Categories: FeaturedΤι Νέα;

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του «Panic Button» – Πώς θα το αποκτήσετε κι εσείς

«Σημαντικό εργαλείο στην πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» χαρακτήρισε το panic button (κουμπί πανικού) η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Κάλεσε δε, όλες τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία να το προμηθευτούν και να το χρησιμοποιήσουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης και υπογράμμισε την ανάγκη «να πάμε ένα βήμα μπροστά, να μην υπάρχει καμιά ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Η εφαρμογή χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Το panic button, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε, σήμερα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Συγκεκριμένα, το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

«Το panic button βοηθάει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρύνονται άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν βοήθεια και στήριξη. Η εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένη, δηλαδή δεν φαίνεται στο κινητό της γυναίκας που την έχει εγκαταστήσει, ενώ μέσω αυτής ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία. Μπορούν να την προμηθευτούν οι γυναίκες είτε από τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -ξεκίνησε πιλοτικά στις δύο αυτές πόλεις- είτε από τα αστυνομικά τμήματα», εξήγησε η κ. Συρεγγέλα, επισημαίνοντας πως οι γυναίκες θα πρέπει πρώτα να καταγγείλουν τα περιστατικά, είτε στα συμβουλευτικά κέντρα είτε στα αστυνομικά τμήματα.

Όπως είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ταυτόχρονα, το panic button μπορεί να συνδυαστεί και με το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου τελείωσε και πλέον θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα εργαλείο που μέσω κάποιων ερωτήσεων, άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.) θα μπορέσουν ν’ αντιληφθούν και τον βαθμό στον οποίο κινδυνεύει μια γυναίκα και πρέπει να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον».

Διαπίστωσε δε, πως  υπάρχει πλέον ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες- θύματα βίας και πρόσθεσε: «Πλέον, οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν, δεν σωπαίνουν, τολμούν και πηγαίνουν και στα συμβουλευτικά κέντρα και απευθύνονται και στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, όπου οι αστυνομικοί (γυναίκες και άνδρες) είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και μπορούν άμεσα να σώσουν μια γυναίκα, η σωματική ακεραιότητα και η ζωή της οποίας απειλείται».

Η βία μπορεί να συμβεί παντού

Υπενθύμισε ακόμα πως η βία δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς, μπορεί να συμβεί παντού, είτε στην επαρχία είτε σε ένα αστικό κέντρο, αλλά ούτε οικονομικούς ή μορφωτικούς περιορισμούς. «Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι, γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να καταγγέλλουμε, αν ακούμε πως κάτι συμβαίνει. Μέσω του συμβουλευτικού κέντρου και της γραμμής μπορούμε κι εμείς ως τρίτα πρόσωπα να πάρουμε συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα- θύμα βίας, που μπορεί είτε να μην τολμά, είτε να ντρέπεται, είτε να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι θύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τόνισε, παράλληλα, πως λόγω του γεγονότος ότι πολλά από τα θύματα είναι άνεργα, υπάρχει και η δυνατότητα εργασιακής στήριξης ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να βγουν πιο εύκολα από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Πώς θα αποκτήσετε το panic button

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

-Αριθμητικό Κωδικό

-Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

-Ονοματεπώνυμο

-Αριθμό κινητού τηλεφώνου

-Διεύθυνση κατοικίας και όροφο

-Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας

-Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης

-Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη

-Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος

-Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.

Διαβάστε ακόμα:

Το Εθνικό Θέατρο οργανώνει, για πρώτη φορά, Showcase με 20 καλεσμένους ξένους καλλιτεχνικούς διευθυντές/-ντριες

Spoiler από τον συγγραφέα του “Σασμού” Σπύρο Πετρουλάκη: “Σύντομα η αποκάλυψη που θα δοκιμάσει τη σχέση Μαθιού Βασιλικής”

Το πιο sweet fashion show σήμερα στην Τεχνόπολη για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χρήστου Βέργαδου

Έλενα Μπούλια

Recent Posts

Γιατί η απόφαση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει Πανελλήνιες ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων;

Η απόφαση του γυναικοκτόνου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει Πανελλήνιες ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων ενώ δικαστής χθες…

28 λεπτά ago

Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση

Ένας στους είκοσι ανθρώπους παγκοσμίως ταλαιπωρείται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα στις μασχάλες, στις παλάμες, στα…

2 ώρες ago

Αυτές είναι οι συνήθεις γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού

Οι κολπίτιδες, οι ουρολοιμώξεις, η μόλυνση από τον ιό HPV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα…

11 ώρες ago

Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;

Υπάρχουν περιπτώσεις που για διάφορους λόγους μόνο μία από τις δύο σάλπιγγες λειτουργεί φυσιολογικά, είτε…

14 ώρες ago

Προστασία από τον ήλιο με την καινοτόμα ελβετική τεχνολογία της Ultrasun

Η ελβετική εταιρεία Ultrasun μας προσφέρει μοναδικές και επαναστατικές συνθέσεις, ακολουθώντας τις πιο πρόσφατες επιστημονικές…

16 ώρες ago

“Σώσε το δέρμα σου”: Η La Roche-Posay στοχεύει σε πάνω από 1.000 δωρεάν δερματολογικούς ελέγχους μέσα στο 2023

Η La Roche-Posay, μένοντας πιστή στην αποστολή της να φροντίζει το δέρμα και να αλλάζει…

16 ώρες ago