Όσο απομακρυνόμαστε από τη μέρα της μεγάλης τραγωδίας αναδύονται -πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες- τα άλλα μεγάλα θέματα που πρέπει να λυθούν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν ξανά αυτόνομα και με αξιοπρέπεια. Η βοήθεια από τις οργανώσεις και τους ειδικούς υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει. Και έπειτα, η πολιτεία είναι αυτή που θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο. Αυτή που πρέπει να ενισχύσει τους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι «κανένας δεν θα μείνει μόνος του…», αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη – λιγότερο στη Ραφήνα, όπου μια πιο δραστήρια δημοτική αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα και πιο πολύ στο Μάτι, όπου οι μεν παραθεριστές έφυγαν οι δε μόνιμοι κάτοικοι έμειναν με τα προβλήματά τους, χωρίς ουσιαστική συνδρομή από το κράτος σε ζητήματα που δεν συνδέονται με την αποκατάσταση των υποδομών και τις αποζημιώσεις.
Αυτές τις μέρες, συγκλονίζει η μαρτυρία στελέχους του δημοτικού συμβουλίου της Ραφήνας, κατά την οποία περιγράφει την συνάντησή του με μια γυναίκα στο Μάτι η οποία πήγαινε στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει επειδή είχε χάσει όλους τους οικείους της. «Προσπάθησα να τη μεταπείσω», λέει χαρακτηριστικά.
«Πήγαινε να αυτοκτονήσει»
«Πριν από δύο ημέρες», λέει ένα στέλεχος του δημοτικού συμβουλίου της Ραφήνας που θέλει να παραμείνει ανώνυμο, «ήμουν στο Μάτι και έπεσα πάνω σε μια γυναίκα που πήγαινε στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει επειδή είχε χάσει όλους τους οικείους της. Προσπάθησα να τη μεταπείσω. Μου φώναξε να μην την πλησιάσω γιατί είχε πολλές μέρες να πλυθεί και ήταν βρόμικη. Μου φώναζε να την αφήσω ήσυχη. Δεν ήθελε βοήθεια για το παραμικρό, ήθελε να βρει την ειρήνη της. Δεν ήξερα τι να κάνω. Επειτα ήρθε μια άλλη γυναίκα που είχε χάσει τον γιο της και κατάφερε να τη μεταπείσει με έναν τρόπο που εγώ δεν είχα…».
Είναι ένα σχετικά ήρεμο πρωινό μετά τη φωτιά. Η νεκρική ησυχία επικρατεί στο Μάτι όπου ακούγονται μόνο οι φωνές των εναεριτών της ΔΕΗ και των ανθρώπων που περνούν καλώδια του ΟΤΕ. Οι τεχνίτες αυτοί και ο στρατός από ξένους ειδικούς που περιπολούν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική στους δρόμους δίνουν λίγη ζωή στο θέρετρο της Ανατολικής Αττικής. Εδώ και εκεί υπάρχουν κάποια καμένα αυτοκίνητα που τα συνεργεία προσπαθούν να σηκώσουν. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, να έχει κονιορτοποιηθεί η μηχανή του αυτοκινήτου», λέει ο Μάνος Χιδίρογλου που δεν καταφέρνει με την πρώτη να σηκώσει το αυτοκίνητο, καθώς η εξάτμιση συγκρατεί τα υπολείμματα της κονιορτοποιημένης μηχανής στο σασί, το οποίο σηκώνεται πιο εύκολα. Ομως οι ανθρώπινες παρουσίες σε αυτό το απέραντο νεκροταφείο είναι εκείνες που σφραγίζουν την εικόνα όσο και αν δεν κραυγάζουν.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News