“Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι” φέτος το χειμώνα;

θα-πούμε-το-ψωμί-ψωμάκι-φέτος-το-χε

Πρώτο θέμα σε όλες τις εφημερίδες αυτό των ανατιμήσεων που αναμένονται τις τελευταίες μέρες και η δικαιολογημένη αγωνία στα νοικοκυριά όσο περνούν οι μέρες κορυφώνεται.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, είναι αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του «κοκτέιλ» των αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Ένα από τα τρόφιμα που είναι πλέον βέβαιο ότι θα «χτυπηθεί» είναι και το ψωμί.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονται σενάρια για μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στην τελική τιμή θα είναι αμελητέες. Τι θα ισχύσει τελικά;

Σε ρεπορτάζ του iefimerida.gr, η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, δήλωσε «Πιστεύουμε ότι κάποια δημοσιεύματα “ξεφεύγουν” και ανεβάζουν λίγο τα ποσοστά. Έλεγαν για το ψωμί ότι θα πάρει 25% πάνω. Είναι πολύ μεγάλα νούμερα αυτά για ένα τόσο βασικό είδος όπως το ψωμί» λέει στο

Η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια, υπάρχουν αυξήσεις που γίνονται για το κέρδος και αυξήσεις που γίνονται για την επιβίωση. «Αυτή τη φορά μιλάμε για αυξήσεις που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Πρέπει να γνωρίζει το κοινό ότι οι αρτοποιοί ήδη έχουμε ανατιμήσεις 40% στο ρεύμα, 35% στα ηλιέλαια και τα βούτυρα και 20% έως και 30% στα άλευρα, ανάλογα με τον τύπου του αλεύρου» εξηγεί.

Κατά την ίδια, «όλα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα αυξήσεων στις πρώτες ύλες και την ενέργεια για τη δουλειά μας. Θα γίνουν αυξήσεις, όμως η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας θα τις κάνει με βάση το κοστολόγιό του».

«Η μέση τιμή για τη φραντζόλα σήμερα είναι στα 80 ή 90 λεπτά του ευρώ. Εγώ εκτιμώ ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 10% με 15%. Κάτι που σημαίνει ότι η φραντζόλα θα φτάσει, σε κάποια καταστήματα, το ένα ευρώ» εκτιμά η Έλσα Κουκουμέρια..

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης

ΗΤο σίγουρο είναι πάντως ότι θα επηρεαστούν και τα άλλα αρτοσκευάσματα. «Αύξηση στο ψωμί έχει να γίνει από το 2007. Μπορείτε να βρείτε και τις λίστες για να διαπιστώσετε ότι είναι ίδια η τιμή. Ακόμα πιο ξεχωριστή είναι η περίπτωση του κουλουριού Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει την ίδια τιμή, δηλαδή τα 50 λεπτά του ευρώ, από τότε που μπήκαμε στο ευρώ» τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας».

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, η αύξηση στα άλλα αρτοσκευάσματα, ακόμα και στα πολυτελείας, θα συγκρατηθεί στο +15%. «Για τα άλλα αρτοσκευάσματα μπορούμε να πούμε χονδρικά ότι αν ένα ψωμάκι κοστίζει 20 λεπτά σήμερα θα πάει στα 30 λεπτά, και αν ένα ψωμάκι πολυτελείας είναι στα 35 λεπτά τότε θα πάει στα 50» κατά την κυρία Κουκουμέρια. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το οποίο, βάσει της παραπάνω εκτίμησης, αναμένεται να «τσιμπήσει» τουλάχιστον 10 λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Η πίτσα χωνάκι που έχει τρελάνει το Twitter – Δείτε πώς μπορείτε να τη φτιάξετε κι εσείς!

Δώρα Χρυσικού: Συγκλονίζει η πρωταγωνίστρια της “Γης της Ελιάς” για τη μάχη της με τον καρκίνο

Τα κανάλια “κόβουν” τις σειρές με Φιλιππίδη – Το σχόλιο του Μπιμπίλα που προκάλεσε την αντίδραση του Λιάγκα

Σχετικά Άρθρα
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 27/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 27/09 ο ΕΟΔΥ
Σεισμός στην Κρήτη: Σκηνές τρόμου την ώρα που ο Εγκέλαδος χτυπάει το Ηράκλειο - Βίντεο που συγκλονίζουν
Σεισμός στην Κρήτη: Σκηνές τρόμου την ώρα που ο Εγκέλαδος χτυπάει το Ηράκλειο – Βίντεο που συγκλονίζουν
Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Έπεσαν δύο εκκλησίες – Μεγάλες ζημιές
Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ένας νεκρός
Πόσα νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 24/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 24/09 ο ΕΟΔΥ
Μ. Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας
Μ. Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του