Ντοκιμαντέρ του Amazon υποστηρίζει ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος, όπως θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι ιστορικοί. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη θεωρία του ντοκιμαντέρ «Συνομωσίες της Βίβλου», που σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο του Απολλώνιου του Τυανέα.

Ο Έλληνας θρησκευτικός κήρυκας της αρχαιότητας θεωρούνταν από πολλούς ο «γιος του Θεού». Όπως μεταδίδει η Daily Mail, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον ισχυρισμό ότι ο Χριστός δεν ήταν εβραϊκής αλλά ελληνικής καταγωγής. Και μάλιστα, ότι πρόκειται για τον φιλόσοφο Απολλώνιο Τυανέα.

Το ντοκιμαντέρ δεν προσπαθεί να αποδομήσει την θεωρία ότι ο Ιησούς Χριστός υπήρξε πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, αλλά υποστηρίζει ότι το πρόσωπο που παρουσιάζεται στην Καινή Διαθήκη ως ο «γιος του Θεού» στην πραγματικότητα ήταν ο Απολλώνιος. Τόσο αυτός όσο και ο Ιησούς είχαν γεννηθεί περίπου την ίδια περίοδο, ήταν κήρυκες και έκαναν θαύματα.

Τι αναφέρει το ντοκιμαντέρ

«Πληροφορίες γι’ αυτόν μπορούν να βρεθούν σε διάφορες πηγές αλλά όχι σε θρησκευτικά βιβλία. Η εκκλησία δεν κατάφερε να τον εξαφανίσει από την ιστορία. Το όνομά του είναι Απολλώνιος και γεννήθηκε τον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ. στην Τυανέα της Καππαδοκίας», αναφέρει το ντοκιμαντέρ.


Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ τονίζει πως υπήρξε μεταρρυθμιστής της εποχής, έκανε πολλά θαύματα και απέκτησε πληθώρα ακολούθων. Η φήμη του μεγάλωνε και οι πιστοί του πλήθαιναν, ωστόσο απέκτησε και επιφανείς εχθρούς, με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αυρήλιο να εξοργίζεται και να σχεδιάζει την καταστροφή όλων των ναών και των αγαλμάτων που κατασκευάζονταν προς τιμήν του.

Η αμφιλεγόμενη θεωρία αντιστρατεύεται τις απόψεις πολλών, ότι ο Απολλώνιος δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας φιλόσοφος, ενώ οι επικριτές της υπογραμμίζουν ότι η μόνη ιστορική μαρτυρία για τον Απολλώνιο προέρχεται από μια βιογραφία του, που συνέγραψε έναν αιώνα αργότερα ο Φιλόστρατος, τα περισσότερα στοιχεία της οποίας δεν θεωρούνται απολύτως αληθή.

Δείτε το βίντεο:

από Μαρία Ιωαννάτου