Ιστορική νίκη για τις γυναίκες: Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

ιστορική-νίκη-για-τις-γυναίκες-το-σεξ-χ

Στις 2 Σεπτεμβρίου μετά από πολλά χρόνια εκστρατείας από ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και ομάδες επιζησάντων, η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει επιτέλους και με νόμο ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

«Η τροποποίηση του νόμου για τον βιασμό, μέσα από τη διμερής συμφωνία της κυβέρνησης της Δανίας και των κομμάτων συνασπισμού για τη θέσπιση νομοθεσίας με βάση τη συναίνεση είναι ένα βήμα προς μια ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη. Όχι μόνο για τις αγωνίστριες που πάλευαν διαρκώς και πολύ σκληρά για να έρθει αυτή η ημέρα, αλλά και για όλους και όλες στη Δανία. Ένας νόμος περί συναίνεσης που συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα θέσει τη Δανία ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης που ενδιαφέρονται για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις επιζήσασες από βιασμούς και για την πραγματική ισότητα των φύλων» , δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών, Anna Błuś.

«Η νέα νομοθεσία πρέπει να αναγνωρίσει την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι ο βιασμός. Να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν απαιτείται σωματική βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός. Ακόμα και σε μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους, η συναίνεση δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη.»

Χθες, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Hækkerup, δεσμεύτηκε να μεταβεί σε ένα σύστημα συναίνεσης. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα «μεταβεί από ένα σύστημα όπου έπρεπε αναγκαστικά να υπήρχε βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός, προς ένα σύστημα συναίνεσης. Είναι βιασμός αν το άτομο δεν συναινέσει.»

Η αλλαγή των παρωχημένων και επικίνδυνων νόμων για τον βιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα. Η κατεύθυνση είναι προς τον τερματισμό του διάχυτου στίγματος και της ενδημικής ατιμωρησίας, γι’ αυτό το έγκλημα. Η μεταρρύθμιση του νόμου μπορεί, επίσης, να είναι ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων. Ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από συντονισμένες προσπάθειες για την αμφισβήτηση των διαδεδομένων επικίνδυνων μύθων και στερεοτύπων σχετικά με το φύλο.

«Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει επίσης τη νοοτροπία των ανθρώπων. Συνεπώς, αυτή η δέσμευση της δανικής κυβέρνησης είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός» , δήλωσε η Anna Błuś.

«Ανυπομονούμε να δούμε το κείμενο του νόμου και να ακούσουμε πώς προτίθενται οι αρχές να αμφισβητήσουν τους μύθους περί βιασμού και τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με το φύλο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί θεσμική και κοινωνική αλλαγή. Ακόμη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για το σεξ και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη σεξουαλική συναίνεση. Είμαστε βέβαιοι ότι, με επικεφαλής τις επιζήσασες, η Δανία μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.»

?? Η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε χτες να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει επιτέλους και με νόμο ότι…

Gepostet von Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα am Donnerstag, 3. September 2020

Το ιστορικό

Η Δανία θα είναι η δέκατη χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ελλάδα και η Ισπανία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός.

Οι καταγγελίες για βιασμό στη Δανία είναι σπάνιες. Ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ μικρές. Το 2017 καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη 24.000 γυναίκες που βίωσαν βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Από αυτές μόλις 890 βιασμοί αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Κι από εκείνες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, μόλις 535 κατέληξαν σε διώξεις και μόνο 94 σε καταδίκες.

Σχετικά Άρθρα
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εξέδωσε η ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εξέδωσε η ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας
Δίκη Φιλιππίδη: "Αν περάσεις αυτή την πόρτα θα σε καταστρέψω” - Συγκλονίζει η κατάθεση της γυναίκας που τον έχει καταγγείλει
Δίκη Φιλιππίδη: “Αν περάσεις αυτή την πόρτα θα σε καταστρέψω” – Συγκλονίζει η κατάθεση της γυναίκας που τον έχει καταγγείλει
Γεωργία Μπίκα: "Χρήματα και δόξα μπορούν να καλύψουν την όποια ”βρωμιά” της κοινωνίας"
Γεωργία Μπίκα: “Χρήματα και δόξα μπορούν να καλύψουν την όποια ”βρωμιά” της κοινωνίας”
Μοντέλο του GNTM διέσυρε οδηγό ταξί ανεβάζοντας βίντεο στο Tik-Tok γιατί δεν της έκανε τα καπρίτσια - Ο οδηγός έκανε μήνυση
Μοντέλο του GNTM διέσυρε οδηγό ταξί ανεβάζοντας βίντεο στο Tik-Tok γιατί δεν της έκανε τα καπρίτσια – Ο οδηγός έκανε μήνυση
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Τι δήλωσε για την πεθερά του, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Τι δήλωσε για την πεθερά του, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του