Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Πιλοτική θα είναι για μια περίοδο η εφαρμογή του επιδόματος ανεργίας, μιας και αλλάζει σημαντικά ο τρόπος και η φιλοσοφία που θα χορηγείται. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μπει σε λειτουργία από τις αρχές του επόμενου έτους και η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εργασίας, θέλουν να δοκιμάσουν στην πράξη τις αλλαγές που θα αποφασιστούν, προκειμένου να δουν αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και αν ο νέος τρόπος είναι συμβατός με τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο επίδομα ανεργίας θα αφορούν εκείνους που θα μείνουν άνεργοι μετά την εφαρμογή του μέτρου και η βασική αλλαγή θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα περιλαμβάνεται η σύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό και τον εργασιακό βίο των ανέργων. Οι επικείμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, καθώς επίσης και το θέμα της ανάγκης για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, στα γραφεία της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ν. Κεραμέως: Αλλάζει ένα μέτρο που ισχύει 50 χρόνια

Με δηλώσεις της, η νέα υπουργός έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο επίδομα ανεργίας, σημειώνοντας ότι «το υπάρχον σύστημα εφαρμόζεται πάνω από 50 χρόνια και έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα». Με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για το επίδομα ανεργίας, το ύψος του θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται κοντά στο 75% του μισθού. Επίσης, θα κινείται πτωτικά μετά την πάροδο των πρώτων τεσσάρων μηνών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το επίδομα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό (αναλογεί στο 55% του κατώτατου) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.100 ή 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ.

Χρονική διάρκεια: Ανοιχτό είναι το θέμα της επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας του επιδόματος. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Ταυτόχρονα, θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνουν το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Οι αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ακόμα:

• Χρόνος απασχόλησης: Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους.

• Κατάρτιση: Συνδυασμός του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί επιδιώκεται η συγχώνευση του επιδόματος και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

• Προϋποθέσεις: Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος σε σχέση με τα παραπάνω είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5-6 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκαλεί η είδηση θανάτου γνωστής ηθοποιού
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκαλεί η είδηση θανάτου γνωστής ηθοποιού
Πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες και στην Αττική
Πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες και στην Αττική
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ελληνική αποστολή αναχωρεί για Παρίσι
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ελληνική αποστολή αναχωρεί για Παρίσι
ΖeniΘ: Κορυφαίες επιδόσεις με σημαντική αύξηση πελατολογίου και τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για το 2023
Κορυφαίες επιδόσεις με σημαντική αύξηση πελατολογίου και τη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για το 2023
Μάτι: Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς έξι χρόνια από τη φονική φωτιά
Μάτι: Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς έξι χρόνια από τη φονική φωτιά
Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN στους 10 καλύτερους εργοδότες της Ελλάδας!
Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN στους 10 καλύτερους εργοδότες της Ελλάδας!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του