Τι απαντούν ιερείς και δάσκαλοι της γιόγκα στον αφορισμό της από την Ιερά Σύνοδο

τι-απαντούν-ιερείς-και-δάσκαλοι-της-γι

Την πρακτική της γιόγκα αφόρισε με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την χθεσινή συνεδρίασή της, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί είδος γυμναστικής, είναι ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και «δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών».

Το αναχρονιστικό για πολλούς μήνυμα έρχεται με αφορμή τις συστάσεις φορέων, αλλά και δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης πως η γιόγκα αποτελεί τεχνική αντιμετώπισης του άγχους, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση της καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Επισημαίνει, δε, ότι η πρακτική αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της ινδουϊστικής θρησκείας, καλώντας το ποίμνιο να την αποφεύγει.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Εξ αφορμής της συστάσεως υπό διαφόρων φορέων και μέσων μαζικής ενημερώσεως, «της τεχνικής της Γιόγκα» ως τρόπου αντιμετωπίσεως του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, λαβούσα υπ’ όψιν το από 16ης Ιουνίου 2015 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί «της τεχνικής της Γιόγκα» και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη Χώρα μας είναι συνταγματικώς κατωχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης Αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στην ζωή των Χριστιανών»

Πατήρ Ανδρέας Κονάνος: Ακραία δήλωση και φλυαρίες

Σε αντιδιαστολή με το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, οι πιο προοδευτικές φωνές της Εκκλησίας, κάνουν λόγο για μία ακραία δήλωση.

Μία τέτοια φωνή είναι και ο πατήρ Ανδρέας Κονάνος, ο οποίος μιλώντας στο Infokids.gr, κατέθεσε τη δική του άποψη για το ζήτημα.

«Πρόκειται για μία ακραία δήλωση.. Όλα αυτά είναι φλυαρίες. Οποιαδήποτε ακραία δήλωση για πράγματα που απαλύνουν τον άνθρωπο, δεν μπορεί παρά να είναι φλυαρίες», σημείωσε ο πατέρας Ανδρέας Κονάνος.

«Καθόλα αβάσιμος ο αφορισμός» απαντούν οι δάσκαλοι της γιόγκα

«Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον αφορισμό της γιόγκα μου κατέστησε σαφή για ακόμη μια φορά την Μεσαιωνολαγνεία από την οποία διακατέχεται. Όλα τα χρόνια ανά διαστήματα και με διάφορες κινήσεις δεν χάνουν την ευκαιρία να μας υπερθεματίσουν την αγάπη που τρέφουν προς το σκοτάδι, αλλά και το πόσο πεισματικά μάχονται ενάντια στην εξέλιξη, την γνώση και την επιστήμη, δηλαδή την κοινή λογική», δήλωσε στο Infokids.gr η δασκάλα γιόγκα Μαρία Αντωνοπούλου.

«Η γιόγκα πράγματι είναι ένα ολοκληρωμένο φιλοσοφικό σύστημα που μέσα του περικλείει και το κομμάτι της θρησκείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε ανθρωπος που επιλέγει να κάνει αυτό το επάγγελμα έχει ενστερνιστεί την θρησκεία του, και το ίδιο ισχύει και για τον κάθε ασκούμενο. Η γιόγκα πανω απ’όλα προάγει έναν ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής. Φυσικά καθώς ζούμε σε ελεύθερη (υποτίθεται) χώρα, αν κάποιος έλκεται από το θρησκευτικό κομμάτι είναι καθαρά δικαίωμά του να πράξει όπως αισθάνεται. Είναι όμως κρίμα να στεκόμαστε σε αυτό και να χάνουμε όλο το ουσιαστικό περιεχόμενο», συνεχίζει.

«Η πρακτική της γιόγκα μέσω της φυσικής άσκησης δίνει στον ασκούμενο την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Να κατανοήσει και να αποδεχτεί. Έχει αποδειχτεί πως η σωματική υγεία συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία. Οπότε τι το αρνητικό θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί; Α ναι! Τον προσηλυτισμό. Μόνο που μερικές από της βασικές αρχές της γιόγκα είναι η μη βία και μη προσκόλληση. Είναι εκ φύσεως αντίθετη λοιπόν με τον προσηλυτισμό, οπότε η βασική αιτιολόγηση για τον αφορισμό της γιόγκα είναι καθ’ όλα αβάσιμη», καταλήγει η κυρία Αντωνοπούλου.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο κι όμως αληθινό το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου: «Η γιόγκα δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών»

Σχετικά Άρθρα
Κλέαρχος Μαρουσάκης: "Έρχεται τρελός καιρός"
Κλέαρχος Μαρουσάκης: “Έρχεται τρελός καιρός”
Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του και πότε θα ισχύει
Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του και πότε θα ισχύει
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf0
Πόσες μέρες ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών από την εργασία μας δικαιούμαστε για τις εκλογές;
Σοκ στο Κερατσίνι: Βίασε τη σύζυγό του και μετά τη μαχαίρωσε!
Σοκ στο Κερατσίνι: Βίασε τη σύζυγό του και μετά τη μαχαίρωσε!
Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του «Panic Button» - Πώς θα το αποκτήσετε κι εσείς
Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του «Panic Button» – Πώς θα το αποκτήσετε κι εσείς
"Κλείδωσε" η ημερομηνία των εκλογών - Τι εισηγήθηκε ο Μητσοτάκης
“Κλείδωσε” η ημερομηνία των εκλογών – Τι εισηγήθηκε ο Μητσοτάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του