Γρηγόρης Λέων για τους οίκους ανοχής: «Όσα μέτρα και να ληφθούν, δεν μπορούν να παρέχουν 100% ασφάλεια»

γρηγόρης-λέων-για-τους-οίκους-ανοχής

Μετά από τρεις μήνες παύσης της λειτουργίας τους οι οίκοι ανοχής επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Τα εκδιδόμενα άτομα αλλά και οι πελάτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ θα πρέπει να προβούν σε μία σειρά προφυλάξεων για να αποφύγουν τη μετάδοση της covid-19.

Σύμφωνα, ωστόσο, με εκπροσώπους εργαζομένων στον κλάδο των οίκων ανοχής μεταξύ των 10 βασικών οδηγιών περιλαμβάνονται και ορισμένες που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, όπως πληρωμή με πλαστικές κάρτες καθώς το 99% των οίκων ανοχής στην Αθήνα δεν είναι νόμιμοι, αλλά και άλλες οδηγίες που αναφέρονται σε άλλες λεπτομέρειες του τύπου πως κατά τη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να εφαρμόζονται σεξουαλικές στάσεις που εξασφαλίζουν απόσταση και όχι πρόσωπο με πρόσωπο επαφή ή πως κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός αντιβραχίου μεταξύ των κεφαλών των δύο ατόμων.

Εμείς είχαμε μία συζήτηση με τον πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) Γρηγόρη Λέων για τη βοήθεια που παρέχει ο Δήμος Αθηναίων εν μέσω καραντίνας για τους εργαζόμενους στο σεξ, αλλά και για το τι κινδύνους διατρέχουν λόγω κορωνοΐού

Με ποιους τρόπους βρέθηκε το ΚΥΑΔΑ στο πλευρό των εργατριών του σεξ κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) βρίσκεται δίπλα σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι εργαζόμενοι στο σεξ την περίοδο της καραντίνας αποτέλεσαν μία ιδιαιτέρως πληττόμενη επαγγελματική ομάδα, καθώς εξαιτίας του lockdown από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς εισόδημα. Όταν λοιπόν η συγκεκριμένη ομάδα απευθύνθηκε στο Κ.Υ.Α.Δ.Α., θεωρήσαμε χρέος μας να ανταποκριθούμε άμεσα στην ανάγκη αυτή. Πράγματι, εντάξαμε και τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα στους ανθρώπους σε ένδεια που υποστηρίζουμε. Έτσι, σε όσα άτομα απευθύνθηκαν σε εμάς και δεν είχαν άλλη πηγή εισοδήματος, προσφέραμε εβδομαδιαίο συσσίτιο επί περίπου τρεις μήνες.

Πόσο επλήγησαν από την πανδημία οι εργάτριες του σεξ;

Το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί σωματική επαφή. Όταν λοιπόν ένας βασικός κανόνας για όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν (και είναι) η κοινωνική απόσταση, είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα ήταν αδύνατο να ασκηθεί, ειδικά την περίοδο της καραντίνας. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για μια μείωση του εισοδήματος, αλλά για πλήρη απώλειά του.

Πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο Δήμος Αθηναίων απέναντι σ΄αυτήν την κοινωνική ομάδα;

Ο Δήμος Αθηναίων και ειδικά το Κ.Υ.Α.Δ.Α. στέκεται με ευαισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, σε ανθρώπους που στερούνται βασικών αγαθών και παλεύουν καθημερινά για τον βιοπορισμό τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι εργαζόμενοι του σεξ, οι οποίοι αδυνατούν σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής.

Ανησυχεί ο δήμος για το τι θα γίνει με τους οίκους ανοχής, εφόσον εκεί η κοινωνική επαφή συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση; Μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα; Κι αν ναι, ποια;

Ως γιατρός, μπορώ να σας πω ότι εφόσον το συγκεκριμένο επάγγελμα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, προϋποθέτει τη σωματική επαφή, σημαίνει ότι όσα μέτρα και να ληφθούν, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρέχουν σε εργαζόμενους και χρήστες των υπηρεσιών, 100% ασφάλεια. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι αυτοί, ακόμη και μετά τις σαφείς οδηγίες, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο των οίκων ανοχής στην Ελλάδα; Ποια τα σημαντικότερα θέματα που προκύπτουν και ποια η θέση του Δήμου Αθηναίων -που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα- ως προς αυτό;

Όπως γνωρίζετε το θέμα του σχετικού νομικού πλαισίου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης. Κεντρικός άξονας είναι η νομιμοποίηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, έτσι ώστε να εκλείψουν οι παράνομες δραστηριότητες. Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει σε αυτή τη διαβούλευση με συγκεκριμένες προτάσεις, ιδιαίτερα για το χωροταξικό θέμα.

Σχετικά Άρθρα
Τέμπη: Βγήκε από τη ΜΕΘ η 25χρονη Ανυσία - Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα της
Τέμπη: Βγήκε από τη ΜΕΘ η 26χρονη Ανυσία – Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα της
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεαρή γυναίκα έπεσε από ταράτσα και σκοτώθηκε
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεαρή γυναίκα έπεσε από ταράτσα και σκοτώθηκε
%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b7-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%8d%ce%bc%ce%bd%ce%bf0
Σήμερα η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου – Τι συμβολίζει
"Βόμβα" από Γιάννη Παπαμιχαήλ: Κάνει αγωγή στον Λιάνη μετά τις αποκαλύψεις για τη μητέρα του, Αλίκη
“Βόμβα” από Γιάννη Παπαμιχαήλ: Κάνει αγωγή στον Λιάνη μετά τις αποκαλύψεις για τη μητέρα του, Αλίκη
Κλέαρχος Μαρουσάκης: "Έρχεται τρελός καιρός"
Κλέαρχος Μαρουσάκης: “Έρχεται τρελός καιρός”
Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του και πότε θα ισχύει
Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του και πότε θα ισχύει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του