Του Αγίου Φανουρίου σήμερα: Πώς ξεκίνησε το έθιμο της φανουρόπιτας;

του-αγίου-φανουρίου-σήμερα-πώς-ξεκίνη

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα και αντικείμενα.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι Εκκλησίες γεμίζουν με φανουρόπιτες που προσφέρουν οι νοικοκυρές προς τιμήν του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι η μητέρα του Αγίου ήταν αμαρτωλή, σκληρή και άπονη με τους φτωχούς. Μάλιστα, για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή πίτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία για να ευλογηθούν, τις μοιράζουν στη γειτονιά με την ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου.

Η ιστορία του Αγίου Φανουρίου

Μέχρι τον 14ο ή 15ο κατ’ άλλους αιώνα, ο Άγιος δεν ήταν γνωστός. Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλεως, αποκαλύφθηκε πως υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος ναός στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες.

Μία από αυτές, η πιο καλοδιατηρημένη κατά την παράδοση, ήταν ενός Αγίου που φορούσε ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί κι έναν Σταυρό.

Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Άγιος Φανώ».

Γύρω από την εικόνα του Αγίου, υπήρχαν 12 παραστάσεις στις οποίες απεικονιζόταν το μαρτύριο του. Έτσι το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρόκειται για έναν μάρτυρα που πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης.

Το όνομα Φανούριος του αποδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, ο οποίος ανακαίνισε το εκκλησάκι που βρέθηκε η εικόνα, αφιερώνοντάς το στον Άγιο Φανούριο.

Αυτές είναι και οι μοναδικές πληροφορίες. Από την Ρόδο, στόμα με στόμα, η ιστορία του νέου Αγίου διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Φανουρόπιτα

Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πώς και γιατί ξεκίνησε αυτό το έθιμο. Η φανουρόπιτα βέβαια έχει εμπλουτιστεί και με διάφορα στοιχεία της ελληνικής λαογραφίας, αφού κάποιοι θέλουν να φτιάχνεται αυστηρά με 7 υλικά και άλλοι με 9. Οι αριθμοί αυτοί έχουν τη δική τους σημειολογία, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πίστη όσο με τη λαϊκή παράδοση.

Διαβάστε επίσης

Αυτή είναι η απόλυτη μοναστηριακή συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά

Σχετικά Άρθρα
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥΠόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 23/09 ο ΕΟΔΥ
Σοκ στη Ρόδο: Πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκα στη μέση του δρόμου
Σοκ στη Ρόδο: Πυροβόλησε και σκότωσε την πρώην σύντροφό του στη μέση του δρόμου
Καιρός - Μαρουσάκης: ‘Ερχεται κακοκαιρία εξπρές με καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
Καιρός – Μαρουσάκης: ‘Ερχεται κακοκαιρία εξπρές με καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Αλλάζει εντελώς το σκηνικό του καιρού: Έρχεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας!
Αλλάζει εντελώς το σκηνικό του καιρού: Έρχεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας!
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 20/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 20/09 ο ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του