Περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, τα πλαστά χαρτονομίσματα έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 25%, όμως κυκλοφορούν χιλιάδες και μπορούν να μας βάλουν σε μπελάδες.
Το ποσοστό των πλαστών σε σχέση με τα γνήσια χαρτονομίσματα είναι πολύ μικρό και έτσι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος με ένα πλαστό χαρτονόμισμα στα χέρια είναι μικρές, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει:
«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018:
- Τα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων.
- Τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα (96,7%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ (2,2%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (1,1%).
Google News