Το κείμενο της Μαρίας Χούκλη με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση του 13χρονου από συμμαθητές του

Η Μαρία Χούκλη είναι μία δημοσιογράφος που πάνω απ’ όλα προάγει με ήθος τη δουλειά της. Δεν παίρνει εύκολα θέση δημοσίως για όσα διαδραματίζονται και όταν αποφασίζει να μιλήσει, σίγουρα τα λόγια της έχουν εξαιρετική δύναμη, αλλά διατυπώνονται και με σεβασμό.

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 12χρονου μαθητή από συμμαθητές του και η βιντεοσκόπηση αυτής σε σχολείο του Ζωγράφου κάποιους τους άφησε άφωνους, άλλους αδιάφορους -πεπεισμένους ότι πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που ξέσπασαν ήταν η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η οποία δημοσίευσε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το παρακάτω εξαιρετικό κείμενο με το οποίο ουσιαστικά απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς:

“Πολύ καιρό πριν από τα smartphones ο Έλιοτ αναρωτιόταν πού είναι όλη η σοφία που χάσαμε μέσα στη γνώση, πού είναι όλη η γνώση που χάσαμε μέσα στην πληροφόρηση;

Τα σημερινά παιδιά, προτού μάθουν αριθμητική και σύνταξη, παίζουν στα δάχτυλα τις εφαρμογές των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών. Δι’ αυτών κοινωνικοποιούνται, μέσα στο αχανές -διαρκώς διαστελλόμενο σε αντίθεση με το κανονικό- ψηφιακό σύμπαν, μαθαίνουν να χτίζουν(;) σχέσεις με τους άλλους.

Προτού καταλάβουν τον κόσμο έχουν καταγοητευτεί από την ψηφιακή εκδοχή του, τόσο που το ενσώματο περιβάλλον τους να φαντάζει άχαρο, άχρωμο, πεπερασμένο, βαρετό.

Πώς να συναγωνιστεί τον παγκόσμιο ιστό με τα ασύλληπτα σε ποσότητα και είδος ερεθίσματα; Είναι μάταιο και άτοπο να το προσπαθήσει.

Το ενσώματο περιβάλλον, η οικογένεια και οι δάσκαλοι, μόνο πλοηγοί μπορούν να γίνουν, να οπλίσουν τα παιδιά για τον αγώνα της ζωής με αξίες, πρωτίστως (δια)μορφώνοντάς τα με την αξία του σεβασμού του άλλου. Από εκεί αρχίζουν και εκεί τελειώνουν όλα. Αν δεν εσωτερικευτεί αυτός ο σιδερένιος κανόνας, αν δεν γίνει ένα με την ανάσα των παιδιών, μεγαλώνοντας οι ενορμήσεις θα έχουν το πάνω χέρι, ο απέναντι θα είναι περιφρονήσιμος, αναλώσιμος, πεδίο βολής φθηνό.

Οι σκέψεις αυτές συνοδεύουν την πρόσφατη αποκάλυψη για σεξουαλική κακοποίηση 13χρονου μαθητή από ομήλικό του σε σχολείο της Αθήνας και τη βιντεοσκόπηση του βιασμού από τρίτο παιδί, το οποίο διέδωσε τις εικόνες, χωρίς κανείς από εκείνους που τις είδαν να το καταγγείλει.

Μία αλυσίδα αθλίων πράξεων που γίνονται ακόμη πιο σοκαριστικές, επειδή έχουν δράστες παιδιά. Πότε πρόλαβαν να μάθουν να αδιαφορούν απολύτως για τον άλλον, να επιδιώκουν ή να ανέχονται τον «αφανισμό» του;

Αν θεωρήσουμε μεμονωμένο το περιστατικό, ησυχάζουμε και γυρίζουμε πλευρό. Αλλά φαίνεται πώς η ζούγκλα του μαυροπίνακα με τη διάσταση πλέον του ακραίου εκφοβισμού από μαθητές σε μαθητές και από μαθητές σε δασκάλους είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, παντού -ίσως χειρότερα αλλού- και σε μας.

Ποιος φταίει; Τι φταίει;

Αναρωτιέμαι αν μπορούσε να πατήσουμε αντιστρόφως τα «σκαλιά» του Έλιοτ, από την πληφορόρηση στη γνώση και στη σοφία. Γιατί τελικώς παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί, ξεχάστηκαν.”

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 17 Φεβρουαρίου 2019

www.makthes.gr

Σχετικά Άρθρα
Μεσσηνία και Ηλεία «βάφτηκαν» πορτοκαλί - Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη
Μεσσηνία και Ηλεία «βάφτηκαν» πορτοκαλί – Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Garnier: Καθάρισε την παραλία Β’ Αλίπεδο στον Άλιμο με αφορμή την Ημέρα της Γης και απομάκρυνε 80 κιλά απορριμμάτων
Garnier: Καθάρισε την παραλία Β’ Αλίπεδο στον Άλιμο με αφορμή την Ημέρα της Γης και απομάκρυνε 80 κιλά απορριμμάτων
Τι είναι οι άνεμοι τύπου Foen που θα πλήξουν τη χώρα μαζί με σκόνη και ζέστη
Τι είναι οι άνεμοι τύπου Foen που θα πλήξουν τη χώρα μαζί με σκόνη και ζέστη
To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος φύτευσε 2.000 δέντρα σε Εύβοια και Μάνη για την Ημέρα Γης
O «Βίκος» φύτεψε 2.000 δέντρα σε Β.Εύβοια και Μάνη για την Ημέρα Γης
Η φτώχεια της περιόδου στην ΕΕ: Δεκάδες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσης
Η φτώχεια της περιόδου στην ΕΕ: Δεκάδες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του