Η Δώρα Τσίγκα των CigaretteNoir μας μιλά λίγο πριν το live τους στο Πόλις!

η-δώρα-τσίγκα-των-cigarettenoir-μας-μιλά-λίγο-πριν

%ce%b7-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-cigarettenoir-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd0

Η Δώρα Τσίγκα, τραγουδίστρια των CigaretteNoir, παραχώρησε συνέντευξη στο Μελαχρινό Βελέντζα, ArtDirector του Πόλις, με αφορμή το αποψινό live του σχήματος στο νέο αυτό χώρο στο Ηράκλειο Αττικής.

Μελαχρινός: Τι περιλαμβάνει το ρεπερτόριο που θα ακούσουμε στο Πόλις;

Δώρα: Ελληνικά τραγούδια. Κομμάτια του Μεσοπολέμου αλλά και της μετέπειτα εποχής: Αττίκ, Σουγιούλ, Δανάη, Μουζάκης, Χιώτης και άλλοι. Στο πιάνο θα είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος.

Μελαχρινός: Το όνομα του σχήματος.

Δώρα: Ψάχναμε διάφορα ονόματα και καταλήξαμε στο CigaretteNoir. Έχει ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής κι εμένα προσωπικά μου αρέσει, γιατί έχει γαλλικό χαρακτήρα.

Μελαχρινός: Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ένα ρεύμα σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε ρετρό. Έχει επανέλθει ως μόδα. Είναι κάτι εμφανές και στο ντύσιμο των σχημάτων που παίζουν τέτοια μουσική.

Δώρα: Όταν είχαμε ξεκινήσει να παίζουμε με τη μεγαλύτερή μου μπάντα, τους Belleville, είχε αρχίσει και όλο αυτό το ρεύμα που περιγράφεις. Φαινόταν ότι ο κόσμος ντυνόταν lindyhop ας πούμε, swing και πολλοί γράφτηκαν και σε σχολές χορού. Υπήρξε μια στροφή τα τελευταία χρόνια. Μουσικά σχήματα δημιουργήθηκαν και άρχισαν να παίζουν τέτοια μουσική. Σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι κάτι απαραίτητα αρνητικό.Έμαθε και ο κόσμος παλιά πράγματα που δεν ήξερε ότι υπάρχουν.

%ce%b7-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-cigarettenoir-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd2
Μελαχρινός Βελέντζας (Art Director του Πόλις) – Δώρα Τσίγκα (τραγουδίστρια των CigaretteNoir)

Μελαχρινός: Αν ήσουν ζευγάρι με κάποιον συνθέτη εκείνης της εποχής, ποιος θα ήταν αυτός;

Δώρα: Οι περισσότεροι ήταν λίγο αυτοκτονικοί τύποι, αλλά κι εμείς να μου πεις μουσικοί είμαστε. (γέλια) Ο Αττίκ είναι σαγηνευτικός και γράφει ωραία και έχει ωραίους στίχους και ωραίος φαινόταν στις φωτογραφίες. Σκέφτομαι δύο εκδοχές: ή θα ήμουν στην Τρούμπα και θα άκουγα ρεμπέτικα ή θα ήμουν κυρία σε κάποιο σαλόνι και θα άκουγα Αττίκ.

Μελαχρινός: Ταξική διαφορά.

Δώρα: Ισχύει, ήταν αλλιώς ο κόσμος τότε. Υπήρχε μια σχετική ευημερία στους αστούς και η φτώχεια ήταν φτώχεια στις άλλες τάξεις. Υπήρχαν επίσης οι πρόσφυγες που είχαν έρθει από τη Σμύρνη και έφεραν μαζί τη δική τους μουσική κουλτούρα.

Μελαχρινός: Σήμερα υπάρχει αυτή η ταξική διαφορά που περιγράφεις με βάση το είδος μουσικής που επιλέγει να ακούσει κάποιος;

Δώρα: Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν θα ήταν ωραίο να συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα. Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να ακούσεις κλασσική μουσική ας πούμε, πλέον την βρίσκεις παντού. Υπό αυτή την έννοια, η μουσική είναι παγκόσμια.

Μελαχρινός: Πώς εισπράττουν τη μουσική σας οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα live σας;

Δώρα: Έχουμε ακούσει πολύ όμορφα και ζεστά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα μουσικό είδος που αρέσει τόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες που θυμούνται το παρελθόν όσο και σε νεώτερες γενιές που έρχονται σε επαφή με εκείνη την εποχή.

Μελαχρινός: Αν δεν ήσουν τραγουδίστρια;

Δώρα: Θα ήμουν μάνατζερ. Μάλλον θα έκλεινα συναυλίες. Το κάνω ήδη σε ένα βαθμό. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς μουσική. Από πολύ μικρή αυτό ήθελα.

Μελαχρινός: Γράφεις μουσική;

Δώρα: Δεν γράφω μουσική, γιατί δεν παίζω πιάνο, το οποίο θεωρώ ότι είναι κάτι απαραίτητο σε αυτή τη διαδικασία. Γράφω όμως κάποιες μελωδίες, λόγω του ότι παίζω λίγο κιθάρα. Σε συνεργασία με άλλους μουσικούς ενορχηστρώνουμε αυτές τις μελωδίες και τις κάνουμε κομμάτια.

%ce%b7-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-cigarettenoir-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd4

Μελαχρινός: Αμήχανη στιγμή σε live;

Δώρα: Κάποτε παίζαμε στο floral με ένα άλλο σχήμα (πιάνο-φωνή). Τραγουδάω λοιπόν ένα σημείο του κομματιού όχι απλά λάθος. Κοκόρι φανταχτερό. Grande. Παρατηρώ τους μουσικούς δεξιά και αριστερά μου και τον κόσμο να είναι έτοιμοι να σκάσουν στα γέλια. Αφήνω το μικρόφωνο, κάθομαι κάτω, γελάω, γελάει ο κόσμος όλος. Δεν μπορούσαμε να συγκρατηθούμε με τίποτα, νομίζω για δέκα λεπτά γελούσαμε συνεχόμενα. Αυτό είναι κάτι που ακόμα θυμάμαι. Με το ίδιο κομμάτι επίσης, έχει γίνει ένα πολύ ωραίο λάθος σε ένα άλλο live. Ο πιανίστας ξεκίνησε να παίζει το κομμάτι 4 τόνους πάνω, το ξέχασε, μπερδεύτηκε. Το ακούω, λέω δεν γίνεται, κάτι κάνω λάθος, κάτι δε γίνεται σωστά. Το live μεταδιδόταν και μέσω ραδιοφώνου οπότε ήταν πολύς ο κόσμος που μας άκουγε. Το κομμάτι βγήκε όπερα, δεν καταλαβαίνεις πόσο ψηλά το έπιασα.

Μελαχρινός: Αγαπημένος σου στίχος από το ρεπερτόριο που παίζετε με τους CigaretteNoir;

Δώρα: Μ’ αρέσει πάρα πολύ ένας στίχος που λέει ο Αττίκ στο ‘Ζητάτε να σας πω’: ‘Αχ δεν είναι οι καρδιές όλες το ίδιο καμωμένες, ούτε κι οι ομορφιές στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες’.

***Οι CigaretteNoir θα εμφανιστούν απόψε (Κυριακή 2 Απριλίου) στο Πόλις Τέχνη, Σπουδή, Ίαση και Τέρψη στο Ηράκλειο Αττικής (Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69β)

Ώρα έναρξης 20.00

Σχετικά Άρθρα
Ευρυτανία: Αναζητείται για τρίτη ημέρα η 48χρονη μητέρα που κατήγγειλε το σύζυγό της για ξυλοδαρμό
Ευρυτανία: Αναζητείται για τρίτη ημέρα η 48χρονη μητέρα που κατήγγειλε το σύζυγό της για ξυλοδαρμό
Κεραμεικός: Χτύπησαν 50χρονο μέχρι θανάτου γιατί πείραζε τις κοπέλες τους
Κεραμεικός: Χτύπησαν 50χρονο μέχρι θανάτου γιατί πείραζε τις κοπέλες τους
Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα παρτίδες από δύο γνωστά συμπληρώματα διατροφής
Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα παρτίδες από δύο γνωστά συμπληρώματα διατροφής
Ανησυχία για την εξαφάνιση 48χρονης στο Καρπενήσι - Η τελευταία της ανάρτηση προβληματίζει
Ανησυχία για την εξαφάνιση 48χρονης στο Καρπενήσι – Η τελευταία της ανάρτηση προβληματίζει
Σπάραξε η Ζωζώ Σαπουντζάκη πάνω από το φέρετρο της Μάρθας Καραγιάννη - Η σκηνή που συγκλονίζει
Σπάραξε η Ζωζώ Σαπουντζάκη πάνω από το φέρετρο της Μάρθας Καραγιάννη – Η σκηνή που συγκλονίζει
Γεωργία Μπίκα: Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού - Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημά της
Γεωργία Μπίκα: Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού – Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημά της

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του