Υπάρχει πρόβλεψη να έρθουν στην Ελλάδα οι μάσκες χαλκού κατά του κορωνοϊού;

Στην πιθανότητα να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά μάσκες χαλκού για την προστασία από τον κορωνοϊό αναφέρθηκαν ο καθηγητής επιδημιολογίας και Υγιεινής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σε ερώτηση του Infowoman.gr, αν υπάρχει πρόβλεψη να έρθουν στην Ελλάδα οι μάσκες χαλκού, οι οποίες έχουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορούν να καταστρέφουν ιούς, ο κ.Μαγιορκίνης απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε. Είναι και θέμα κόστους, επίσης θα πρέπει να είναι και ασφαλείς, καθώς μία αντιμικροβιακή ουσία που θα έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο θα πρέπει να είναι ασφαλής».

Παίρνοντας τον λόγο επί του θέματος, ο κ.Κοντοζαμάνης τόνισε πως η μάσκα είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν και θα πρέπει να πάρει την απαραίτητη σήμανση CE.

«Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχει η σήμανση CE, τότε το προϊόν θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Τα κράματα χαλκού έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαιότητα ακόμη έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και αντι-ιικό υλικό.

Σήμερα, κάτω από την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η χρήση μάσκας χαλκού γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, καθώς φαίνεται πως είναι όχι μόνο επαναχρησιμοποιήσιμες αλλά και αυτο-καθαριζόμενες, έχοντας επένδυση που σκοτώνει παθογόνα όπως ο κορονοϊός.

Τέτοιες μάσκες κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και ουσιαστικά αξιοποιούν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού (ή άλλων ουσιών, αντίστοιχα). Βέβαια, δεν αρκεί μόνο ένα αντιμικροβιακό στρώμα ή μια επίστρωση, γιατί «αν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει, η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει στην θέση της», όπως εξηγεί ο Carl Fichtenbaum, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%ce%ad%ce%bd%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b10
Πένθος για τον Μανώλη Μαυρομμάτη: Πέθανε η σύζυγός του, Ρένα Βενιέρη
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι (photo)
Ακριβότερος ο καφές και η μπύρα στην Ελλάδα - Πού σημειώνουμε πρωτιά στις τιμές
Ακριβότερα ο καφές και η μπύρα στην Ελλάδα – Πού σημειώνουμε πρωτιά στις τιμές
Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις τέσσερις «Αδελφές Τατά» της «Οδού Ονείρων»
Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις τέσσερις «Αδελφές Τατά» της «Οδού Ονείρων»
Τα «κουλά» των Καννών: Ο Ιησούς Χριστός στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ
Τα «κουλά» των Καννών: Ο Ιησούς Χριστός στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ
Βρετανία: Έπαιξαν Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου σε εκκλησία - «Λυπηρό συμβάν» λέει η βρετανική ΑρχιεπισκοπήΒρετανία: Έπαιξαν Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου σε εκκλησία - «Λυπηρό συμβάν» λέει η βρετανική Αρχιεπισκοπή
Βρετανία: Έπαιξαν Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου σε εκκλησία – «Λυπηρό συμβάν» λέει η βρετανική Αρχιεπισκοπή

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του