Λουκάνικα, ζουμερά παϊδάκια, πεντανόστιμο κοντοσούβλι, κοκορέτσι, εξοχικό, μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους. Το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια, το κέφι φτάνει στα ύψη, οι σκοτούρες και οι έγνοιες της καθημερινότητας μένουν για λίγο στο παρασκήνιο.
Ας μάθουμε για το έθιμο
Εκτός από μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για φαγοπότι, ποιο είναι το νόημα της σημερινής ημέρας; Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου.Το Τριώδιο αποτελείται απο τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή. Σημασιολογικά, η λέξη ”τσικνοπέμπτη” περιέχει τον όρο ”τσίκνα” που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.
Με την Τσικνοπέμπτη αρχίζει η περίοδος της Αποκριάς. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας). Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι `Ελληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος.Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.
Και τώρα ας περάσουμε στο… ψητό
Το Στέκι του Ηλία
Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε αν φτάσετε μέχρι εδώ. Δίπλα στις γραμμές του τραίνου στο Θησείο βρίσκεται το πασίγνωστο στέκι των κρεατοφάγων του κέντρου. Το Στέκι του Ηλία αποτελεί κλασική αξία και σημείο αναφοράς για καλό κρέας.
Οι ψήστες βάζουν όλη τη μαεστρία τους για να σας ετοιμάσουν μερικά από τα καλύτερα πιάτα που έχετε δοκιμάσει. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο παϊδάκι από αρνάκι γάλακτος της Αθήνας και ίσως να μην έχουν άδικο.
Το Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, Θησείο τηλ.: 210 3458052, Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, τηλ.: 210 3422407
Arsenis tavern
Αν ψάχνετε κάτι καθαρά παραδοσιακό τότε η ταβέρνα του Αρσένη είναι ό,τι πρέπει για σας! Αποκριάτικη διακόσμηση, ζωντανή μουσική (κιθάρα-μπουζούκι) και πολύ καλό φαγητό!
Τα αγαπημένα πιάτα της ημέρας είναι φυσικά τα παϊδάκια και οι μπριζόλες, ενώ το κρασί, η μπύρα και το τσίπουρο θα ρέουν άφθονα! Φυσικά, από το τραπέζι δε θα λείπουν οι παραδοσιακές πίτες, οι λαχανοντολμάδες και οι πεντανόστιμες σαλάτες! Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε το χορταστικότατο μενού μόλις με 20€ κατά άτομο, ενώ ο καθαρά παραδοσιακός χαρακτήρας του μαγαζιού θα σας τάξιδέψει σε εποχές παλιές και ανέμελες. Αναπολίστε χρόνια ξενοιασιάς και διασκεδάστε σε έναν όμορφο χώρο που προσφέρει και νοστιμότατο κρέας!
Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 19, Αθήνα (Αμφιθέα)
Τηλ.: 30 210 9425422
Clap the restaurant
Σε έναν πανέμορφο χώρο το κρέας γίνεται τέχνη και η Τσικνοπέμπτη γιορτή για όσους αγαπούν το καλό φαγητό! Οι πιο ιδιαίτερες κοπές κρεάτων και οι πιο ξεχωριστές γεύσεις σάς περιμένουν στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης!
Ετοιμαστείτε για μια Τσικνοπέμπτη ψαγμένη και γκουρμεδιάρικη με άγρια βασιλομανίταρα Γρεβενών σωτέ σε βάση από λιωμένο Μετσοβόνε και μους από Καλαθάκι Λήμνου ή μπούτι αρνιού στην σχάρα αρωματισμένο με δεντρολίβανο, ψητές πατάτες με λαχανικά και σάλτσα gravy. Μπορείτε ακόμα να διαλέξετε και ανάμεσα σε παιδάκια από κρητικό αρνάκι ή σπαλομπριζόλα και rib-eye. Και αυτά είναι λίγα μόνο από τα πιάτια που μας τράβηξαν την προσοχή. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν πάμε εκεί και οι μυρωδιές, η ατμόσφαιρα, η μουσική και το καλό κρασί μαγνητίσουν τα μάτια και την όρεξή μας!
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλ. 210 3411908
Πιπίνος
Κλασική ελληνική χασαποταβέρνα στην Σταμάτα. Ο Πιπίνος φημίζεται για ζουμερά παϊδάκια, για το κοκορέτσι του, την σπιτική τυρόπιτα, το κατσικάκι γάστρας, το δυνατό τζατζίκι και το μπιφτέκι γίγας.
Πιπίνος
Σταμάτα
25ης Μαρτίου και Γ.Ν. Πέππα 1
Τηλ: 2106216250
Βεντήρη Roast House
To νέο “κρεατάδικο” στη γειτονιά του Χίλτον σε προδιαθέτει ευχάριστα ήδη από τη στιγμή που θα το επισκεφτείς. Γιατί πρόκειται για έναν πολυτελέστατο χώρο, πολύ προσεγμένο και φιλόξενο, ο οποίος όμως εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την κρεατοφαγία.
Αυτήν τη φιλοσοφία ασπάζεται στο μενού του το καινούργιο εστιατόριο Βεντήρη Roast House πίσω από το Χίλτον. Φροντίστε να δοκιμάσετε το νοστιμότατο κοντοσούβλι που έρχεται περασμένο στη σούβλα και σερβίρεται πάνω σε ξύλο. Καλοφτιαγμένο και ζουμερό το κεμπάπ νεροβούβαλου Κερκίνης, που συνοδεύεται από αφράτα πιτάκια, όμορφα πικάντικη πηχτή σάλτσα ντομάτας και αρωματικό γιαούρτι. Δοκιμάστε ταλιάτα από μοσχαρίσιο διάφραγμα Black Angus που φτάνει στο τραπέζι ψημένη μεν, αλλά ο σερβιτόρος αναλαμβάνει να τη φλαμπάρει με Jack Daniels.
Βεντήρη Roast House
Βεντήρη 5, Ιλίσια, 2107295491
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News