Iσόβια για τα μάτια του κόσμου: Πότε θα είναι και πάλι ελεύθεροι οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη;

iσόβια-για-τα-μάτια-του-κόσμου-πότε-θα-ε

Οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη καταδικάστηκαν με την ανώτατη ποινή από την ελληνική δικαιοσύνη. Κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό, χωρίς να τους αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό. Επεβλήθη ισόβια και 15 έτη κάθειρξης στον καθένα.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί η μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης, Κυριακή Αμρουτίδου Τοπαλούδη, ανέφερε σε συνεντεύξεις της πως δεν είναι ικανοποιημένη από την ελληνική δικαιοσύνη. «Τα 25 χρόνια μπορεί να γίνουν 8. Όλοι μου λένε σε 8 χρόνια θα βγουν! Πόση ικανοποίηση να αισθανθώ. Η Ελένη μου έφυγε και δεν θα ξανάρθει. Όταν δεν υπάρχει αυστηρή τιμωρία, μας κοροϊδεύουν αυτοί που νομοθετούν. Να πω κι ευχαριστώ; Όχι, δεν είμαι. Ζητώ αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα».

Εμείς ρωτήσαμε τη δικηγόρο Αθηνών, Παρασκευή Νικολάου τι σημαίνει στην ελληνική δικαιοσύνη η ποινή της ισοβίας κάθειρξης.

Οι απαντήσεις της ομολογουμένως μας ξάφνιασαν και μάλιστα πολύ…

Τι σημαίνει ισόβια;

Ο όρος ισόβια σημαίνει ότι η ποινή  είναι ίση με τον βίο, το χρονικό δηλαδή διάστημα της ζωής του ανθρωπου. Στον Ελληνικό Ποινικό Νόμο είναι πλέον η υψηλότερη μεμονωμένη ποινή που μπορεί να επιβληθεί. Η έννοια είναι πλασματική δηλαδή οι καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να αποφυλακιστούν αν έχουν εκτίσει τουλάχιστον 20 χρόνια της ποινής τους, ή 16 αν έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Οι κατάδικοι με την ποινή αυτή της ισοβίου καθείρξεως αν την εκτίσουν σε αγροτικές φυλακές (εφόσον μια μέρα έκτισης σημαίνει 1,5 ημέρες ποινής) ο χρόνος έκτισης της ποινής μειώνεται σε 13,3 έτη και 10,7 έτη αν ο καταδικασθείς έχει υπερβεί το 70ό  έτος της ηλικίας του.

Πότε μπορεί να δοθεί υφ’ όρον απόλυση στους καταδικάσθεντες για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη;

1) στην  περίπτωση της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, πρέπει οι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 έτη εγκλεισμού και

β) στην  περίπτωση της επιβληθείσης πρόσκαιρης κάθειρξης των 15 έτων τουλάχιστον τα 2/5 της ποινής τους.

Πότε δικαιούνται να ζητήσουν άδεια οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη;

Οι ισοβίτες, εν γένει, με εξαίρεση τους εμπόρους ναρκωτικών, δικαιούνται να ζητήσουν άδεια εξόδου, ύστερα από 8 χρόνια κάθειρξης και με τη σύμφωνη γνώμη του Τριμελούς Συμβουλίου των φυλακών. Προϋπόθεση είναι η επίδειξη καλής συμπεριφοράς να μην έχουν υποπέσει σε άλλα πειθαρχικά αδικήματα να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής κ.λπ.

Συμπέρασμα;

Η ισόβια κάθειρξη είναι η υψηλότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί μετα την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα μας, δυστυχώς όμως σύμφωνα με το αρθρο 105 του Ποινικού μας Κωδικα είναι πλασματική, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως ελαστική σε περιπτώσεις  ειδεχθών εγκλημάτων που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Σχετικά Άρθρα
«Τη χτύπησα αλλά δεν ήθελα να τη στείλω στο νοσοκομείο» είπε ο 46χρονος για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του
«Τη χτύπησα αλλά δεν ήθελα να τη στείλω στο νοσοκομείο» είπε ο 46χρονος για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του
%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%cf%8e0
Σήμερα γιορτάζει η Παναγία – Τι ακριβώς τιμά η Εκκλησία;
%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b5-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba0
Αλήθεια, το είχατε ποτέ σκεφτεί; “Μια κηδεία που έγινε γιορτή…..”
Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, Χάρης Χουρμούζης
Πέθανε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, Χάρης Χουρμούζης
Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο: Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης
Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο: Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης
Φωτιά στην Εύβοια: Έγινε στάχτη το σπίτι του Κώστα Χατζή - Εικόνες από την καταστροφή
Φωτιά στην Εύβοια: Έγινε στάχτη το σπίτι του Κώστα Χατζή – Εικόνες από την καταστροφή

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του