Στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το βραβείο Νέλσον Μαντέλα του ΟΗΕ για το 2020

στη-μαριάννα-β-βαρδινογιάννη-το-βραβε

Πρόκειτται για ένα βραβείο που δίνεται κάθε 5 χρόνια σε δύο προσωπικότητες για το έργο τους.

Στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και στον Dr. Morissana

Kouyaté από τη Γουινέα απονέμεται, όπως ανακοινώθηκε, το βραβείο Νέλσον Μαντέλα του ΟΗΕ, για το 2020.

Την ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου αυτού για το 2020, έκανε ο πρόεδρος της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης Tijjani Muhammad-Bande.

Το βραβείο Νέλσον Μαντέλα απονέμεται κάθε 5 χρόνια (αυτή είναι η δεύτερη απονομή) από τη Γενική Συνέλευση αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα εκείνων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, προωθώντας τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τιμά και αποτίει φόρο τιμής στη ζωή του Νέλσον Μαντέλα και στην κληρονομιά του για συμφιλίωση, πολιτική αλλαγή και κοινωνικό μετασχηματισμό.

Η επιτροπή που ανέλαβε την ευθυνη για την επιλογή των νικητών αποφάσισε φέτος το βραβείο να απονεμηθεί σε δύο πρόσωπα.

Στη σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται και ένα σύντομο βιογραφικό της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Οπως γράφει χαρακτηριστικά: «Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι μια Ελληνίδα φιλάνθρωπος και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας της υγείας και της ευημερίας των παιδιών. Είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco από το 1999, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και του Συνδέσμου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. Για περισσότερα από 30 χρόνια αγωνίζεται κατά του παιδικού καρκίνου για έναν κόσμο χωρίς σύνορα στην υγεία, βοηθώντας χιλιάδες παιδιά να θεραπευτούν».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών: Εκ μέρους των κρατών μελών και εξ’ ονόματός του ο πρόεδρος Muhammad-Bande συγχαίρει θερμά την κυρία Βαρδινογιάννη και την Δρ. Kouyaté και ευχαριστεί την επιτροπή επιλογής για τη σκληρή δουλεία και την αφοσίωσή της.

Οι υποψηφιότητες ήταν πολλές και ποικίλες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των κρατών παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, οντοτήτων και διακυβερνητικών οργανισμών που έλαβαν μόνιμη πρόσκληση για συμμετοχή ως παρατηρητές στις συνόδους και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, θεσμικά όργανα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, ΜΚΟ σε συμβουλευτικό καθεστώς με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, και νικητές του Βραβείου.

Υπό την προεδρεία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, η επιτροπή επιλογής των Ηνωμένων Εθνών για το Βραβείο φέτος απαρτιζόταν από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους του Αφγανιστάν, του Μπουρούντι, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Νικαράγουας, που εκπροσωπούν τις πέντε γεωγραφικές περιφερειακές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Νότιας Αφρικής ήταν αυτεπάγγελτο μέλος της Επιτροπής. Ο Jorge Fernando Branco Sampaio, πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας και νικητής του βραβείου Nelson Mandela το 2015, ο Eduard Kukan, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η κυρία Amina Bouayach και η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) του Μαρόκου ήταν επίτιμα μέλη της επιτροπής και λειτούργησαν ως μέλη της συμβουλευτική επιτροπής.

Το τμήμα των Παγκόσμιων Επικοινωνιών του ΟΗΕ λειτούργησε ως γραμματεία.

Οι ανακοινώσεις των δύο βραβεύσεων θα γίνουν από τη Γενική Συνέλευση κατά τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα στις 20 Ιουλίου, η οποίω λόγω γης πανδημίας θα γίνει διαδικτυακά, από τις 10 έω τις 11:30 το πρωί ώρα Νέα Υόρκης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί αργότερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά Άρθρα
«Τη χτύπησα αλλά δεν ήθελα να τη στείλω στο νοσοκομείο» είπε ο 46χρονος για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του
«Τη χτύπησα αλλά δεν ήθελα να τη στείλω στο νοσοκομείο» είπε ο 46χρονος για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του
%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%cf%8e0
Σήμερα γιορτάζει η Παναγία – Τι ακριβώς τιμά η Εκκλησία;
%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b5-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba0
Αλήθεια, το είχατε ποτέ σκεφτεί; “Μια κηδεία που έγινε γιορτή…..”
Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, Χάρης Χουρμούζης
Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, Χάρης Χουρμούζης
Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο: Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης
Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο: Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης
Φωτιά στην Εύβοια: Έγινε στάχτη το σπίτι του Κώστα Χατζή - Εικόνες από την καταστροφή
Φωτιά στην Εύβοια: Έγινε στάχτη το σπίτι του Κώστα Χατζή – Εικόνες από την καταστροφή

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του