Ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί προσωπικά, ότι για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ θα επέλεγε γυναίκα. Το επιτελείο του, έπειτα από μακρά και σε βάθος έρευνα ανάμεσα σε πολλές γυναίκες υποψήφιες, επέλεξε την Καμάλα Χάρις.
Διαβάστε επίσης: Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος Πρόδρος των ΗΠΑ!
Μία ισχυρή προσωπικότητα που θα γίνει η πρώτη γυναίκα, αλλά και Αμερικανο-ασιάτισσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, από την ημέρα που κατοχυρώθηκε και συνταγματικά στις ΗΠΑ το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στις 18 Αυγούστου 1920.
Μάλιστα, εικάζεται ότι δεν αποκλείεται να καθίσει και στον προεδρικό θώκο, σε περίπτωση που ένα πρόβλημα υγείας θέσει τον Μπάιντεν εκτός Λευκού Οίκου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Take a breath. Set your alarm. Try to get a good night’s rest. We got this.
Το όνομά της σημαίνει «λωτός»
Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.
Ο πατέρας της, Ντόναλντ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά.
Η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η οποία κατάγεται από την Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1960 για να ακολουθήσει το διδακτορικό της στην ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο Berkeley.
Οι δυό τους γνωρίστηκαν όταν συμμετείχαν στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, ενώ χώρισαν όταν η Καμάλα ήταν 7 ετών.
Η Καμάλα μεγάλωσε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια, η οποία σήμερα εργάζεται ως πολιτική αναλύτρια στο καλωδιακό κανάλι MSNBC. Το 2015, η Μάγια Χάρις ήταν μια από τους τρεις ανώτερους συμβούλους διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας για την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016.
Μαζί με την αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.
Η Χάρις περιγράφει την παιδική της ηλικία στο βιβλίο της με τίτλο: The Truths We Hold: An American Journey, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά για τη μητέρα της πως «ήξερε ότι η νέα της πατρίδα, η Αμερική, θα έβλεπε τη Μάγια και εμένα ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη να μας εμφυσήσει αυτοπεποίθηση και περηφάνια». Παρ΄όλα αυτά η μητέρα της είχε φροντίσει να δώσει στις κόρες της ονόματα που σχετίζονται με τον ινδικό πολιτισμό για να διατηρήσουν την ινδική τους ταυτότητα.
Η Καμάλα βαφτίστηκε ως “Kamala Devi” για θρησκευτικούς λόγους, καθώς και τα δυο αυτά ονόματα τα οποία είναι σανσκριτικά, προέρχονται από την ινδουιστική μυθολογία. “Kamala” σημαίνει λωτός ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως προσωνύμιο για τη θεά του πλούτου, της ευημερίας αλλά και της ομορφιάς Lakshmi και Devi σημαίνει θεά. Το όνομα της θεάς Lakshmi δόθηκε και στην αδερφή της Μάγια η οποία βαφτίστηκε ως Maya Lakshmi.
Όπως αναφέρει η ίδια η Χάρις, όταν εκείνη και η αδερφή της επισκέπτονταν τον πατέρα τους στην πόλη Πάλο Άλτο όπου ζούσε μετά το διαζύγιο με τη μητέρα τους, δεν επιτρέπεται στα παιδιά των γειτόνων να παίζουν μαζί τους επειδή ήταν μαύρες.
Αποκαθηλώνοντας τον μέντορά της
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ως ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για μαύρους και προβάλλει ως ρητό του το σλόγκαν Veritas et Utilitas (Truth and Service) και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Τον Φεβρουάριο του 1998, ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν ο οποίος υπήρξε και μέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε από το 2002 να στραφεί εναντίον του και τελικά να εκλεγεί στη θέση του.
Από τότε ξεκίνησε η αναρρίχηση της έχοντας πολλούς υποστηρικτές εντός του Δημοκρατικού κόμματος αλλά και πολέμιους που θεωρούν ότι είναι «προστάτης του status quo» και την κατηγορούν για τα πλούτη της καθώς η συνολική της περιουσία υπολογίζεται στα 60 εκατ. δολάρια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής της Καλιφόρνια
Η Καμάλα Χάρις ήταν, επίσης, η πρώτη γυναίκα Γερουσιαστής της Καλιφόρνια και πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος της πολιτείας. Είχε προκαλέσει πολλαπλούς «πονοκεφάλους» με τις ερωτήσεις της στο Κογκρέσο για το Russiagate, ενώ είχε ασκήσει δριμεία κριτική για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αντιβαίνει τις αμερικανικές αξίες.
λίγους μόνον μήνες μετά την είσοδό της στη Γερουσία η πρώην αρχιεισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο κατάφερε να γίνει γνωστή σ’ ολόκληρη τη χώρα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους μάρτυρες στις ακροάσεις για την καταγγελλόμενη συμπαιγνία συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, αλλά και με τις αιχμηρές τοποθετήσεις της στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, κυρίως του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.March with hope. Vote with joy. Find your polling location and go vote today: IWillVote.com
Το 2004 προκάλεσε την οργή του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών όταν αρνήθηκε να ζητήσει τη θανατική ποινή για τον δολοφόνο ενός αστυνομικού.
Επί των ημερών της οι καταδικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις δολοφονίας αυξήθηκαν στο 85%, υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της πόλης. Δημιούργησε ειδική ομάδα δίωξης εγκλημάτων μίσους, ενώ ήταν μία από τις ελάχιστες δικαστικούς λειτουργούς που στήριξαν ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά.
Η συγγνώμη του Ομπάμα
Το 2013 η Χάρις έβαλε σε μπελάδες και τον Μπαράκ Ομπάμα, που την χαρακτήρισε ως «την ωραιότερη εισαγγελέα της χώρας» .
Ο τότε πρόεδρος δέχθηκε σειρά επικρίσεων για «σεξιστική συμπεριφορά» απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες και να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη από τη Χάρις.
Η Χάρις έχει δώσει πολλές μάχες για την «έξυπνη» προσέγγιση στην επιβολή της δικαιοσύνης. Εστιάστηκε στην αποσυμφόρηση των φυλακών με τη μείωση του αριθμού εκείνων που εκτίουν ποινές για μικροεγκλήματα, στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών για τους κινδύνους των ναρκωτικών.
Ο συμβολισμός πίσω από τα αθλητικά παπούτσια στην προεκλογική εκστρατεία
Εκτός από την πρώτη μαύρη και ασιατικής καταγωγής υποψήφια για την αντιπροεδρία, η Χάρις ήταν και η πρώτη που φόρεσε αθλητικά παπούτσια στις εμφανίσεις της στην προεκλογική της καμπάνια.
Αν και δεν είναι κάτι ασύνηθες γενικότερα, ωστόσο η συγκεκριμένη ενδυματολογική της επιλογή δεν παύει να είναι πρωτοποριακή ως σύμβολο των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών που συμβαίνουν αυτό το χρονικό διάστημα στη χώρα.
Παρά την πρόοδο και την ανέλιξη των γυναικών στον πολιτικό χώρο την τελευταία διετία στις ΗΠΑ, παραμένουν εγκλωβισμένες στην προσδοκία του συμβιβασμού με ένα αυστηρό και ξεπερασμένο dress code.
Κι αυτός είναι ο λόγος που τα αθλητικά παπούτσια της έχουν τόσο συμβολική σημασία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Google News