Ποια ήταν η Αλίκη Διπλαράκου που σαν σήμερα δημιουργήθηκε για χάρη της το αδιαχώρητο στην Ερμού;

ποια-ήταν-η-αλίκη-διπλαράκου-που-σαν-σή

Η Αλίκη Διπλαράκου ήταν η πρώτη Μις Ελλάς που στέφθηκε Μις Ευρώπη σε ηλικία 18 ετών. Η όμορφη κοπέλα γεννήθηκε το 1912 στη Μάνη και μαζί με τους γονείς και τις τρεις αδελφές της κατοικούσαν στην Αθήνα. Το 1929 βρέθηκε υποψήφια για τον διαγωνισμό της ωραιότερης Ελληνίδας, κέρδισε τον τίτλο και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παρίσι, όπου στέφθηκε «Μις Ευρώπη» στις 6 Φεβρουαρίου 1930.

«Ήμουν με τη μητέρα μου στο τσάι της βρετανικής πρεσβείας, όταν κάποιος πρότεινε να πάμε να δούμε τον διαγωνισμό ομορφιάς σε ένα θέατρο. Κάποια στιγμή οι κριτές φώναξαν το όνομά μου. Νόμιζα ότι ήταν αστείο. Προσπάθησα να αρνηθώ, αλλά ο Πρόεδρος της Ελλάδας μου είπε ότι αυτό θα προωθούσε την Ελλάδα και να δεχθώ. Τρεις ημέρες μετά βρέθηκα στο Παρίσι, όπου κέρδισα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

Στο sansimera.gr διαβάζουμε πως η «Καθημερινή» της επομένης ημέρας ανήγαγε τη νίκη της σε εθνικό θρίαμβο: «…Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της ελληνίδος υποψηφίας ως «Μις Ευρώπη» αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της «Μις Ευρώπη» την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντος την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος…»

Και συνεχίζει το άρθρο, που δεν φείδεται υπερθετικών χαρακτηρισμών για την ωραία Αλίκη: «…Η Αλίκη είναι ο τέλειος τύπος μιας θρυλικής θεάς. Η κορμοστασιά της είναι συγχρόνως αθλητική και χαρίεσσα. Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα… Αναμφισβήτως η εκλεγείσα «Μις Ευρώπη» είνε ο κλασικός Ελληνικός τύπος, και η νίκη της, της οποίας ήτο αξία, της επιδαψίλευσε τα ομόθυμα χειροκροτήματα και της ελλανοδίκου επιτροπής και όλων των παρισταμένων… Η νικήσασα εις τα Ευρωπαϊκά καλλιστεία Ελληνίς συνενώνει τας λαμπράς και σοβαράς εκείνας ωραιότητας αι οποίαι την κάμνουν ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον δια να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου… Η δις Διπλαράκου συνδυάζει μόρφωσιν, ευφυϊαν και ωραιότητα, προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα». Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά.

Επόμενος σταθμός το Ρίο Ντε Τζανέιρο

Επόμενος σταθμός για την όμορφη Αλίκη το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Κέρδισε τη δεύτερη θέση μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου.

%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae0

Το ίδιο έτος μετά τον θρίαμβο στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1930, η Αλίκη Διπλαράκου απασχόλησε ξανά τον Τύπο της εποχής, καθώς παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους. Ενώ βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μοράν, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στη Μονή Βατοπεδίου, κατάφερε ντυμένη άντρας να πείσει έναν μοναχό και με τη βοήθειά του έπιασε για λίγο λιμάνι στην αθωνική πολιτεία. Η πράξη της αποκηρύχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν η τρίτη παραβίαση από γυναίκα και το συμβάν έγινε πρωτοσέλιδη είδηση.

Μετά την παραβίαση του αβάτου, η Αλίκη αρρώστησε βαριά και βρέθηκε σε σανατόριο της Ελβετίας κινδυνεύοντας να πεθάνει. Αντιμέτωπη με τον επικείμενο θάνατο, μετανόησε και έστειλε επιστολή στην Ιερά Κοινότητα. Μετά την εξομολογητική επιστολή θεραπεύτηκε και έζησε άλλα 72 χρόνια. Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2002 σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε στην Αγία Σοφία του Λονδίνου, όπου ζούσε παντρεμένη με Άγγλο Λόρδο, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Σχετικά Άρθρα
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 01/11 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 01/12 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ
Νέα καταγγελία στο ΣΕΗ για πολύ γνωστό ηθοποιό - Δάκρυσαν όλοι με την κατάθεση του θύματος
Νέα καταγγελία στο ΣΕΗ για πολύ γνωστό ηθοποιό – Δάκρυσαν όλοι με την κατάθεση του θύματος
Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ή πρόστιμο
Σοκ στο Αγρίνιο: 33χρονος σκότωσε με μαχαίρι τη μητέρα του - Τραυμάτισε και τη γιαγιά του
Σοκ στο Αγρίνιο: 33χρονος σκότωσε με μαχαίρι τη μητέρα του – Τραυμάτισε και τη γιαγιά του
%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%b1-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%800
Του Αγίου Ανδρέα σήμερα – Ο Απόστολος που με τις προσευχές του θεράπευε τους ασθενείς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του