Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας: Ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο που δεν αφήνει κανέναν να μένει πίσω

πανεπιστήμιο-τρίτης-ηλικίας-ένα-διαφ

Οι άνθρωποι που δεν τα παρατούν ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε οποιαδήποτε ηλικία, έχουν να μας διδάξουν πολλά.  Κι εμείς να μάθουμε πολλά από εκείνους. Πόσο μάλλον, όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γονείς μας ή παππούδες μας.

Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί και μετά τη συνταξιοδότησή τους, να μάθουν, να δραστηριοποιηθούν, να εξελίξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν καινούργιες γνώσεις κάνοντας στο έπακρο πράξη την ρήση του Σόλωνα «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος».

Μία τέτοια ευκαιρία προσφέρει σε αυτούς τους αεικίνητους ανθρώπους προσφέρει το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μαρίας Αστερίου και της Μαρίας Ηλιοπούλου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «People Behind» στον Κεραμεικό.

Η κα Μαρία Αστερίου, συνιδρύτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, μίλησε στο Infowoman.gr για αυτήν την πολύ όμορφη πρωτοβουλία που έχει στόχο να μην αφήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας παροπλισμένους.

«Η έμπνευση μας ήρθε από τους δικούς μας ανθρώπους, μαζί με την Μαρία Ηλιοπούλου, τον μπαμπά μας τη μαμά μας, τους παππούδες μας, κυρίως από τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν οι γονείς μας. Μετά την σύνταξιοδότηση δεν είχαν άλλες δυνατότητες δραστηριότητας πέρα από τα ΚΑΠΗ και αντιμετωπίζονταν ως παροπλισμένοι. Εμείς θέλαμε να δώσουμε μία νέα ευκαιρία στους ανθρώπους αυτών των ηλικιών», δήλωσε η κα Αστερίου.

«Συνήθως μαθαίνουν μόνοι τους για το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, καθώς είχαμε κάνει μία προβολή στην τηλεόραση και οι ηλικιωμένοι βλέπουν τηλεόραση, αλλά και μέσω των παιδιών τους, που μάς βρίσκουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κινητοποιούν», ανέφερε.

Σχετικά με τα μαθήματα, τα οποία παρακολουθούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, όπως μάς είπε η κα Αστερίου, πρόκειται για εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φιλοσοφίας, Αγγλικών, Φιλαναγνωσίας και Αρχαίας Τραγωδίας, ειδικότερα ανάλυση κειμένου.

«Το Πανεπιστήμιο τους βοηθά πολύ και ψυχικά»

Η παρακολούθηση των μαθημάτων στον Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας είναι για αυτούς τους ανθρώπους μία ευκαιρία για αναζωογόνηση, τόσο γνωσιακή, όσο και ψυχική.

«Γενικότερα τους βοηθά να παραμένουν ενεργοί το γεγονός ότι έρχονται στα μαθήματα (σσ. όταν διεξάγονταν διά ζώσης), να συνδέονται για να παρακολουθήσουν, να έχουν υλικό για να διαβάσουν, να αποκτούν νέες δεξιότητες και φυσικά τους βοηθά και ψυχικά. Μοιράζονται σκέψεις, προβληματισμούς, κυρίως στο διά ζώσης, καθώς τώρα με το Zoom είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά και πάλι γίνεται», τόνισε η κα Αστερίου.

«Στα μαθήματα και τα εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι από 65 ετών και άνω. Η μεγαλύτερη μαθήτριά μας είναι 82 ετών. Μάλιστα, προσφάτως είχαμε και μία γυναίκα, η οποία νόσησε από κορωνοϊό και όλοι βιώσαμε την αγωνία της. Όμως, τελικά τα κατάφερε», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κα Αστερίου, φοιτούν 125 άτομα με βάσει τις τελευταίες εγγραφές και τώρα σιγά σιγά θα ξεκινήσουν οι αντίστοιχες για τον νέο κύκλο μαθημάτων του τετραμήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου.

«Το σχολικό έτος χωρίζεται σε δύο κύκλους Οκτώβριο – Ιανουάριο και Φεβρουάριο – Μάιο (μέχρι αρχές Ιουνίου) και το αντίτιμο είναι 20 ευρώ για το κάθε μάθημα», σημείωσε η κα Αστερίου.

Μία ομολογουμένως υπέροχη πρωτοβουλία που χαρίζει κίνητρα και δεν αφήνει κανέναν άνθρωπο να μείνει πίσω…

Σχετικά Άρθρα
Εκπροσώπηση γυναικείων οργανώσεων στη σημερινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Εκπροσώπηση γυναικείων οργανώσεων στη σημερινή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Φολέγανδρος: Ο δολοφόνος σπάει τη σιωπή του - "Με προκαλούσε, θόλωσα"
Φολέγανδρος: Ο δολοφόνος σπάει τη σιωπή του – “Με προκαλούσε, θόλωσα”
Αυτά είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα
Αυτά είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα
%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%bf%cf%850
Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ισότητας- Δείτε πώς!
%cf%87%cf%81%cf%8d%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf0
Χρύσα Σπηλιώτη: Η σπουδαία ηθοποιός που έχασε τη ζωή της στην τραγωδία στο Μάτι
Μητέρα Τοπαλούδη: «Σκοτώνουν οι νταήδες τα κορίτσια μας, δε δέχονται το "όχι"»
Μητέρα Τοπαλούδη: «Σκοτώνουν οι νταήδες τα κορίτσια μας, δε δέχονται το “όχι”»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του