσουρία, δηλαδή η δυσκολία έναρξης της ούρησης, η συχνοουρία και η στραγγουρία, δηλαδή η επώδυνη ούρηση.

Η διάγνωση τίθεται μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή και την κλινική εξέτασή του. Η ουρολοίμωξη θα πρέπει να επαληθεύεται τουλάχιστον με μία καλλιέργεια ούρων για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον καθορισμό της ενδεδειγμένης θεραπείας. Πέραν αυτών, επιπλέον αξιολόγηση είναι χρήσιμη όταν τα ευρήματα από το ιστορικό ή την εξέταση υποδηλώνουν επιπλεγμένη λοίμωξη ή άλλη ασθένεια.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις;

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραβιτάκη, οι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση είναι η σεξουαλική επαφή τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, η χρήση σπερματοκτόνων, η ύπαρξη καινούργιων ή πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων και η ύπαρξη περιστατικού ουρολοίμωξης πριν από την ηλικία των 15 ετών. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η ανεπάρκεια οιστρογόνων και η κατακράτηση ούρων είναι ισχυροί παράγοντες.

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές προκαλούν μόλυνση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης από τα βακτήρια που ζουν στο έντερο, ενώ η χρήση σπερματοκτόνου διαταράσσει την υγιή χλωρίδα του Lactobacillus του κόλπου, επιτρέποντας έτσι την αύξηση των ουροπαθογόνων. Στις γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση, η σεξουαλική επαφή τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τριπλασιάζει τον κίνδυνο. «Ο δείκτης μάζας σώματος, ο τρόπος σκουπίσματος μετά την κένωση και η συχνή χρήση ταμπόν δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Ομοίως, το ζεστό μπάνιο, το ντους, η αύξηση των προσλαμβανομένων υγρών και η χρήση βαμβακερών εσωρούχων δεν έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο επανεμφάνισης των ουρολοιμώξεων, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, η μετασυνουσιακή ούρηση αν και φαίνεται ότι έχει μικρή προστατευτική επίδραση, είναι μια λογική και ασφαλής πρακτική», επισημαίνει ο Δρ. Καραβιτάκης. «Άλλοι παράγοντες κινδύνου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι η ακράτεια, η κυστεοκήλη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή 2, όπως και το ιστορικό περισσότερων από πέντε ουρολοιμώξεων.

Δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. πεζοπορία μεγάλων αποστάσεων) μπορεί να επιδεινώσουν την ακράτεια, την κυστεοκήλη ή να οδηγήσουν σε υπόλειμμα μετά την ούρηση και ενδέχεται να αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για εμφάνιση επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων στις γυναίκες που ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες», συμπληρώνει.

Μήπως η προδιάθεση για ουρολοιμώξεις είναι κληρονομική;

Κληρονομικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν την ευαισθησία μιας γυναίκας να εμφανίζει πολλαπλά επεισόδια. Η ύπαρξη μιας γυναίκας με συγγένεια πρώτου βαθμού που έχει ιστορικό πέντε ή περισσότερων ουρολοιμώξεων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. «Ειδικά μοτίβα κληρονομικότητας, μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καθαρίσει τα βακτήρια ή να αποτρέπει την προσκόλλησή τους στο ουροεπιθήλιο», εξηγεί περαιτέρω. Επιπλέον, διαφορές στην ανατομία της ουρογεννητικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της μικρής απόστασης ουρήθρας-πρωκτού, ενδέχεται να προδιαθέτουν ορισμένες γυναίκες για εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Πότε συνιστάται περαιτέρω κλινική αξιολόγηση;

Όπως διευκρινίζει ο Δρ. Καραβιτάκης, η ύπαρξη ιστορικού που υποδηλώνει απλή κυστίτιδα σε ασθενείς με προηγούμενη επιβεβαιωμένη ουρολοίμωξη είναι συνήθως αρκετή για τη διάγνωση της υποτροπιάζουσας λοίμωξης. Κλινική εξέταση, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις έχουν περιορισμένη χρησιμότητα και γενικά δεν συστήνονται.

Ποια είναι τα οφέλη της έναρξης της θεραπείας από τον ασθενή;

Η θεραπεία της υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης που ξεκινά από τον ασθενή μειώνει το κόστος της διάγνωσης, τον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων και τον αριθμό των ημερών που ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με συμπτώματα, σε σύγκριση με τη θεραπεία που ξεκινά από τον γιατρό. Ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται μείωση των υποτροπών. Επίσης, η αντιβιοτική προφύλαξη περιορίζει αποτελεσματικά την υποτροπή της ουρολοίμωξης, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Η καθημερινή ή η μετά τη συνουσία λήψη προληπτικών σχημάτων αντιβιοτικών χαμηλών δόσεων μειώνουν την επανεμφάνιση συμπτωματικών ουρολοιμώξεων κατά 95% περίπου, παρόλο που οι ασθενείς μπορεί να επανέλθουν στα ποσοστά επανεμφάνισης πριν από την προφύλαξη μόλις διακοπεί η φαρμακευτική θεραπεία.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές στρατηγικές για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών;

Η λήψη αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης μπορεί να περιορίσει τη χρήση αντιβιοτικών σε πρόθυμους ασθενείς, όταν όμως παρακολουθούνται στενά από τον θεράποντα ιατρό τους. Η καθυστέρηση έναρξης της αντιβιοτικής θεραπείας έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των ουρολογικών εξετάσεων σε ασθενείς με τυπικά συμπτώματα δεν συστήνεται.

Εναλλακτικά της αντιβίωσης μπορεί ο γιατρός να προτείνει προϊόντα cranberry, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά από την αντιβιοτική προφύλαξη. Ωστόσο, τα δεδομένα από μελέτες είναι αντικρουόμενα, ενώ άγνωστη είναι και η βέλτιστη δοσολογία. Τέλος, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ατροφική κολπίτιδα μπορεί να ωφεληθούν από τοπική θεραπεία με οιστρογόνα.

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%840 %ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%842

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%844

Ενδομητρίωση: Πόνος, υπογονιμότητα και εξάντληση μέχρι να γίνει η διάγνωση

%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b10

Πολλές γυναίκες υποφέρουν δίχως λόγο εξαιτίας της ενδομητρίωσης, επειδή καθυστερεί σημαντικά να διαγνωστεί η πάθησή τους. Αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE), που εξέδωσε αυτή τη βδομάδα τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες προς γιατρούς και ασθενείς για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής, η οποία προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

“Σύμφωνα με το NICE, τόσο οι οικογενειακοί γιατροί όσο και οι εξειδικευμένοι συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος, η εξάντληση και η υπογονιμότητα οφείλονται σε ενδομητρίωση, με συνέπεια να περνούν οι γυναίκες από 4 έως και 10 χρόνια υποφέροντας, δίχως να γνωρίζουν τι τους συμβαίνει”, μας λέει η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη MSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με Εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Μάλιστα πολλές φορές χρειάζονται έως και 10 επισκέψεις στον γιατρό πριν γίνει η σωστή διάγνωση. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καθυστερημένης διάγνωσης, το οποίο μοιραία δυσχεραίνει τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, το NICE συνιστά στους γιατρούς να παραπέμπουν κατ’ αρχήν τις γυναίκες με ύποπτα συμπτώματα για απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία).

Πότε θα γίνει ο έλεγχος

Ακόμα, όμως, κι αν η κλινική εξέταση (ψηλάφηση της κοιλιάς, εξέταση της πυέλου) και οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν έχουν παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης, αλλά να παραπέμψει τη γυναίκα για περαιτέρω έλεγχο με άλλες μεθόδους (π.χ. διερευνητική λαπαροσκόπηση).

%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b10

Σύμφωνα με το NICE, υπόνοιες για ενδομητρίωση πρέπει να εγείρονται σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες (ακόμα και στις ηλικίες κάτω των 17 ετών) που απευθύνονται στον γιατρό με 1 ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα:

* Χρόνιο πυελικό πόνο

* Πόνο σχετιζόμενο με την έμμηνο ρήση (δυσμηνόρροια), ο οποίος επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής

* Έντονο πόνο στη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή

* Γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή ακολουθούν τον έμμηνο κύκλο, ιδίως επώδυνες κενώσεις του εντέρου

* Ουρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή ακολουθούν τον έμμηνο κύκλο, ιδίως αίμα στα ούρα ή πόνος κατά την ούρηση

* Υπογονιμότητα που συνοδεύεται από 1 ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Τι προξενεί;

Η ενδομητρίωση είναι η ασθένεια κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά επιστρώνει μόνο το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο), αναπτύσσεται και έξω από αυτήν, παρουσιάζοντας αυξομείωση του μεγέθους του ανάλογα με τις διακυμάνσεις των οιστρογόνων κατά τον έμμηνο κύκλο.

Η ανάπτυξή του σε χώρο όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, δηλαδή μέσα στην πύελο ή την κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, σοβαρή αιμορραγία, βλάβες σε άλλα όργανα (συμπεριλαμβανομένων των εντέρων και της ουροδόχου κύστεως) και υπογονιμότητα.

Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα φάρμακα, ορμονική θεραπεία, εγχείρηση, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος του τρόπου ζωής (κυρίως όσον αφορά τη διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας) και η λήψη ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως το Fertilovit F Endo, που είναι το μόνο συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Αυτό το ξέρατε;

Οι αμερικανίδες ηθοποιοί Σούζαν Σάραντον και Γούπι Γκόλντμπεργκ είναι δύο από τις πιο γνωστές πάσχουσες από ενδομητρίωση, οι οποίες έχουν μιλήσει δημοσίως για το πώς επηρέασε τη ζωή τους.

ΠΗΓΕΣ: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4856162/Women-waiting-10-years-docs-spot-endometriosis.html

http://www.pulsetoday.co.uk/clinical/more-clinical-areas/womens-health/normal-ultrasound-not-cause-to-rule-out-endometriosis-says-first-ever-nice-guideline/20035228.article

https://www.nice.org.uk/guidance/NG73

%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b10 %ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b14

Γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι «ύπουλη» νόσος; Απαντήσεις σε βασικές απορίες

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%ba%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%8d%cf%800

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάσχουν περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan General, Παθολόγος – Διαβητολόγος, κ. Αντώνης Λέπουρας μας ενημερώνει για τη νόσο απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα:

Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Υπάρχουν οι εξής τύποι διαβήτη:

 • Ο τύπος 1, στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.

 • Ο τύπος 2, στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός.

 • Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης.

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας;

Πάνω από 900.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας. Από αυτούς 300.000 δεν έχουν διαγνωστεί.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη;

Τα τρία Π: η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη;

Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Με σωστή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.

Η άσκηση μπορεί να προλάβει το διαβήτη;

Εκτός από την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση είναι ένα ακόμη κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η χρήση μιας εξειδικευμένης εφαρμογής παρακολούθησης σακχάρου σε συνδυασμό με το μετρητή και τις ταινίες μέτρησης;

Μια εφαρμογή για κινητό αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, καθώς μέσω εξειδικευμένων λειτουργιών μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου από οτιδήποτε κάνεις μέσα στην ημέρα, όπως η διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνεις, αλλά και να μοιραστείς τα αποτελέσματά σου εύκολα με τον γιατρό σου, ακόμα και με την οικογένειά σου, αναφέρει ο κ. Λέπουρας.

Πάσχω από διαβήτη. Κινδυνεύω περισσότερο από τον κορωνοϊό;

Ναι. Προστατεύσου από τον κορωνοϊό, αποφεύγοντας ταξίδια και επαφές με άτομα με συμπτώματα, εφαρμόζοντας την υγιεινή των χεριών και αποφεύγοντας να αγγίζεις το πρόσωπό σου (μάτια, μύτη, στόμα), παίρνοντας με ευλάβεια τα φάρμακά σου, αποφεύγοντας χώρους συγχρωτισμού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας.

Έχω διαβήτη και εμφάνισα βήχα και πυρετό. Τι κάνω;

Μίλα άμεσα με τον γιατρό σου, αύξησε τα υγρά που προσλαμβάνεις για να μην αφυδατωθείς και μέτρα τακτικά το σάκχαρό σου.

Γιατί ο εμβολιασμός συστήνεται με έμφαση στα άτομα με διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων από ασθένειες, όπως η γρίπη, η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα, καθώς η υπεργλυκαιμία μειώνει την ανοσία σου.

Παράλληλα, με τη θεραπεία σου, ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό βήμα για να παραμείνεις υγιής.

Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα θωρακιστείς από γρίπη και πνευμονία, για να παραμείνεις αλώβητος να αντιμετωπίσεις τον νέο “εχθρό”. Μην ξεχνάς, ότι φέτος έχεις έναν ακόμη εχθρό, τον κορωνοϊό.

Γιατί ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως μια ύπουλη νόσος;

Οι αυξημένες τιμές σακχάρου αίματος για μεγάλο διάστημα δρουν «κρυφά», προκαλώντας βλάβες στα αγγεία του οργανισμού, κάτι το οποίο θα καταλάβεις όταν πλέον θα έχει ήδη εκδηλωθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα στην καρδιά, πρόβλημα στα μάτια, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές για την υγεία καταστάσεις.

Πώς μπορώ να παρακολουθώ το σάκχαρό μου;

Η αυτομέτρηση σακχάρου αίματος με ένα ακριβές και αξιόπιστο σύστημα μετρητή και ταινιών μέτρησης είναι το κλειδί για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη. H καλή ρύθμιση του σακχάρου σου θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών από οποιαδήποτε λοίμωξη, αν νοσήσεις.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%ba%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%8d%cf%800 %ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%ba%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%8d%cf%802

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%ba%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%8e%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%8d%cf%804

Ένα ογκίδιο στο στήθος δεν είναι πάντα καρκίνος

%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b10

Μια υπερηχογραφική εξέταση με ελαστογραφία μπορεί να δώσει τέλος στην αγωνία, χρειάζεται όμως άμεση διερεύνηση για το αν χρειάζεται βιοψία.

«Οι γυναίκες που πανικοβάλλονται με το οποιοδήποτε ογκίδιο στο στήθος και ο νους τους πάει στο… κακό, ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο ψύχραιμες και να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοιο ογκίδιο δεν είναι πάντα καρκίνος και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα με τον υπέρηχο με ελαστογραφία, που θα καταδείξει άμεσα αν αυτό το ογκίδιο χρειάζεται βιοψία ή πρέπει απλά να παρακολουθείται». Η εξέταση αυτή που συνδυάζεται με τον τρισδιάστατο υπέρηχο θα περιγράψει το ακριβές μέγεθος, τα όρια και τη μορφολογία του όποιου ύποπτου ευρήματος, ενώ συγχρόνως θα διερευνήσει τη σκληρότητά του, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση».

Αυτό τονίζει καθησυχάζοντας τις γυναίκες που μετά από αυτοεξέταση μαστού νιώθουν ότι κινδυνεύουν, ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε),  Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση.

Μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη

«Σε περίπτωση που το εύρημα χαρακτηρίζεται ύποπτο και πρέπει να σταλεί για βιοψία, η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας χειρουργικής διαδικασίας, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής βιοψίας με κόπτουσα βελόνα και καθοδηγούμενη υπερηχογραφικά. Πρόκειται για μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη, που πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, χωρίς ράμματα και χωρίς καμία παραμονή στην κλινική, πράγμα που συνεπάγεται και μικρότερο κόστος για την εξεταζόμενη» προσθέτει ο κ. Μαλακάσης.

Και όπως υπογραμμίζει: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται και στη θέση του τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια, οπότε θα χρειασθεί πιθανότατα ο περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής».

%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b10 %ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b12

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b14

1/26