Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη: Ποιοι συμμετέχουν

πανελλαδική-απεργία-την-τετάρτη-ποιο

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τετάρτη ομοσπονδίες από τρεις από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας, καθώς και εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, διεκδικώντας την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι οικοδόμοι, οι ηλεκτρολόγοι και οι μισθωτοί τεχνικοί, οι οποίοι απευθύνουν κάλεσμα για πλήρη «νεκρώματα» στα εργοτάξια, προκειμένου να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρείες να μην τοποθετούν το οικονομικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Διεκδικήσεις και αιτήματα κλάδων

Μετά από σειρά παρεμβάσεων το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς όπως εργοτάξια, ξενοδοχεία και γραφεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της βιομηχανίας τροφίμων και του τουρισμού καλούν σε συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ άλλων διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερά και ανθρώπινα ωράρια, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυστηρή εφαρμογή μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Οι οικοδόμοι και οι τεχνικοί επαναφέρουν με έμφαση το αίτημα για απόδοση ενός ενσήμου για κάθε ημέρα εργασίας, συνδέοντάς το και με τα συχνά εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες εργαζομένων που εξακολουθούν να εργάζονται.

Ανησυχία για τα εργατικά δυστυχήματα

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι εργαζομένων, οι οποίοι προστίθενται στους 36 του 2025, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των αντιδράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία, με συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης στην πύλη του «Riviera Tower».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας θέτει ως βασικά αιτήματα την υποχρεωτική ισχύ της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και την αναγνώριση των λεγόμενων «υπέρ αγνώστων ενσήμων», που σχετίζονται με απώλειες ενσήμων και προβλήματα συνταξιοδότησης για πολλούς εργαζόμενους.

Όπως τονίζεται, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδεται στους οικοδόμους το σύνολο των ενσήμων που αντιστοιχούν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφαλιστικής κάλυψης και συνταξιοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι μέρος των εισφορών παραμένει ουσιαστικά «χωρίς αντιστοίχιση» σε ένσημα.

Διαφωνίες για τις συλλογικές συμβάσεις

Η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών συνεχίζει τη διεκδίκηση για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, απορρίπτοντας προτάσεις εργοδοτικών φορέων που ζητούν τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους εργαζομένων μέσω χαρακτηρισμών όπως «ανειδίκευτο προσωπικό». Παράλληλα, στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί και ζήτημα ελάχιστης προϋπηρεσίας για ένταξη στη σύμβαση.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία έχει καλέσει σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, με βασικά αιτήματα κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ, καθορισμό επιδόματος ειδικότητας και κατοχύρωση διαλείμματος εντός του 8ώρου. Όπως αναφέρει, οι υπάρχουσες πολιτικές οδηγούν σε συμπίεση των μισθών και διατήρηση χαμηλών αποδοχών για τους νεότερους εργαζόμενους.

Τουρισμός και επισιτισμός σε απεργιακή κινητοποίηση

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, με απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια και χαμηλές αμοιβές, παρά την αύξηση των κερδών στον κλάδο.

Η Ομοσπονδία του κλάδου τονίζει την ανάγκη για υποχρεωτική εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων, καθιέρωση πενθήμερου και οκτάωρου, πλήρη καταβολή υπερωριών, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και προστασία των εποχικά εργαζομένων.

Κινητοποίηση και στις Περιφέρειες

Παράλληλα, απεργούν και οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, διαμαρτυρόμενοι για υποστελέχωση, χαμηλές αμοιβές και υποβάθμιση των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Περιφερειών για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη προσωπικού και οι αυξημένες απαιτήσεις οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ οι θεσμικές αλλαγές στο πειθαρχικό πλαίσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Σίσσυ Χρηστίδου: Φόρεσε το μπικίνι που αποτελεί ιδανική επιλογή για το φετινό καλοκαίρι

Ανακαλείται ρύζι από τα ράφια

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-2026-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b8%ce%b10
Επίδομα αδείας 2026: Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε
%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%810
Επιστροφή ενοικίου: Άλλαξαν τα κριτήρια – Ποιοι επηρεάζονται
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-25-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%850
Ανακοινώθηκε απεργία στις 25 Ιουνίου – Ποιοι συμμετέχουν
%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d-2026-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%840
Έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 2026: Ποιοι το παίρνουν με μια αίτηση
%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%ce%ad%cf%89%cf%82-150-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b10
Επίδομα έως 150 ευρώ – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
k%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b1-450-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%b5%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b50
Kάθε μήνα 450 γυναίκες προσφεύγουν στην εφαρμογή του panic button

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του