Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Τι μας είπε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για τη σημερινή μέρα;

παγκόσμια-ημέρα-αδέσποτων-ζώων-τι-μας

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b6%cf%8e%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%820

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα που γιορτάζεται σήμερα, 4 Απριλίου, μιλήσαμε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κα. Αθηνά Τραχήλη για το τι οδηγεί τους ανθρώπους στο να παρατούν τα ζώα τους, αλλά και το τι μπορεί να κάνει η πολιτεία για αυτό!

Γιατί ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο να πετάξει το ζώο του στο δρόμο;

“Τα ποσοστά αδέσποτων αυξάνονται και λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Οι ιδιοκτήτες δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν όταν φέρνουν στο σπίτι τους ένα ζωάκι. Δεν είναι αρκετά υπεύθυνοι και δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Εμείς στο σύλλογο ως μότο έχουμε τη φράση του Μαχάτμα Γκάντι “Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα” και στην χώρα μας, όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε πολλά βήματα να καλύψουμε ακόμα για να φτάσουμε ένα σεβαστό επίπεδο…”

Τι θα μπορούσε η πολιτεία να κάνει;

“Πολλά. Υπάρχουν νόμοι που επιβάλλουν τις ομιλίες, τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, τις εκδηλώσεις για την πληροφόρηση του κόσμου. Δυστυχώς η πολιτεία είναι απούσα και οι σύλλογοι, αλλά και οι κτηνίατροι παλεύουν μόνοι τους. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό και να ενημερώσει τους πολίτες για το τι προσφέρει ένα ζώο στο σπίτι, στην οικογένεια, στην ψυχολογία μας. Εκείνο που πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει είναι ότι από τη στιγμή που αποκτάς ένα ζώο έχεις έναν επιπλέον ένοικο στο σπίτι, έχεις ένα παιδί!”.

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b6%cf%8e%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%822

Ακολουθεί το μήνυμα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για τη σημερινή μέρα, η οποία θεσπίστηκε το 2010 μετά από πρωτοβουλία ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα αδέσποτα ζώα φτάνουν το 600 εκ. σε όλο τον κόσμο!

“Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα” Μαχάτμα Γκάντι.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τα ζώα είναι έμβια όντα και η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά, η φροντίδα για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Δυστυχώς, όμως, στην χώρα μας δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων. Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και οφείλουν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, τα μέλη του, ανήκουν σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που με το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση, πολλές φορές υποκαθιστούν το κενό της πολιτείας τόσο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων όσο και για την προώθηση κουλτούρας, νέου τρόπου σκέψης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας μας. Η δημιουργία του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, η ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες με έντυπο και οτπικοακουστικό υλικό, οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Δήμοι, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αστυνομία και Εισαγγελία) φαινομένων εκμετάλλευσης του φιλοζωικού αισθήματος των πολιτών σε βάρος των ζώων, οι προτάσεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων ζώων αποτελούν μια σειρά από ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ας μετατρέψουμε την 4η Απριλίου σε μέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Σε όσους ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια για ενασχόληση με τέτοια ζητήματα απαντάμε ότι η αντίσταση στην ηθική κρίση και η προάσπιση αρχών, αξιών και δικαιωμάτων είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την παρακμή. Και δεν μπορεί παρά η βελτίωση να ξεκινήσει από την υπεράσπιση των αδύναμων, ζώων και ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα
Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται έντονος καύσωνας, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42°C - Πόσο θα διαρκέσει;
Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται έντονος καύσωνας, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42°C – Πόσο θα διαρκέσει;
Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του
Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του
Μαχαίρωσαν τον Σαλμάν Ρούσντι, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», στη Νέα Υόρκη
Μαχαίρωσαν τον Σαλμάν Ρούσντι, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», στη Νέα Υόρκη
Έγινε κι αυτό - Αργοπορημένος επιβάτης γαντζώθηκε από τον καταπέλτη για να μπει στο πλοίο! [βίντεο]
Έγινε κι αυτό – Αργοπορημένος επιβάτης γαντζώθηκε από τον καταπέλτη για να μπει στο πλοίο! [βίντεο]
Άρτα: Ο άτυχος 80χρονος σκοτώθηκε από τον γαμπρό του στην προσπάθεια να σώσει την κόρη του
Άρτα: Ο άτυχος 80χρονος σκοτώθηκε από τον γαμπρό του στην προσπάθεια να σώσει την κόρη του
Κατακραυγή στα social media και δικογραφία σε βάρος της ηλικιωμένης που πετά το μπαστούνι της σε σκυλί
Κατακραυγή στα social media και δικογραφία σε βάρος της ηλικιωμένης που πετά το μπαστούνι της σε σκυλί

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του