Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο μας – Η καπετάνιος που μετέφερε μετανάστες σε ιταλικό λιμάνι παρά τις απαγορεύσεις

Η καπετάνιος Carola Rackete σπάει το μπλόκο και βρίσκεται ήδη εντός ιταλικών χωρικών υδάτων. Κινδυνεύει με σύλληψη, κατάσχεση του Sea Watch 3 και 50.000 ευρώ πρόστιμο για τους 42 πρόσφυγες που διασώζει. Κι όμως, σε όλη την Ιταλία οργανώνονται ήδη συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.

Η Carola Rackete είναι πτυχιούχος Περιβαλλοντικής Διατήρησης του Edge Hill University στο Lancashire, με πτυχιακή εργασία στα albatros.

Υπήρξε καπετάνιος ενός παγοθραυστικού στον Βόρειο Πόλο για ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ινστιτούτα, αξιωματούχος πλεύσης του Alfred Wegener Institute για το οποίο εργάστηκε απότο 2011 μέχρι το 2013.

Σε ηλικία 25 χρόνων ήταν η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος στο Ocean Diamond, σε ηλικία 27 χρονών κατείχε την ίδια θέση στο Artic Sunrise της Greenpeace. Σε ηλικία 30 χρονών οδηγούσε μικρές εκδρομικές βάρκες στο πιο βόρειο σημείο του πλανήτη, στα νησιά Svalbard, στον Αρκτικό Ωκεανό. Εργάστηκε επίσης με τον στόλο της Βritish Antartic Survey.

Για την ιστορία

Η Carola Rakete, πλοίαρχος του σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με μια ομάδα 42 επιζώντων μεταναστών, επικαλούμενη την υγεία και την ευημερία τους. Η απόφασή της έρχεται σε αντίθεση με τον ιταλικό νόμο περί απαγόρευσης των μεταναστευτικών αφίξεων.

“Ξέρω τι διακινδυνεύω, αλλά οι 42 επιζώντες που έχω στο σκάφος είναι εξαντλημένοι και πρέπει να τους οδηγήσω κάπου με ασφάλεια”, δήλωσε η η Carola. Η Sea Watch δέχεται ήδη δωρεές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις.

Η άρνηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Sea-Watch 3 αναμένει άδεια για την αποβίβαση των επιζώντων σε ασφαλές λιμάνι για 14 ημέρες, ενώ την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε να παρέμβει. “Κανένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει την ευθύνη και να προασπίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα σύνορα της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας “, δήλωσε ο πρόεδρος της Sea Watch, Johannes Bayer.

Σε απάντηση, ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε ότι το Sea-Watch 3 θα έπρεπε να παραδώσει τους επιζώντες στην Τυνησία και όχι στην Ιταλία. “Εάν μεταφέρετε τους μετανάστες στο πλοίο, οδηγείστε τους στο πλησιέστερο λιμάνι, όχι στην Ιταλία σε βάρος των Ιταλών, μόνο και μόνο επειδή είναι ένας αξιόλογος προορισμός. Αυτό δεν μπορώ να το αποχτώ πλέον”, ανέφερε σε δημοσίευμά του στο Twitter την Τετάρτη το πρωί.

Από το βράδυ της Τετάρτης, το Sea-Watch 3 αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, περίπου 1 ν.μ. από την ακτή. “Οι ιταλικές αρχές ανέβηκαν στο πλοίο”, δήλωσε η Carola Rackete. “Ελέγξανε τα πιστοποιητικά του πλοίου και τα διαβατήρια του πληρώματος και τώρα περιμένουν περαιτέρω οδηγίες από τους προϊσταμένους τους. Πραγματικά ελπίζω ότι σύντομα θα πάρουν τους ανθρώπους έξω από το πλοίο”.

Σχετικά Άρθρα
Σοκάρει η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα: «Μου έριξε γροθιά, το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα, τα κατάπινα»
Σοκάρει η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα: «Μου έριξε γροθιά, το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα, τα κατάπινα»
Καιρός: SOS για το επικίνδυνο κοκτέιλ «Hot Dry Windy»
Καιρός: SOS για το επικίνδυνο κοκτέιλ «Hot Dry Windy»
%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%86%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%ce%bf0
Συναγερμός στη Γλυφάδα: Ανασύρθηκε σορός γυναίκας
Θρίλερ στη Σίκινο: Αγνοούνται δύο Γαλλίδες τουρίστριες
Θρίλερ στη Σίκινο: Αγνοούνται δύο Γαλλίδες τουρίστριες
Απόστολος Λύτρας: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος
Απόστολος Λύτρας: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ακατάλληλες φτερούγες κοτόπουλου
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ακατάλληλες φτερούγες κοτόπουλου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του