“Μην τον ρωτάς τον ουρανό”, Μάνος Χατζιδάκις, Τζένη Καρέζη: Η ιστορία πίσω από ένα τραγούδι και η φετινή είσοδος στα Billboards

μην-τον-ρωτάς-τον-ουρανό-μάνος-χατζ

%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ac%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b60

Το 1959 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία ”Το Νησί των Γενναίων” του Ντίμη Δαδήρα. Με δύο από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς που καθηλώνουν με την παρουσία τους στις ελληνικές ταινίες μέχρι και σήμερα. Ο λόγος για την Τζένη Καρέζη και τον ζεν πρεμιέ της εποχής, Αλέκο Αλεξανδράκη. Βέβαια, η ταινία έγινε γνωστή για έναν ακόμη λόγο. Το υπέροχο τραγούδι που τραγούδησε η Καρέζη, για το οποίο τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Αξίζει όμως να πάμε πίσω στο χρόνο και να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε η πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία φέτος με τον τίτλο “All alone am I” και διασκευασμένο από την Alison Krauss, μια σημαντική Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ανέβηκε στην πρώτη δεκάδα του Billboard 200.

Η πρώτη δισκογραφημένη εκτέλεση του τραγουδιού ”Μην Τον Ρωτάς Τον Ουρανό” έγινε από την Μαίρη Λω αν και η φωνή της Τζένης Καρέζη μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο δεν μας αφήνει εύκολα να το θυμηθούμε. Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τους Γιάννη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Κοκοντίνη. Ο Μάνος Χατζιδάκις απλά ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να γράψει τις μελωδίες που άφησε σαν μοναδική περιουσία σε όλους μας και που με αυτές πορευόμαστε και ταξιδεύουμε ακόμα. Τα στοιχεία για την ιστορία του τραγουδιού είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του Ζάχου Χατζηφωτίου με τίτλο ”Η Τζένη Όπως Την Γνώρισα” από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

”Η Τζένη Καρέζη, αποφάσισε μέσα στο καλοκαίρι να γυρίσει μια ταινία που της πρότειναν. Ασφαλώς πολύ καλά έκανε η γυναίκα, τη δουλειά της πρόσεχε πρώτα. Και μετά, το αν και κατά πόσο εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος. Βέβαια, πάντοτε, προϋπήρχε μια συννενόηση μεταξύ μας, αλλά εγώ πάντα υποχωρούσα, γιατί όταν αγαπάς μια γυναίκα όσ9ο εγώ αγαπούσα την Τζένη… υποχωρείς. Η ταινία λεγόταν “Το νησί των γενναίων” και είχε πολλά γυρίσματα στην Κρήτη, όπου η Τζένη, πετιόταν τις Δευτέρες με το αεροπλάνο και γύριζε την Τρίτη.

Τη μουσική της ταινίας έγραφε ο Χατζιδάκις. Μια Δευτέρα πρωί λοιπόν, την εποχή που γύριζαν την ταινία, η Τζένη θα έφευγε με το αεροπλάνο στις δέκα το πρωί. Αλλά πριν πάει στο αεροδρόμιο θα πέρναγε απο το σπίτι του Χατζιδάκι να πάρει μια κασέτα με ένα τραγούδι που θα γραφε ο Μάνος, το οποίο θα τραγούδαγε σε ένα από τα πλάνα που θα γύριζαν στην Κρήτη εκείνη τη Δευτέρα. Της είπα λοιπόν -ευγενώς προσφερθείς- ότι θα την πήγαινα εγώ στο αεροδρόμιο, αφού θα πηγαίναμε πρώτα από τον Χατζιδάκι, και μετά θα πήγαινα εγώ στον Πειραιά και στη δουλειά μου. Ξυπνήσαμε λοιπόν πρωί και στις οκτώ, φύγαμε απο το σπίτι και πήγαγαμε στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου εκεί έμενε τότε ο Χατζιδάκις. Ώσπου να παρακάρω στη γωνία, η τζένη είχε κατέβει και χτύπαγε το κουδούνι του Χατζιδάκι από κάτω στην εξώπορτα της πολυκατοικίας. Όταν έφτασα κι εγώ στην πόστα, η Τζένη ήταν ήδη εκνευρισμένη και χτύπαγε για τρίτη φορά το κουδούνι, μετά μανίας.

“Να δεις που κοιμάται ακόμα και δεν ακούει και θα χάσω το αεροπλάνο”, μου είπε. Προσπάθησα να την καθυσηχάσω λέγοντας: ‘Ηρέμησε και μη σε πιάνει πανικός, έχουμε πολλή ώρα ακόμη”.

“Μα χρυσό μου…” ξεκίνησε να μου λέει-και το χρυσό μου, έμπαινε όταν άρχιζαν τα νεύρα της και -ω του θαύματος-, ένας κύριος έβγαινε και άνοιξε η κάτω πόρτα. Αυτό ήταν ένα βήμα μπροστά στο πρόβλημά μας. Μπήκαμε και ανεβήκαμε τρέχοντας στο δεύτερο πάτωμα, που έμενε ο Μάνος. Η Τζένη ήξερε την πόρτα, έτρεξε και άρχισε αμέσως να χτυπάει το κουδούνι. Και το μεν κουδούνι ακουγόταν στο διάδρομο που χτύπαγε δυνατά, από μέσα όμως, καμία κίνηση. Η Τζένη άρχισε να δείχνει σημεία παράκρουσης “Δεν είναι δυνατόν…”, έλεγε, “χθες το βράδυ συνεννοηθήκαμε να ναι έτοιμη η κασέτα.”

Άναψε τσιγάρο κι άρχισε να ξεφυσάει έξαλλη και με το δίκιο της. Τότε έβγαλα τα κλειδιά μου κι άρχισα να χτυπώ δυνατά την πόρτα με ένα μεγάλο κλειδί και προφανώς ο ήχος αυτός, ενήργησε ευεργετικά-για εμάς- στα αυτιά του Χατζιδάκι διότι σε λίγο ακούστηκε ένας βήχας, μετά, το γνωστό σύρσιμο της παντόφλας κι ένα βραχνό “έχομαι” δεδομένου ότι το γράμμα “ρο” για τον Χατζιδάκι, ήταν τελείως άγνωστο.

Άνοιξε η πόρτα κι εμφανίστηκε ένας Χατζιδάκις απότομα ξυπνημένος, με ένα τσιγάρο μόλις αναμμένο να κρέμεται στο στόμα, με τα μάτια ακόμα μισόκλειστα αλλά με έκφραση έκπληξης δηλαδή: “Τι γυρεύετε πρωί πρωί και χτυπάτε έτσι την πόρτα; Και ακολούθησε ο παρακάτω ιστορικός, τραγικός αλλά και παρανοϊκός διάλογος.

Τζένη: Μάνο την κασέτα, Μάνο, και θα χάσω το αεροπλάνο.

Μάνος: Ποια κασέτα, χρυσό μου, πρωί πρωί;

Τζένη (έξαλλη): Την κασέτα με το τραγούδι, που θα πω στο γύρισμα στην Κρήτη τώρα… και θα χάσω το αεροπλάνο.

Μάνος: (Η Τζένη από την αγωνία της, είχε μια ελαφρά ασυναρτησία στα λεγόμενα της.) Πάντως ο Μάνος, αντελήφθη. Και ήρεμος της λέει:

-Πάμε μέσα να πιούμε έναν καφέ και θα σ’ την δώσω.

Με το “θα σ’ τη δώσω” ο Μάνος εννοούσε… θα σ’ τη γράψω τώρα!!

Και η μεν Τζένη πήγε μέσα στο κουζινάκι τρέμουσα και του έφτιαχνε καφέ, ο δε Μάνος, με το τσιγάρο πάντα στο στόμα, έκατσε στο πιάνο και άρχισε να πηγαινοφέρνει τα δάκτυλά του στα πλήκτρα. Μια λοιπόν έπαιζε μερικά μέτρα μουσικής στο πιάνο, μια έγραφε με ένα μολύβι πάνω σε ένα τσαλακωμένο φύλλο χαρτί πενταγράμμου κάποιες νότες, και μια διάβαζε τους στίχους που του είχε δώσει από καιρό η Τζένη και τους είχε πάνω στο πιάνο. Κάποια στιγμή έφτασε και ο καφές. Ήπιε δυό γουλιές καφέ και μετά πάτησε μια νότα και της λέει της Τζένης:

-Για τραγούδα αυτή τη νότα.

Η Τζένη έκανε α, α, α,..

-Εντάξει, της λέει ο Μάνος. “μπορείς να το πεις” Και τότε, το έπαιξε όλο μαζί!!!

Μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά, μόλις είχε ξυπνήσει, έγραψε αυτό το θείο τραγούδι που λεει: Μην τον ρωτάς τον ουρανό, το σύννεφο και το φεγγάρι, το βλέμμα σου το φωτεινό, κάτι απο τη νύχτα έχει πάρει… λα,λα,λα… λαλα και λοιπά.”

Τώρα η Τζένη, είχε μείνει άφωνη. Τις είχε φύγει και ο εκνευρισμός κι άκουγε τη μουσική μαγεμένη. Ο Μάνος, πάτησε το μαγνητόφωνο που είχε πάνω στο πιάνο, ξανάπαιξε το κομμάτι όλο, με όλες του τις λεπτομέρειες και τα ακομπανιαμέντα και το γραψε. Έβγαλε την κασέτα, την έδωσε στην Τζένη, τη φίλησε και της είπε:” Άντε στο καλό και να το μάθεις μέσα στο αεροπλάνο”. Η Τζένη πήρε την κασέτα, αλλά άρπαξε και το μαγνητοφωνάκι, για να το παίζει μέσα στο αεροπλάνο. Τον φίλησε και του είπε χαμογελώντας: “Πάρε άλλο, ώσπου να σ’ το φέρω πίσω…” και φύγαμε τρέχοντας για το αεροδρόμιο. Αυτός ήταν ο Χατζιδάκις με το πληθωρικό ταλέντο.”

Μισό και κάτι αιώνα μετά, η Alison Krauss συγκαταλέγει το τραγούδι του Χατζιδάκι με τον τίτλο “All alone am I” στο πιο πρόσφατο άλμπουμ της “Windy City”, το οποίο κυκλοφόρησε την 17η Φεβρουαρίου από την Capitol. Μπήκε δε, αμέσως, στο Billboard 200, στη θέση 9.

Ας το ακούσουμε…

Σχετικά Άρθρα
%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-35%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%830
Συγκλονίζει 35χρονος μετά τον εμβολιασμό του: “Παραλίγο να ξυπνήσω χωρίς πόδι”
%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%b6%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b50
Την ώρα που ετοιμαζόταν να καλωσορίσει την κόρη του, έπεφτε νεκρός – Η δολοφονία που σόκαρε το πανελλήνιο πριν 10 χρόνια
%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc0
Γιορτή της Μητέρας – Γιατί συνδέθηκε με το λευκό γαρύφαλλο
%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-5-%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf0
Η μητέρα μέσα από την Τέχνη- 5 πίνακες που απεικονίζουν συγκλονιστικά τη μητρότητα
%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%af0
Ο φωτισμός της Ακρόπολης απέσπασε τρία «Όσκαρ»!
%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%810
Της Αγίας Ειρήνης σήμερα – Η Μεγαλομάρτυς που αρνήθηκε με σθένος την ειδωλολατρία

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του