Τέρμα οι δωρεάν σακούλες στα σούπερ μάρκετ: Σε εφαρμογή η οδηγία της Ε.Ε!

τέρμα-οι-δωρεάν-σακούλες-στα-σούπερ-μά

δωρεάν_πλαστικές_σακούλες1

Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγο οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ. Μεγάλες αλυσίδες θέτουν σε φαρμογή την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η οδηγία της Ε.Ε. επιφέρει “πρόστιμο” στη χρήση πλαστικής σακούλας και έτσι θα πρέπει σε λίγο καιρό να τις ξεχάσουμε.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market και Σκλαβενίτης) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) υλοποιούν την πρωτοβουλία “Νοιαζόμαστε σήμερα – Ζούμε καλύτερα αύριο” στο πλαίσιο της οδηγίας 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 29ης Απριλίου 2015 με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κώστας Μαχαίρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόκειται για μια προσπάθεια ανοιχτή και προς άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Στόχος είναι ο συντονισμός των κοινωφελών ενεργειών των αλυσίδων σουπερμάρκετ και η ενεργοποίηση των καταναλωτών για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Στο πλαίσιο της οδηγίας 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 29ης Απριλίου 2015 με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε μελέτη με θέμα τη χρήση της ελαφρού βάρους πλαστικής σακούλας. Η σχετική έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε δείγμα 530 άτομα από όλη τη χώρα είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ, Γιώργος Δουκίδης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας παίρνει κατά Μ.Ο. 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο Σουπερμάρκετ. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από το σουπερμάρκετ ή 2,9 δισ. σακούλες ανά έτος συνολικά στη χώρα ανά έτος.

Τα αντίστοιχα στοιχεία από τις αγορές πλαστικής σακούλας που συγκεντρώθηκαν μέσω συνεντεύξεων αναφέρουν τουλάχιστον 2,7 δισ. σακούλες από τα σουπερμάρκετ.

Για να αντιστραφεί η παραπάνω κατάσταση πρώτο μέλημα είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Στόχοι λοιπόν του ΙΕΛΚΑ είναι:

  • Η ενημέρωση και προετοιμασία των καταναλωτών ως ενδιάμεσο στάδιο για τα μέτρα της πολιτείας σχετικά με την μείωση της πλαστικής σακούλας.
  • Η μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές και ειδικά στο Σούπερ Μάρκετ.
  • Η εκπαίδευση στη χρήση εναλλακτικών επιλογών της πλαστικής σακούλας.

Το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση του καταναλωτή και γι’ αυτό τον λόγο από τις 20/6 σε πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα υπάρχει ειδική αφίσα.

Στη συνέχεια στο πλαίσιο της ίδιας ενέργειας θα ακολουθήσουν:

Διάθεση σχετικών φυλλαδίων με τα βασικά μεγέθη του προβλήματος (infographic), δημιουργία και προώθηση ειδικού site, ενημέρωση μέσω των social media, ενημέρωση μέσω των έντυπων φυλλαδίων, αξιοποίηση των ΜΜΕ (ράδιο, τηλεόραση κλπ).

Τα επόμενα βήματα αφορούν την έντονη ενεργοποίηση των επιχειρήσεων, του κοινού, της κοινωνίας και της πολιτείας.

Συγκεκριμένα προγραμματίζονται καθαρισμοί ακτών από κοινού με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ (Ιούλιος-Αύγουστος 2017),

Ενημέρωση σχολείων και ενέργειες μαζί τους (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2017),

κοινές δράσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους σχετικούς φορείς και προωθητικές ενέργειες σε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και σακούλες απορριμμάτων.

Σχετικά Άρθρα
Σοκ με νέα γυναικοκτονία στη Λακωνία: Στραγγάλισε τη γυναίκα του με τα παιδιά μέσα στο σπίτι
Σοκ με νέα γυναικοκτονία στη Λακωνία: Στραγγάλισε τη γυναίκα του με τα παιδιά μέσα στο σπίτι
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%830
Γιατί ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται προστάτης των ναυτικών;
Μείωση κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνώσεων, στα ύψη οι θάνατοι
Μείωση κρουσμάτων, ρεκόρ διασωληνώσεων, στα ύψη οι θάνατοι
Δείτε τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ - Επιμένουν τα υψηλά νούμερα στους θανάτους
Δείτε τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ – Επιμένουν τα υψηλά νούμερα στους θανάτους
Νωρίτερα η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Νωρίτερα η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-03-12-%ce%bf-%ce%b50
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 03/12 ο ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του