Αρχική > Featured > Νέες ευκαιρίες γονιμότητας για γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση

Νέες ευκαιρίες γονιμότητας για γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση

Νέες ευκαιρίες γονιμότητας έδωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση, μεταμοσχεύοντας με επιτυχία βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών στις ωοθήκες τους.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία, που θα αντικαθιστά την μακρόχρονη ορμονική θεραπεία -η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου- με μία εφάπαξ μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Η θεραπεία θα βοηθήσει επίσης τις γυναίκες που έχουν σοβαρά συμπτώματα λόγω της εμμηνόπαυσης και αναγκάζονται να πάρουν ορμόνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο περίπου στο 1% των γυναικών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πιλοτική θεραπεία, είχαν ξανά περίοδο και οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι ωοθήκες τους είχαν πολλαπλασιαστεί σε μέγεθος.

«Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αδυνατούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Επίσης έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης και κολπική ξηρότητα. Αν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δανειστούν ωάρια, αλλά τα παιδιά που θα γεννηθούν δεν θα έχουν βιολογική σχέση με τις μητέρες τους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής Αϊμάν Αλ-Χεντί από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.