Ανασχηματισμός: Αυτές είναι οι 10 γυναίκες της νέας κυβέρνησης

Με ανασχηματισμό έκανε ποδαρικό στο 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και ο βασικός κορμός της κυβέρνησης δεν άλλαξε, στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε σήμερα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, προστέθηκαν τρία νέα γυναικεία πρόσωπα. Πρόκειται για τη Ζέττα Μακρή, τη Μαρία Συρεγγέλα και τη Σοφία Βουλτέψη.

Οι 10 γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νίκη Κεραμέως

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Νίκη Κεραμέως είναι δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Παρισιού Β΄ (Παντεόν-Ασσάς) και στο Χάρβαρντ και εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών και στις 9 Ιουλίου διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

Νέα υφυπουργός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας ορίστηκε η Ζέττα Μακρή, στη θέση της Σοφίας Ζαχαράκη η οποία μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού. Η Ζωή (Ζέττα) Μιχαήλ Μακρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εξελέγη στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Είναι μητέρα δύο παιδιών – από τον ένα της γιο μάλιστα έχει και ένα εγγόνι. Το επάγγελμά της είναι δικηγόρος.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Δόμνα Μιχαηλίδου

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

H Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Μαρία Συρεγγέλα

Υφυπουργός αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Υπουργείο Υγείας
Ζωή Ράπτη

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας

Η Ζωή Ράπτη είναι δικηγόρος και πολιτικός. Εκλέχθηκε βουλευτής στην περιφέρεια Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Από τις 5 Αυγούστου 2020, διατελεί υφυπουργός Ψυχικής Υγείας στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις εκλογές του 2015 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών και ως επιλαχούσα, τον Μάιο του 2019 ορκίστηκε βουλευτής μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2014.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη είναι αρχαιολόγος και πολιτικός. Από τις 9 Ιουλίου 2019 είναι υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Χίο. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε δύο πτυχία: το 1981 από το Κλασικό Τμήμα και το 1984 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα. Το 1988 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Ήταν για δέκα χρόνια γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2004, και ξανά από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Φωτεινή Αραμπατζή

Υφυπουργός αρμόδια για την αλιευτική πολιτική

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τηλεοπτική παραγωγός στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ από το 1998 δημιούργησε τον περιφερειακό ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΔΙΚΤΥΟ Α.Ε. στις Σέρρες, τον οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2012. Είναι πτυχιούχος της Νομικής του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών στο London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2012 και επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα.

Υπουργείο Τουρισμού
Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Γρανίτσα Ευρυτανίας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Σοφία Βούλτεψη

Υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη

Στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει η Σοφία Βούλτεψη, που αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη. Η Σοφία Βούλτεψη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Η Σοφία Βούλτεψη, που εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αριστοτελία Πελώνη

Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος

H Αριστοτελία Πελώνη γεννήθηκε στο Μαυρομάτι Βοιωτίας. Σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τη δεκαετία του ’60. Η διατριβή εκδόθηκε το 2010 από τις εκδόσεις Πόλις. Στο χώρο της δημοσιογραφίας εργάζεται από το 1998. Ξεκίνησε από την εφημερίδα «Τα Νέα» και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 2006 εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα της εφημερίδας, αναλαμβάνοντας το διπλωματικό ρεπορτάζ. Από το 2012 μέχρι το 2015 είχε και την ευθύνη της στήλης «Μικροπολιτικός». Το 2016 εντάχθηκε στο δυναμικό της «Καθημερινής», όπου ανέλαβε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Στην «Καθημερινή» σύστησε και έγραφε την καθημερινή στήλη «Το Κονκλάβιο».

Σχετικά Άρθρα
Πέθανε η πρώτη γυναίκα υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ με Μαντλίν Ολμπράιτ: Η δήλωσή της που άφησε ιστορία
Πέθανε η πρώτη γυναίκα υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ: Η δήλωσή της που άφησε ιστορία
Φώφη Γεννηματά: Το μήνυμα της πολιτικού μέσα από την τελευταία της ανάρτηση
Φώφη Γεννηματά: Το μήνυμα της πολιτικού μέσα από την τελευταία της ανάρτηση
%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b50
Χαμός με τις «μουσικές καρέκλες» του Ερντογάν- Έμεινε όρθια η Φον ντερ Λάιεν
%ce%bc%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bc%ce%ac%cf%82-%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af0
Μπισκότο με μελάνι σουπιάς, κιμάς γαρίδας και κακαβιά- Τι θα γευθούν οι υψηλοί καλεσμένοι της Προέδρου της Δημοκρατίας
%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-%ce%b7-%cf%86%cf%8e%cf%86%ce%b70
Εσπευσμένα στον «Ευαγγελισμό» η Φώφη Γεννηματά – Τι συνέβη
%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%870
Απαράδεκτη η αστυνομική βία: Τον έλεγχο της Αστυνομίας ζητούν Ευρωβουλευτές

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του