Μπορούν όλοι τελικά να φροντίσουν ένα ζώο; Η περίπτωση αυτής της 80χρονης γιαγιάς αποδεικνύει περίτρανα πως «Όχι»

μπορούν-όλοι-τελικά-να-φροντίσουν-ένα

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε η είδηση πως γιαγιά 80 ετών κάθισε στο εδώλιο γιατί δεν έκοψε τα νύχια του γαϊδάρου της. Όλα ξεκίνησαν από το tweet του δικηγόρου Νίκου Καραγιαννακίδη που έγραφε:

«Γιαγιά 80 ετών χήρα σε σχήμα Γ ήταν σήμερα κατηγορούμενη για βάναυση μεταχείριση ζώου διότι στο γαϊδούρι που είχε δεν έκοψε τα νύχια. Φιλοζωική οργάνωση τη μήνυσε και της πήρε τον γάιδαρο. Στο δικαστήριο έκλαιγε με λιγμούς. Αθωώθηκε!

Αλήθεια, τι κοινωνία αφήνουμε να πλάσουν κάποιοι;»

H παραπάνω είδηση σχολιάστηκε ποικιλλοτρόπως. Μάλλον ερμηνεύτηκε ποικιλλοτρόπως και τελικά κάπου χάθηκε το… δάσος. Γιατί όλοι εστίασαν στην 80χρονη γιαγιά, όπως ακριβώς τους «προέτρεψε» ο δικηγόρος και τελικά έχασαν την είδηση.

Αλήθεια είναι δυνατόν να φυλακίστηκε μία γιαγιά επειδή δεν έκοψε τα νύχια του γαϊδάρου της; Η ελληνική δικαιοσύνη ξαφνικά τρελάθηκε και κυνηγά αυτεπάγγελτα 80χρονες γιαγιάδες που δεν κόβουν τα νύχια των ζώων τους;

Και οι φιλοζωικές οργανώσεις τρελάθηκαν παράλληλα και παίρνουν τα ζώα από τους ιδιοκτήτες τους με το «έτσι θέλω»;

Μήπως τελικά η είδηση δεν είναι η ογδοντάχρονη γιαγιά – η οποία παρεμπιπτόντως αθωώθηκε κιόλας – αλλά το γεγονός πως δεν μπορούν όλοι να φροντίσουν σωστά ένα ζώο;  

Τι απαντούν οι υπεύθυνοι της γαϊδουροχώρας;

Ο Δημήτρης Στουπάκης και η Τατιάνα Παπαμόσχου υπεύθυνοι της «Γαϊδουροχώρας/ Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι» ξεκαθαρίζουν στο Infowoman τι συνέβη με τη γιαγιά και το… γαϊδούρι και ρίχνουν φως στην υπόθεση αυτή. 

Με αφορμή σχόλιο στο twitter που έγινε viral στα μέσα, σχετικά με γιαγιά που δικάστηκε για κακομεταχείριση του γαϊδουριού της και τους σχολιασμούς για τη φιλοζωική που όπως αναγράφεται «την μήνυσε και της το πήρε», θεωρούμε αναγκαίο να παραθέσουμε κάποιες πληροφορίες που φωτίζουν διαφορετικά την εικόνα.

Στις 9 Απριλίου του 2020 κάτοικος από το χωριό Κλαυσί Καρπενησίου μας έστειλε φωτογραφίες ενός γαϊδουριού με εξαιρετικά παραμορφωμένες οπλές.

Τι είναι η οπλή ή αλλιώς το νύχι του γαϊδούριού

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b10

Να εξηγήσουμε εδώ ότι η οπλή είναι το νύχι του ενός και μοναδικού δάχτυλου που έχει το γαϊδούρι σε κάθε του πόδι, πάνω στο οποίο στηρίζεται. Το νύχι αυτό, στα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο χρειάζεται ανά διαστήματα φροντίδα/κόψιμο, αλλιώς θα μακρύνει αφύσικα. Αν το ζώο ζει μόνιμα με μακριά και στραβά νύχια, η ζημιά στα οστά και τις αρθρώσεις του δαχτύλου θα αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Αρχικά η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια του ζώου συνέναισε να παραχωρήσει το γαϊδουράκι στο Κέντρο ωστε να του προσφερθεί η απαραίτητη φροντίδα. Έτσι, προκειμένου να μεταφερθεί εκτός νομού, ζητήσαμε από τον νομοκτηνίατρο της περιοχής να επισκεφθεί το ζώο και να εκδόσει το ΑΔΑΜΙ, που ταυτοποιεί το ζώο με τον ιδιοκτήτη του και του επιτρέπει να ταξιδέψει. Η κυρία αρνήθηκε να παραλάβει το σχετικό έντυπο και επίσης άλλαξε την αποφασή της, αρνούμενη να παραχωρήσει το ζώο. Σε ερώτηση μάλιστα του κτηνιάτρου γιατί δεν έχει φροντίσει τις οπλές του, δέχθηκε την εξής παράλογη απάντηση:« Έτσι όπως είναι (αδυνατούσε να περπατήσει λόγω των παραμορφωμένων οπλών) δεν μπορεί να φύγει».

Στην πλήρη άρνηση της για οποιαδήποτε συνεννόηση ο νομοκτηνίατρος προώθησε το περιστατικό στην εισαγγελία.

Το παρελθόν της γιαγιάς

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b12

Η περίπτωση δε της συγκεκριμένης κυρίας, όπως μάθαμε από την Αστυνομία της περιοχής, είναι γνωστή από το παρελθόν. Είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει στα όρια της λογικής, με την στήριξη των γειτόνων για να συντηρηθεί. Πριν τέσσερα χρόνια τής είχαν κατασχέσει αιγοπρόβατα πάλι λόγω κακομεταχείρισης, τα οποία μάλιστα κατάφερε και αφαίρεσε το ίδιο βράδυ από το μαντρί που τα είχε πάει η αστυνομία!

Η εισαγγελέας εξέτασε το περιστατικό, ερευνώντας για καιρό τις πιθανές λύσεις.

Εμείς από τη μεριά μας εκθέσαμε τη γνώμη μας με επιστολή προς αυτήν στις 4 Μαίου. Πιστεύαμε ότι το ζώο χρειαζόταν επείγουσα φροντίδα που θα συνεχιζόταν με πολύμηνη θεραπεία, ενώ οι συνθήκες που ζούσε δεν έδιναν καμία εγγύηση για το μέλλον του.

Στις 25 Ιουνίου βγήκε η εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση του γαϊδουριού και παράδοση του σε εμάς.

Ο Παναγιώτης -το γαϊδούράκι- είναι πια στη Γαϊδουροχώρα

%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b14 %ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b16

Στις 29 Ιουνίου μεταφέραμε το γαϊδουράκι στις εγκαταστάσεις μας. Όλα τα έξοδα μεταφοράς, γιατρών, διατροφής και συνεχούς φροντίδας για την αποκατάσταση του είναι δικά μας. Η κατάσταση του αρχικά τραγική. Δέχθηκε άμεσα ειδική φροντίδα για τις οπλές, η οποία συνεχίζεται συστηματικά και θα είναι αναγκαία για μεγάλο διάστημα. Λόγω της μεγάλης συστροφής του νυχιού, η παραμόρφωση που έχουν υποστεί τα οστά του κάθε δαχτύλου είναι μεγάλη. Η πορεία για την βελτίωση του είναι σταθερή, αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ πλήρης αποκατάσταση. Η χρόνια παραμέληση έχει αφήσει αναπηρία. Εκτός αυτού, είχε σοβαρό πρόβλημα στη μάσηση λόγω κακής κατάστασης δοντιών, ενώ ο οργανισμός του ήταν γενικά εξασθενημένος.

Ο Παναγιώτης (έτσι τον βαφτίσαμε) δέχθηκε οδοντιατρική φροντίδα και τώρα τρώει ειδική τροφή που μπορεί να μασήσει, έχει κάνει εμβόλια, αποπαρασίτωση, έχει παρέα άλλα γαϊδουράκια και πονάει λιγότερο. Η εικόνα του – που θύμιζε υπέργηρο ζώο- ελπίζουμε σύντομα να αντιστραφεί και να ζήσει χαρούμενος για πολλά χρόνια ακόμα, μια που δεν είναι πάνω από 18 ετών.

Μπορεί τελικά ο καθένας να φροντίζει ένα ζώο;

Κατανοούμε την συγκίνηση που προκάλεσε η εικόνα μιας γιαγιάς στο εδώλιο, όπως και χαιρόμαστε που αθωώθηκε γιατί δεν πιστεύουμε ότι έκανε κακό ηθελημένα. Αλλά αυτό δεν την καθιστά ικανή να έχει στην κατοχή της κάποιο ζώο.

Απορούμε όμως για το μένος των σχόλιων που κυκλοφόρησαν εναντίον αυτού που φρόντισε για το ζώο.

Η όποια φιλοζωική δεν βάλει εναντίον κανενός προσωπικά. Τα περιστατικά κακομεταχείρισης έχουν αυτεπάγγελτη δίωξη και μάλιστα για να ασκηθεί αυτή σημαίνει ότι είναι καταφανής η κακή κατάσταση του ζώου. Επίσης πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι καμιά φιλοζωική δεν αφαιρεί ζώο από τον ιδιοκτήτη του χωρίς εισαγγελική εντολή. Σε ακραίες και επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί η προσωρινή απομάκρυνση παρουσιά όμως της Αστυνομίας. Στην περίπτωση του Παναγιώτη, παρόντες στην απομάκρυνση του ήταν ο Νομοκτηνίατρος, τρεις Αστυνομικοί, ο Αντιδήμαρχος και γείτονες της κυρίας.

Συνοψίζοντας, κανείς δεν κατήγγειλε την κυρία. Διώχθηκε αυτεπάγγελτα διότι παρανόμησε. Εμείς φροντίσαμε το ζώο και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε σε όσες περιπτώσεις χρειαστεί.

Σχετικά Άρθρα
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εξέδωσε η ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εξέδωσε η ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας
Δίκη Φιλιππίδη: "Αν περάσεις αυτή την πόρτα θα σε καταστρέψω” - Συγκλονίζει η κατάθεση της γυναίκας που τον έχει καταγγείλει
Δίκη Φιλιππίδη: “Αν περάσεις αυτή την πόρτα θα σε καταστρέψω” – Συγκλονίζει η κατάθεση της γυναίκας που τον έχει καταγγείλει
Γεωργία Μπίκα: "Χρήματα και δόξα μπορούν να καλύψουν την όποια ”βρωμιά” της κοινωνίας"
Γεωργία Μπίκα: “Χρήματα και δόξα μπορούν να καλύψουν την όποια ”βρωμιά” της κοινωνίας”
Μοντέλο του GNTM διέσυρε οδηγό ταξί ανεβάζοντας βίντεο στο Tik-Tok γιατί δεν της έκανε τα καπρίτσια - Ο οδηγός έκανε μήνυση
Μοντέλο του GNTM διέσυρε οδηγό ταξί ανεβάζοντας βίντεο στο Tik-Tok γιατί δεν της έκανε τα καπρίτσια – Ο οδηγός έκανε μήνυση
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Τι δήλωσε για την πεθερά του, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Τι δήλωσε για την πεθερά του, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του