Ξεκινά το πρόγραμμα “PRESS” που στηρίζει γυναίκες-θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας

ξεκινά-το-πρόγραμμα-press-που-στηρίζει-γ

Ένα χρόνο μετά το ελληνικό #metoo και τις αυξανόμενες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας, ξεκινά το νέο πρόγραμμα “PRESS: Πρόληψη – Απόκριση – Υποστήριξη νεαρών επιζωσών σεξουαλικής (διαδικτυακής) παρενόχλησης και βίας”, με στόχο να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες υποστήριξης επιζώντων ατόμων, αυτών των μορφών έμφυλης βίας.

Το έργο είναι διετές (Φεβρουάριος 2022 – Ιανουάριος 2024) και υλοποιείται με συντονιστή φορέα το Κέντρο Διοτίμα και εταίρους το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Genderhood, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του CERV Project Grants με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Στην Αθήνα το πρώτο κέντρο υποστήριξης γυναικών-θυμάτων

Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η λειτουργία πιλοτικού, ολιστικού κέντρου υποστήριξης γυναικών, νεαρών κοριτσιών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (άνω των 16 ετών), που βρίσκονται σε κίνδυνο ή βιώνουν σεξουαλική (διαδικτυακή) παρενόχληση και βία. Το κέντρο θα λειτουργήσει στην Αθήνα και θα παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική/συμβουλευτική βοήθεια στα επιζώντα άτομα. Παράλληλα θα διεξάγει ομαδικές δραστηριότητες για νεαρά ενήλικα άτομα και άτομα εφηβικής ηλικίας (16-17 ετών), με στόχο την ενδυνάμωση και την ευαισθητοποίηση.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί σε δράσεις πρόληψης της σεξουαλικής (διαδικτυακής) παρενόχλησης και βίας. Θα πραγματοποιηθούν επιμορφώσεις επαγγελματιών στα ΜΜΕ, συνδράμοντας στην αύξηση των καταγγελιών, την άμβλυνση του φαινομένου επίρριψης ευθυνών στα θύματα (victim blaming) και την προώθηση μιας κουλτούρας συναίνεσης.

Με δεδομένο ότι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής (διαδικτυακής) παρενόχλησης και βίας, θα σχεδιαστούν δύο ψηφιακές καμπάνιες ενημέρωσης. Μάλιστα η μία θα απευθύνεται στις νέες και στους νέους και θα αφορά ζητήματα συναίνεσης, σεβασμού, σωματικών ορίων.

Τέλος στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται:

Επιμορφωτικά σεμινάρια επαγγελματιών, σπουδαστών και σπουδαστριών (κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών, δικηγόρων, επαγγελματιών ψυχικής υγείας) για την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους στην υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει αυτές τις μορφές έμφυλης βίας.

Ερευνητικές δράσεις: δευτερογενής έρευνα για τη σεξουαλική (διαδικτυακή) παρενόχληση και βία, με προτάσεις για τη λήψη μέτρων και εκπόνηση Οδηγού Καλών Πρακτικών με επίκεντρο τη συναίνεση.

Δράσεις συνηγορίας: προτάσεις για την ένταξη της διάστασης του φύλου στην ειδησεογραφία, διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και νέων ατόμων.

Μάθετε περισσότερα εδώ:

Facebook: Genderhood

Instagram: genderhood

Ιστοσελίδα: https://genderhood.org/

Διαβάστε ακόμα:

Σε αυτήν την απίθανη έκθεση μπορούμε να μυρίσουμε τα λουλούδια πίνακα του 17ου αιώνα!

51χρονη μητέρα βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα σε σακβουαγιάζ

Η απάτη ενός μεγάλου έρωτα: Πώς ο “γιατρός” της έκλεψε την καρδιά και 130.000 ευρώ

Σχετικά Άρθρα
40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 22/5
40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν την Κυριακή 22/5
«Ο Θύμιος είναι ζωντανός και αγνοεί πλήρως τον σάλο που έχει προκληθεί» - Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση που μας έχει συγκλονίσει
«Ο Θύμιος είναι ζωντανός και αγνοεί πλήρως τον σάλο που έχει προκληθεί»
%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b90
Ελένη Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της – Ισόβια και 15 έτη οι ποινές
Γεωργιανός είχε γίνει σκιά της Άννας Κορακάκη επί 5 χρόνια - Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο του συντρόφου της
Γεωργιανός είχε γίνει σκιά της Άννας Κορακάκη επί 5 χρόνια – Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο του συντρόφου της
Ασθενής κατήγγειλε νοσηλευτή για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στον Ευαγγελισμό!
Ασθενής κατήγγειλε νοσηλευτή για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στον Ευαγγελισμό!
Αναπτερώνονται οι ελπίδες στο θρίλερ - εξαφάνισης του Θύμιου Μπουγά: Πού τον εντόπισε μάρτυρας;
Αναπτερώνονται οι ελπίδες στο θρίλερ – εξαφάνισης του Θύμιου Μπουγά: Πού τον εντόπισε μάρτυρας;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του