Τι θα ισχύσει για τις γονεϊκές άδειες λόγω κοροναϊού- Θα αφαιρεθούν οι μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων;

τι-θα-ισχύσει-για-τις-γονεϊκές-άδειες-λ

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως και 15 ετών.

Εναλλάξ στους δύο γονείς η γονεϊκή άδεια

Αρχικά, προβλέπεται ότι η διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού θα φτάσει στις 15 ημέρες ανά γονέα. Θα χορηγείται σπονδυλωτά στους γονείς ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν τη φύλαξη των παιδιών εναλλάξ. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται να καλύπτεται και το ενδεχόμενο στο οποίο η εξάπλωση του κορονοϊού θα είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων πριν από τις προγραμματισμένες διακοπές για το Πάσχα.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου θα είναι τριμερές και ακούγεται πως θα το επιμεριστούν κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες. Από την πλευρά του ο εργαζόμενος θα δει να αφαιρείται ένα μέρος της άδειας ειδικού σκοπού από την κανονική του άδεια, ενώ το οικονομικό κόστος που θα προκύπτει για το υπόλοιπο τμήμα της άδειας θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Πακέτο ανακοινώσεων με όλα τα… σενάρια

Στις 09:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους παραγωγικούς φορείς ενώ αμέσως μετά ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας.

Το πακέτο των ανακοινώσεων που θα γίνει από την κυβέρνηση, θα προβλέπει και όλα τα πιθανά σενάρια. Δηλαδή το αν οι εργαζόμενοι γονείς απασχολούνται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, το αν η φύση της εργασίας τους επιτρέπει την τηλεργασία, το αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια ή όχι κλπ.

Το επίδομα ύψους 718 ευρώ

Από χθες, στη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς, έπεσε στο τραπέζι το σενάριο να ενεργοποιηθεί διάταξη που προβλέπει την καταβολή εφάπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για χρονικό διάστημα 45 ημερών σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας. (σ.σ αντίστοιχο επίδομα είχε δοθεί στις πλημμύρες της Μάνδρας).

Παράλληλα, οι συζητήσεις αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα στα ωράρια των εργαζομένων και τη δυνατότητα να  ευέλικτου ωραρίου, όπως επίσης και στην τηλεργασία, μέχρι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας με επίκληση του κορονοϊού.

Σχετικά Άρθρα
Πόσα νέα κρούσματα και θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα
Πόσα νέα κρούσματα και θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα
Καλλιάνος: «Πυρήνας καταιγίδων από τον Σαρωνικό θα κατευθυνθεί στην Αττική»
Καλλιάνος: «Πυρήνας καταιγίδων από τον Σαρωνικό θα κατευθυνθεί στην Αττική»
Νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες - Δείτε πού θα χτυπήσει
Νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες – Δείτε πού θα χτυπήσει
Νεκρή από σύγκρουση οχημάτων 26χρονη έγκυος - Τραυματίες σύζυγος κα ι5χρονο παιδί
Νεκρή από σύγκρουση οχημάτων 26χρονη έγκυος – Τραυματίες σύζυγος και 5χρονο παιδί
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό και παραλιακή – Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες και τηλεργασία - Αναλυτικά τα μέτρα για την κακοκαιρία
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό και παραλιακή – Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες και τηλεργασία – Αναλυτικά τα μέτρα για την κακοκαιρία
Εντοπίστηκε σώος ο αγνοούμενος στο Πικέρμι
Εντοπίστηκε σώος ο αγνοούμενος στο Πικέρμι

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του