Περισσότερη αυτονομία για τα άτομα με αναπηρία: Ανακοινώνεται σήμερα η Κάρτα Αναπηρίας

περισσότερη-αυτονομία-για-τα-άτομα-με

Η Κάρτα Αναπηρίας, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, o Προσωπικός Βοηθός, η προσβασιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες (νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα) είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση με στόχο την αυτονομία των ατόμων με αναπηρία και τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, είτε μέσω της ανεξάρτητης, είτε μέσω της υποστηριζόμενης διαβίωσης που εντάσσεται στην ανεξάρτητη, ανάλογα με τον τύπο και το ποσοστό αναπηρίας.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με αναπηρία υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 8% – 10% του πληθυσμού, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΣΗΕΔΑΑ) ορίζει, ότι στα άτομα με αναπηρίες «συμπεριλαμβάνονται άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, ψυχικές ή αισθητηριακές διαταραχές». Η συχνότητα εμφάνισης αναπηρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Μέχρι σήμερα, τη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία αναλαμβάνουν οι άνθρωποι του οικογενειακού περιβάλλοντός τους και, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, προσλαμβάνεται κάποιος για να τους βοηθάει, περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Καλοπίσης, μέλος του Συλλόγου Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Στέρηση «Το Πέταγμα».

Το αίτημα του Προσωπικού Βοηθού, καθώς και κάποια ακόμα πάγια αιτήματα των ΑμεΑ αρχίζουν πλέον να καρποφορούν, προσφέροντας αισιοδοξία.

Προσωπικός Βοηθός

Ένα πάγιο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ήταν ο Προσωπικός Βοηθός, υπηρεσία που πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά για 2.000 άτομα τους επόμενους μήνες. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τα άτομα με αναπηρία «θα υποστηρίζονται από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς».

«Πια η διεθνής τάση είναι πιο πολύ υποστήριξη στο περιβάλλον του ατόμου, να έρχεται η υπηρεσία στον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος στην υπηρεσία», εξηγεί ο κ. Καλοπίσης.

Αυτή τη στιγμή παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για να υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση όσοι επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τονίζει η κ. Μιχαηλίδου. «Τον Προσωπικό Βοηθό δικαιούνται όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία (νοητική ή σωματική), ηλικίας 16-65 ετών, χωρίς να αποκλείεται κανείς», συμπληρώνει. Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα γίνει αξιολόγηση και θα εξεταστούν αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται, όπως επέκταση της ηλικίας των ωφελούμενων κλπ.

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Συχνά τα άτομα με αναπηρία ζουν απομονωμένα, σε κάποιο ίδρυμα, ανάλογα με το είδος αναπηρίας τους. Τα τελευταία χρόνια η πρακτική αυτή τείνει να αλλάζει, καθώς προωθείται η ανεξάρτητη και η υποστηριζόμενη διαβίωση.

Η προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία ξεκίνησε με την πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), όταν το 2002 το «Πέταγμα» εγκαινίασε πιλοτικά πρόγραμμα συγκατοίκησης με τέσσερα άτομα με νοητική υστέρηση στην Παλλήνη. Το νομικό πλαίσιο για τις ΣΥΔ τέθηκε το 2007 και σήμερα λειτουργούν 85 Στέγες με 500 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι «ανοιχτές δομές, μόνιμης και δια βίου διαμονής, μέσα στην κοινότητα», περιγράφει ο κ. Καλοπίσης. Έχουν τη λογική του «οικογενειακού σπιτιού, δεν λειτουργούν σαν κλειστό ίδρυμα», προσθέτει.

Για τους διαμένοντες στις Στέγες δεν προβλέπεται Προσωπικός Βοηθός, αναφέρει ο κ. Καλοπίσης, «αν και θα το θέλαμε».

Προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών

Την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία.

Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να έχουν ειδικό τμήμα σχεδιασμού, ώστε να κατασκευάζονται τα προϊόντα με τις προδιαγραφές για τα άτομα με αναπηρία, να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία, «δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ. «Βέβαια από την Οδηγία μέχρι την ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο και την εφαρμογή, υπάρχει πολύς δρόμος», παρατηρεί.

Κάρτα Αναπηρίας

Μια υπηρεσία, που υλοποιήθηκε 30 χρόνια μετά τη θέσπισή της, είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου και από σήμερα, 21 Νοεμβρίου, ξεκινά η λειτουργία της.

Η κάρτα αυτή, διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές συναλλαγές τους, περιγράφει η κ. Μιχαηλίδου. «Αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο χρησιμοποιείται σήμερα και την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως, επίσης, στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν χρήση. Η ψηφιακή κάρτα δεν αναγράφει ποσοστά αναπηρίας και παθήσεις».

Μάθετε περισσότερα για την κάρτα εδώ:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Μπλού – Για το Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Εισόδια της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία καρκίνου του εγκεφάλου έρχεται να δώσει ελπίδα

Σχετικά Άρθρα
Κακοκαιρία Άριελ: Έρχονται ένtona φαινόμενα, προειδοποιεί ο Αρναούτογλου - Απαιτείται η προσοχή των πολιτών
Κακοκαιρία Άριελ: Έρχονται ένtona φαινόμενα, προειδοποιεί ο Αρναούτογλου – Απαιτείται η προσοχή των πολιτών
Σεισμός στην Εύβοια: Κι ενώ οι σεισμολόγοι "σκοτώνονται" στην τηλεόραση, ο κόσμος αγωνιά με όσα ακούει!
Σεισμός στην Εύβοια: Κι ενώ οι σεισμολόγοι “σκοτώνονται” στην τηλεόραση, ο κόσμος αγωνιά με όσα ακούει!
Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ - Πού θα χτυπήσει - Από πού πήρε το όνομά της
Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ – Πού θα χτυπήσει – Από πού πήρε το όνομά της
Χορός Ρίχτερ στην Εύβοια - Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, μεγάλης διάρκειας
Χορός Ρίχτερ στην Εύβοια – Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, μεγάλης διάρκειας
Στη φυλακή ο 26χρονος για τη φονική παράσυρση της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη
Στη φυλακή ο 26χρονος οδηγός για τη φονική παράσυρση της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη
Στο ΚΑΤ ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από ατύχημα
Στο ΚΑΤ ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από ατύχημα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του