ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνουν νέα πνοή στο wagοn restaurant του θρυλικού Orient Express

οσε-και-τραινοσε-δίνουν-νέα-πνοή-στο-wagοn-re

Εδώ και δυόμισι μήνες μέσα στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από σαράντα τεχνίτες δουλεύουν για να αποκαταστήσουν ένα από τα στολίδια του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, μία από τις πολυτελείς εστιάμαξες του Orient Express, που ακολουθώντας τη διαδρομή Alberg Orient Express, ξεκινούσε από το Λονδίνο κι’ έφθανε μετά από ένα ονειρεμένο ταξίδι, ως την Αθήνα.

Το βαγόνι θα πρέπει να είναι έτοιμο ως τις 20 Αυγούστου, για να μεταφερθεί στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, όπου και θα εκτεθεί στο πλαίσιο της 85ης Γενικής Έκθεσης.

Το GRTimes είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κοπιώδη και απαιτητική δουλειά γενικής επισκευής και αποκατάστασης που γίνεται  σε αυτό το  βαγόνι- εστιατόριο, που έχει συνδέσει την περίπου 100ετή διαδρομή του, με το πιο πολυσυζητημένο και διάσημο τραίνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θέμα αγαπημένο για συγγραφείς και ανθρώπους της έβδομης τέχνης.

%ce%bf%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf-wag%ce%bfn-re0 %ce%bf%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf-wag%ce%bfn-re2

Η ιστορία του βαγονιού

To βαγόνι που επισκευάζεται στη Θεσσαλονίκη, έχει τη δική του, σχεδόν αιωνόβια, ιστορία.

Κατασκευάσθηκε το 1926 από τη BIRMINGHAM RAILWAY CARRIAGE & WAGON CO LIMITED BUILDERS. SMETHWICK, ENGLAND, για την αμαξοστοιχία Fleche d’Or (Xρυσό Βέλος) . Το βαγόνι ανήκε στην κατηγορία εκείνων που η Compagnie internationale des Wagons-Lits (CIWL) ονόμαζε pullman, δηλαδή οχήματα πολυτελούς ταξιδιού.

To 1932 η CIWL μετασκεύασε κάποια από τα οχήματα pullman σε εστιατόρια και στη δεκαετία του 1950, ορισμένα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν στη διαδρομή Αlberg Orient Express.

Το 1962, αυτό το βαγόνι, μαζί με άλλα έξι του ιδίου τύπου, αγοράσθηκε από τους Σ.Ε.Κ.. Έκτοτε οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτά τα βαγόνια ως το 1998. Το συγκεκριμένο, συνέχισε να έχει τουριστική χρήση ως το 2007.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, πέραν της τακτικής συντήρησης για να λειτουργεί, δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια αποκατάστασης στην αρχική του μορφή, ενώ αντίθετα είχαν γίνει πολλές άστοχες επεμβάσεις που το υποβάθμισαν. Από το 2007 ήταν στο αμαξοστάσιο της Δράμας, όπου το καθάρισε και το φρόντιζε ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών «Ήφαιστος» μέχρι που το 2020, λήφθηκε από τον ΟΣΕ η απόφαση να γίνει γενική επισκευή και αποκατάσταση του βαγονιού, που θα το καταστήσει και λειτουργικά «ετοιμοπόλεμο».

Διαβάστε επίσης

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Ψηφιακή συζήτηση – Body Shaming: Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου;

Αντι ΜακΝτάουελ: «Κοιτούσα μη επώνυμες γυναίκες στο Instagram με μαλλιά στο φυσικό τους χρώμα και έλεγα “αυτές είναι του γούστου μου”»

Σχετικά Άρθρα
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 17/09 ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 17/09 ο ΕΟΔΥ
%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7-%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%830
Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Η τραγική ιστορία της μάνας με τις τρεις κόρες που λίγοι γνωρίζουν
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Πόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Έχεις ακίνητο στις Κυκλάδες ή στο Ρέθυμνο; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις
Έχεις ακίνητο στις Κυκλάδες ή στο Ρέθυμνο; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 15/09
Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 15/09
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Αυτός είναι ο λόγος που οι ένορκοι στη δίκη είναι όλοι άνδρες
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Αυτός είναι ο λόγος που οι ένορκοι στη δίκη είναι όλοι άνδρες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του