Υπ. Εργασίας: Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν πάνε στη δουλειά τους λόγω του «Τηλέμαχου»

υπ-εργασίας-τι-ισχύει-για-όσους-εργαζό

Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με σειρά οδηγιών προς εργοδότες και εργαζομένους, για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν τις ημέρες της κακοκαιρίας. Με αφορμή τον «Τηλέμαχο» που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με την παραπάνω οδηγία το υπουργείο κάνει συγκεκριμένες συστάσεις, αλλά αφήνει στην ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη τον χειρισμό, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν καταφέρει να δώσει το παρών στην εργασία του.

Παρά ταύτα, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ρητά ότι «οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, το υπουργείο σημειώνει ότι «αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν».

Για ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι διανομείς φαγητού ή αλληλογραφίας, το υπουργείο καλεί τους εργοδότες να χορηγούν στους εργαζόμενους εξοπλισμό ατομικής προστασίας από το ψύχος.

Για τις εγκύους και γαλουχούσες εργαζόμενες το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι «για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα».

Τι προβλέπεται για τις αποδοχές των εργαζομένων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, εάν ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και οι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους για τον ίδιο λόγο, εφαρμόζεται ο κανόνας της κοινής απαλλαγής των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους.

Σχετικά Άρθρα
Έκτακτο: Προσοχή στην Εθνική Οδό - Πτώση βράχων στο δρόμο
Έκτακτο: Έκλεισε η Εθνική Οδός – Πτώση βράχων στο δρόμο
Κακοκαιρία Άριελ: Έρχονται ένtona φαινόμενα, προειδοποιεί ο Αρναούτογλου - Απαιτείται η προσοχή των πολιτών
Κακοκαιρία Άριελ: Έρχονται ένtona φαινόμενα, προειδοποιεί ο Αρναούτογλου – Απαιτείται η προσοχή των πολιτών
Σεισμός στην Εύβοια: Κι ενώ οι σεισμολόγοι "σκοτώνονται" στην τηλεόραση, ο κόσμος αγωνιά με όσα ακούει!
Σεισμός στην Εύβοια: Κι ενώ οι σεισμολόγοι “σκοτώνονται” στην τηλεόραση, ο κόσμος αγωνιά με όσα ακούει!
Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ - Πού θα χτυπήσει - Από πού πήρε το όνομά της
Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ – Πού θα χτυπήσει – Από πού πήρε το όνομά της
Χορός Ρίχτερ στην Εύβοια - Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, μεγάλης διάρκειας
Χορός Ρίχτερ στην Εύβοια – Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, μεγάλης διάρκειας
Στη φυλακή ο 26χρονος για τη φονική παράσυρση της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη
Στη φυλακή ο 26χρονος οδηγός για τη φονική παράσυρση της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του