Σύμφωνα με την παράδοση, από την 1η έως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζουμε να φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή. Ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπά μας από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης. Το βραχιολάκι αυτό, το βγάζουμε στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουμε πάνω στις τριανταφυλλιές, για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Σύμφωνα με την μυθολογία, ο θεός Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του, σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του, σύμφωνα με τον μύθο, έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη να πλέκουμε το βραχιολάκι, με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
Το έθιμο του «Μάρτη» ανά περιοχή
Αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, «Μάρτη» δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να το πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
Εμείς ας φορέσουμε τον Μάρτη μας, σε πείσμα όσων θα χαμογελάσουν ειρωνικά, βλέποντας έξω το κρύο. Άλλωστε, μια μικρή δόση αισιοδοξίας ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Κι ας είμαστε προετοιμασμένοι για την αυριανή ηλιόλουστη μέρα!
Google News